Dünya Son dakika: ABD basını kritik seçimin sonuçlarını duyurdu

Son dakika: ABD basını kritik seçimin sonuçlarını duyurdu

Paylaş
Son dakika: ABD basını kritik seçimin sonuçlarını duyurdu

Amerika’daki kritik ara seçimlerde sonuçlar belli oluyor. ABD basınına göre Demokratlar Temsilciler Meclisi’nde çoğunluğu Cumhuriyetçiler’in elinden alırken, Cumhuriyetçiler ise Senato’daki çoğunluklarını korudu.

Amerika Birleşik Devletleri'nde son yılların en kritik ara seçimi yapıldı. Senato'daki son dağılıma göre Cumhuriyetçiler 50, Demokratlar 40 sandalyeye sahipken, Temsilciler Meclisi'nde Cumhuriyetçiler 151, Demokratlar 141 sandalye alıyor.

Haberin Devamı

ABD’de seçmenler, Senato'daki 35 sandalye ile Temsilciler Meclisi'ndeki 435 sandalyenin tamamı için sandık başına gitti.

Amerikan medyasının derlediği resmi olmayan ilk sonuçlara göre Cumhuriyetçi Parti, 100 sandalyeli Senato'da 50 sandalyeye ulaştı. ABD’deki sistem gereği Başkan Yardımcısı Mike Pence’in Senato Başkanı sayılması nedeniyle Cumhuriyetçiler çoğunluğu garantilemiş oldu.

Kuzey Dakota’da seçimi kazanan Cumhuriyetçi aday Kevin Cramer, Demokrat Parti'ye Senato'daki ikinci koltuğunu kaybettirdi.

Indiana’dan seçimi kazanan Cumhuriyetçi aday Mike Braun, Demokrat Partiye Senato'daki ilk koltuğunu kaybettiren isim olmuştu. Cumhuriyetçi ve Demokrat adaylar arasında kıyasıya bir mücadeleye sahne olan Teksas eyaletinde de Senatör Ted Cruz koltuğunu korumayı başardı.

Haberin Devamı

İLK KADIN SENATÖR

Tennesse eyaletinde emekliye ayrılan Cumhuriyetçi Senatör Bob Corker’ın yerine aynı partiden Marsha Blackburn seçildi. Blackburn eyalet tarihindeki ilk kadın senatör oldu. Cumhuriyetçi Parti'nin 2012 seçimlerindeki başkan adayı Mitt Romney de Utah eyaletinde emekliye ayrılan Orrin Hatch’ın yerine geçerek partisinin Senatodaki konumunu muhafaza etti. Nebraska eyaletinde ise Cumhuriyetçi Senatör Deb Fischer yarışı kazanarak koltuğunu korudu.

DEMOKRATLAR 6 EYALETTE ZAFERLE ÇIKTI

Öte yandan, 4 eyalette daha Demokrat isimler Senato'ya yeniden seçildi. Tennesse ve Utah eyaletlerinde de Senato'ya giren iki yeni isim ve bir senatör partinin yerini korumuş oldu. Wisconsin’den Tammy Baldwin, West Virginia’dan Joe Manchin, Minnesota’dan Amy Klobuchar, New Mexico’dan da Martin Heinrich Demokrat Parti'nin Senato'daki koltuklarına yeniden seçilen isimler olarak dikkati çekti.

Hawai’de Demokrat Senatör Mazie Hirono yerini korurken, Minnesota eyaletindeki özel seçimlerde Demokrat Senatör Tina Smith sandıktan galip çıktı. İlk açıklanan ve resmi olmayan sonuçlarda Bağımsız Vermont Senatörü Bernie Sanders ve Virginia Senatörü Demokrat Tim Kaine’nin ardından 9 eyalette Demokrat, 2 eyalette de Cumhuriyetçi isimler Senato'daki koltuklarını korumuştu. Seçimlerden önce Senato'da Cumhuriyetçilerin 51 senatörüne karşılık Demokratların 49 sandalyesi bulunuyordu.

Haberin Devamı

100 sandalyenin 35’ini yeniden belirleyecek ara seçimlere girerken Cumhuriyetçilerde 9, Demokratlarda ise 26 sandalye yeni sahiplerini sonuçların ilan edilmesiyle bulacak.

TRUMP'IN KANALI DUYURDU

ABD'nin tarihi ara seçimlerinde Demokratlar Cumhuriyetçilerin elindeki kritik bölgelerde arka arkaya zafer kazandı, Başkan Trump'ın favori kanalı Fox News Demokratların Temsilciler Meclisi'nde çoğunluğu elde edeceğini duyurdu. Cumhuriyetçiler ise, Senato'da zafere çok yakın. Demokratların elindeki Indiana Cumhuriyetçilere geçti, Teksas'taki nefes kesen yarışı da yine Cumhuriyetçiler kazandı.

İLK MÜSLÜMAN KADIN

Rashida Tlaib, Demokrat Parti listesinden Temsilciler Meclisi'ne giren ilk Müslüman kadın oldu. Filistin asıllı Tlaib, Michigan eyaletinden aday olmuştu.

BAŞÖRTÜLÜ İLK MÜSLÜMAN ÜYE

ABD Temsilciler Meclisi'nin başörtülü ilk Müslüman kadın üyesi olan Omar, Temsilciler Meclisi'nde aynı bölgeyi temsil eden kadın üye Keith Ellison'ın yerine geçti.

Haberin Devamı

BEYAZ SARAY'DAN AÇIKLAMA

Seçimlerin devam ettiği sırada Beyaz Saray'dan bir açıklama geldi. Beyaz Saray Sözcüsü Sanders, "Sonuçlar Trump'ın politikalarında değişikliğe neden olmaz" dedi.

ABD Başkanı Trump'tan az önce seçim açıklaması geldi. Trump, 'Bu gece muhteşem bir başarıydı, herkese teşekkürler' dedi