Dünya Bakan Fidan'dan Kur'an-ı Kerim'e saldırılara tepki!

Bakan Fidan'dan Kur'an-ı Kerim'e saldırılara tepki!

Paylaş
Bakan Fidan'dan Kur'an-ı Kerim'e saldırılara tepki!

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Ankara’da Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov ile ortak basın toplantısı açıklaması yaptı. Kur'an-ı Kerim'e yönelik saldırılara tepki veren Fidan, 'İslam ülkeleri ile görüşmelerimiz sürüyor' dedi.

'Güçlü Türkiye güçlü Azerbaycan'dır, güçlü Azerbaycan güçlü Türkiye'dir' diyen Bakan Fidan, Ermenistan-Azerbaycan ilişkilerine de değindi.

Haberin Devamı

Bakan Fidan, "Bölgesel istikrara giden yol kapsamlı bir barış anlaşmasından geçiyor. Bunun için Zengezur bağlantısının açılması büyük öneme sahip" dedi.

SORU-CEVAP

ERMENİSTAN'IN LAÇIN YOLU ÜZERİNDEKİ İNSANİ KRİZ İDDİALARI

Azerbaycan hangi tedbiri gerekli görüyorsa onu alır. Almak da en büyük egemenlik haklarından biridir. Tıbbi geçişler de zaten mümkün. Bütün değerlendirmelere baktığımızda Azerbaycan'ın bu konuda eleştirilmesinin olmadığını düşünüyoruz.

ERMENİSTAN İLE NORMALLEŞME SÜRECİ

Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin dondurulmasının sebebi Ermenistan'ın Azerbaycan'ın topraklarını işgal etmesiydi. İşgal filen sona ermiş olsa da Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki sınır anlaşması yoğun şekilde sürmekte.

Haberin Devamı

Çok şükür işgal sona erdi. Artık bölgede Türkiye-Ermenistan-Azerbaycan normalleşmesiyle bölgede çok büyük bir potansiyel kalkınma bulunmakta.

Hem Avrupa başkentlerinde hem ABD'de hem Moskova'da Azerbaycan ve Ermenistan bir araya gelmekte. Biz bunu yakından takip ediyoruz. Türkiye olarak bizim pozisyonumuz Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki anlaşmalar sağlandıktan sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ilişkileri normalleştirme anlamında iradesi bulunmakta. Türkiye'nin de ilişkilerini normalleştirerek ekonomik ve istikrar kalkınma sürecini bir an önce başlatmayı istiyoruz.

Diyaloglar devam ediyor. Bizim inancımız bir an önce Ermenistan ve Azerbaycan arasındaki anlaşmaların imzalanması. Bu bölgedeki diğer ülkeler için de büyük bir fırsat teşkil etmekte.

KUR'AN-I KERİM'E YÖNELİK SALDIRILAR

Bakan Fidan son günlerde Kur'an-ı Kerim'e yönelik yapılan saldırılarla ilgili 'Hafta sonu bazı gelişmeler oldu. Biliyorsunuz İslam ülkeleriyle olan koordinasyonumuz devam etmekte. Özellikle geçtiğimiz haftalarda bu konuyla ilgili ne yapabiliriz ile ilgili diploması trafiği gerçekleştirildi.

Esas itibariyle Türkiye'nin yürüttüğü diplomasinin bu türden bir insanlık sorununa farkındalık oluşturarak 'nasıl bir çözüme kavuştururuz' arayışına iyi bir örnek teşkil ettiğini düşünüyoruz. Bu konuda önemli olan İslam işbirliği ülkelerinin bu konuyla ilgili çalışmaların devam ettirmesi.

Haberin Devamı

'NEDEN ENGELLEMEK İÇİN TAVIR SERGİLEMİYORSUNUZ?'

Hafta sonu Danimarka ve İsveç'le yaptığımız telefon görüşmeleri talebi her iki ülkeden geldi. Burada şunu görüyoruz bu telefon görüşmelerinin arkasından her iki ülke de hükümet düzeyinde yazılı açıklama yaptılar. Onlara baktığımız zaman farklı farklı açıklamaları var. Bu sorunun ortaya çıkardığı potansiyel zararları ve tehditleri görmeye başladıklarını anlıyoruz.

Mesela İsveç başbakanın açıklamasında şu ifade var 'İkinci dünya savaşı sonrası en büyük güvenlik problemini yaşıyoruz' ifadesi var, bu önemli. Biz bu soru işaretlerini yaptığımız görüşmelerde sürekli gündeme getirdik. Bu eylemler ilk olarak sizlere zarar veriyor. Neden bunu engellemek için tavır sergilemiyorsunuz?' dedi.