Dünya Son dakika: Rus heyeti taşıyan uçak İstanbul'a indi! Dünyanın gözü İstanbul'da!

Son dakika: Rus heyeti taşıyan uçak İstanbul'a indi! Dünyanın gözü İstanbul'da!

Paylaş
Son dakika: Rus heyeti taşıyan uçak İstanbul'a indi! Dünyanın gözü İstanbul'da!

Dünyanın gözü Rusya ve Ukrayna taraflarının İstanbul'da yapacağı barış görüşmelerinde. Görüşmelere ilişkin peş peşe açıklamalar gelirken Rusya tarafından ilk açıklamayı Dışişleri Bakanı Lavrov yaptı. Lavrov. 'Rusya ile Ukrayna arasındaki yüz yüze müzakereler bugün-yarın İstanbul'da yeniden başlayacak. Müzakerelerin başarılı sonuçlanmasını ümit ediyoruz' dedi. Kremlin Sözcüsü Peskov ise görüşmelerin yarın yapılabileceğini dile getirdi. Son dakika haberine göre, Rus heyeti taşıyan uçak İstanbul'a iniş yaptı.

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik işgalinin başlangıcından bu yana taraflarla diplomasi trafiğini yürüten Türkiye, bu kez müzakere görüşmelerine ev sahipliği yapacak. Rusya ve Ukrayna heyetleri 28-30 Mart tarihlerinde İstanbul'da bir araya gelecek.  Rus heyeti taşıyan uçak İstanbul'a iniş yaptı.Heyette Rusya Savunma Bakan Yardımcısı Aleksandr Fomin'in de yer alacağı öğrenildi. Toplantı öncesinde taraflardan ve Türkiye'den peş peşe açıklamalar geldi.

Haberin Devamı
Dünyanın gözü İstanbul'da! Rus heyeti taşıyan uçak İstanbul'a indi Dünyanın gözü Rusya ve Ukrayna taraflarının İstanbul'da yapacağı barış görüşmelerinde. Görüşmelere ilişkin peş peşe açıklamalar gelirken Rusya tarafından ilk açıklamayı Dışişleri Bakanı Lavrov yaptı. Lavrov. 'Rusya ile Ukrayna arasındaki yüz yüze müzakereler bugün-yarın İstanbul'da yeniden başlayacak. Müzakerelerin başarılı sonuçlanmasını ümit ediyoruz' dedi. Kremlin Sözcüsü Peskov ise görüşmelerin yarın yapılabileceğini dile getirdi. Son dakika haberine göre, Rus heyeti taşıyan uçak İstanbul'a iniş yaptı.

 LAVROV: MÜZAKERELERİN BAŞARILI SONUÇLANMASINI ÜMİT EDİYORUZ

Son olarak Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, "Rusya ile Ukrayna arasındaki yüz yüze müzakereler bugün-yarın İstanbul'da yeniden başlayacak. Müzakerelerin başarılı sonuçlanmasını ümit ediyoruz." açıklamasında bulundu.

Rus Dışişleri Bakanı, Vladimir Putin ile Ukraynalı mevkidaşı Volodymyr Zelenskiy arasında bir görüşmenin, iki taraf kilit meseleler üzerinde anlaşmaya yaklaştığında gerçekleşmesi gerektiğini söyledi. Sırp medya kuruluşlarına konuşan Lavrov, Putin ile Zelenskiy arasında şu anda ihtilafla ilgili görüş alışverişinde bulunacak herhangi bir toplantının ters etki yapacağını da sözlerine ekledi.

KREMLİN'DEN AÇIKLAMA

Kremlin'den yapılan açıklamada, "Rus ve Ukrayna heyetleri arasında İstanbul'da yapılacak görüşme yüz yüze olacağı için önem taşıyor" denildi.

Haberin Devamı

PESKOV: YÜZ YÜZE DAHA VERİMLİ OLUYOR

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, müzakerelerde şimdiye kadar başarılı bir ilerleme kaydedilmediğini belirterek, “Müzakerelerde yetersiz ilerlemeye rağmen görüşmelerin yüz yüze yapılması önemli. Yüz yüze gerçekleştirilen görüşmeler, daha verimli oluyor. İki ülke tarafından da müzakereciler Türkiye’ye bugün varacaklar. O sebeple müzakerelerin bugün yapılması pek mümkün görünmüyor. Yarına kalabilir” ifadelerini kullandı.

GÖRÜŞME YARIN 10.00'DA

Müzakerelerin bir sonraki etabının Türkiye’de yapılması kararının ardından görüşmelerin gün ve saati de belli oldu. Ukrayna tarafının müzakereci heyetinde yer alan David Arakhamia Ukrayna basınına yaptığı açıklamada, "Şu an için yoldayız. Lojistik sıkıntılardan dolayı varmamız geç saatleri bulacak. Rus heyeti de saat 21:00 sıralarında Türkiye’de olacak. Bundan dolayı yarın 10.00’da görüşmeleri başlatıyoruz" ifadelerini kullandı. (İHA)

ZELENSKİY: TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜ KONUSUNDA ISRARCI OLACAĞIZ

Ukrayna lideri Volodimir Zelenskiy, Türkiye'de yapılacak görüşmelerde egemenlik ve toprak bütünlüğü konusunda ısrarcı olmaya devam edeceklerini söyledi.

Zelenskiy, "Müzakerelerdeki önceliklerimiz biliniyor: Hiç şüphesiz egemenlik ve Ukrayna'nın toprak bütünlüğü. Etkin garantiler bir zorunluluk. Tabii ki amacımız mümkün olduğunca çabuk ülkemizde barış ve normal yaşama dönmek" dedi.

Haberin Devamı

ÇAVUŞOĞLU: TARAFLARIN TÜRKİYE'YE DUYDUĞU GÜVENİN SORUMLULUĞUNUN BİLİNCİNDEYİZ

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya ve Ukrayna müzakere heyetlerinin Türkiye'de bir araya geleceğini söyleyerek, "Tarafların Türkiye'ye duyduğu güvenin sorumluluğunun bilincindeyiz" dedi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da, "Müzakerelerin ilerleme kaydetmesi ve savaşın bir an önce sona ermesi için girişim ve çabalarımız devam edecek" ifadelerini kullandı.

'GARANTÖR ÜLKELERDEN BİRİ TÜRKİYE OLABİLİR'

Ukrayna Başkanlık Ofisi'nden Ihor Zhovkva, Türkiye'nin bu görüşmelerde Ukrayna'nın güvenliği için garantör olacak ülkelerden biri olabileceğini açıkladı.

Ukrayna müttefiklerinden gelecekte olası bir saldırıdan korunmasını sağlayacak yasal olarak bağlayıcı güvenlik garantileri istiyor. Rusya ve Ukrayna müzakere heyetleri arasındaki ilk tur müzakereler Rusya'nın müttefiki olan Belarus'ta yapılmıştı. Ancak savaşı sona erdirmek için yürütülen diplomatik girişimlerde Türkiye de rol oynamıştı. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, 11-13 Mart'taki Antalya Diplomasi Forumu öncesi bir araya gelmişti.

Haberin Devamı