Dünya Su şişesi zehri

Su şişesi zehri

Paylaş
Su şişesi zehri

Araştırmacılar, bir litrelik su şişesinde 240 bin plastik parçacık bulunabildiğini açıkladı.

ABD’nin Columbia ve Rutgers üniversitelerinden araştırmacılar, bir süpermarketten altı adet bir litrelik aynı marka şişelenmiş su aldı. Tipik bir litre şişelenmiş suda yaklaşık 240 bin tespit edilebilir plastik parçası buldular. Tespit edilen plastik parçacıkların yüzde 10’u mikroplastik, yüzde 90’ı nanoplastikti.

Haberin Devamı

Mikroplastikler 5 milimetre ile 1 mikrometre büyüklüğünde olabilirken, nanoplastikler 1 mikrometreden küçük parçacıklara deniyor. Bir insan saçı yaklaşık 70 mikrometre kalınlığında oluyor. Bu kadar küçük parçacıkların insan bedeni için zararları kesin olarak hesaplanamıyor.

440 MİLYON TON

Nanoplastikler kanser, doğurganlık sorunları ve doğum kusurları ile ilişkilendirilmişti. Columbia Üniversitesi’nden Beizhan Yan, önceki araştırmaların mikroplastiklerin taşıyıcı olarak hareket edebileceğini, kirleticileri ve patojenleri taşıyabileceğini gösterdiğini söyledi.

Nanoplastiklerin mikroplastiklerden daha büyük bir endişe kaynağı olabildiğini belirten Yan, “Daha küçük boyutları nedeniyle vücudun bağırsak astarına, plasentaya ve hatta kan-beyin bariyerine nüfuz etme olasılıkları daha yüksek” dedi. İnsan faaliyetlerinin bir sonucu olarak insanlar her yıl 440 milyon tondan fazla plastik üretiyor.

Haberin Devamı