Dünya Suikast savaşları: Batı ile Rusya'nın Ukrayna'dan taşan kanlı mücadelesi

Suikast savaşları: Batı ile Rusya'nın Ukrayna'dan taşan kanlı mücadelesi

Paylaş
Suikast savaşları: Batı ile Rusya'nın Ukrayna'dan taşan kanlı mücadelesi

Rus Büyükelçiliği, bombalı mektup gönderilen kültür merkezi ile elçilik binasında güvenlik önlemlerinin artırıldığını açıkladı. Patlamanın, Fransız ordusuna bağlı son birliğin Orta Afrika Cumhuriyeti’ni terk etmesinin hemen ardından meydana gelmesi dikkat çekti.

Ukrayna lideri Volodimir Zelenskiy ve Savunma Bakanı Oleksii Reznikov başta olmak üzere son aylarda birçok kişiye suikast girişiminde bulunulmuştu. Rus askeri istihbarat teşkilatı GRU ve paralı asker grubu Wagner ile bağlantılı suikast ekipleri yakalanmıştı. Kremlin ise ağustosta Moskova’da Rus siyasetçi Aleksandr Dugin’in kızı Darya’nın aracına bomba konularak öldürülmesinden Kiev’i sorumlu tutmuştu. Ancak Rusya ile Batı arasındaki suikast savaşları Ukrayna ile sınırlı kalmıyor.

Haberin Devamı

BOMBALI MEKTUP PATLADI

Orta Afrika Cumhuriyeti’deki Rus Kültür Merkezi’nin Başkanı Dimitri Siti’nin bombalı mektubu açması sonucu ağır yaralandığı bildirildi. ‘Putin’in aşçısı’ olarak bilinen Wagner’in patronu Yevgeni Prigozin; Siti’nin bilincini kaybetmeden önce aktardığına göre, mektupta “Bu sana tüm Fransızlardan bir hediye, Ruslar Afrika’dan çıkacak” yazılı bir not olduğunu ileri sürdü. Prigozin, Rus Dışişleri’ne Fransa’yı ‘terörizm sponsoru devlet’ olarak tanıması için başvuruda bulunduğunu söyledi.

PUTİN'İN AŞÇISI

Görünürde Kremlin’e yiyecek hizmeti veren şirketin sahibiyken milyarder olan ve bu nedenle ‘Putin’in aşçısı’ olarak anılan Yevgeni Prigozin aynı zamanda Rus istihbaratının sınır ötesindeki operasyonlarından sorumlu tutulan paralı asker şirketi Wagner’in başındaki isim.

Haberin Devamı

KARARGAHA ZİYARET

Ukrayna yönetimi, Rusya’nın büyük bir kara harekatına hazırlandığına dair ellerinde istihbarat olduğunu açıklamıştı. Yeni saldırı iddiaları öncesinde Rus lider Vladimir Putin, Ukrayna’daki ‘özel askeri operasyon’a katılan askeri birliklerin müşterek karargahını ziyaret etti.