Dünya Suriye Cumhurbaşkanlığı'ndan Rusya açıklaması

Suriye Cumhurbaşkanlığı'ndan Rusya açıklaması

Paylaş
Suriye Cumhurbaşkanlığı'ndan Rusya açıklaması

Suriye: Rus hava kuvvetleri talebimiz üzerine unsurlarını Suriye'ye gönderdi

Rusya Federasyon Konseyi, Rus askerlerinin yurt dışında görevlendirilmesine oybirliğiyle onay verdi. Kremlin İdaresi Başkanı Sergey İvanov, söz konusu kararın Suriye'yle ilgili olduğunu açıkladı.

Haberin Devamı

"RUS SAVAŞ UÇAKLARINI SURİYE'YE BİZ İSTEDİK"

Bu karardan sonra Suriye Cumhurbaşkanlığı'ndan flaş bir açıklama geldi. Reuters'in abonelerine son dakika olarak geçtiği Suriye açıklamasında, 'Talebimiz üzerine Rus hava kuvvetleri unsurları Suriye'ye gönderildi' denildi.

Suriye rejimi, Rus hava kuvvetlerinin ülkeye gönderilmesi yönünde talepte bulunulduğunu doğruladı. Suriye resmi haber ajansı SANA’da yayımlanan yazılı açıklamada, "Rus hava kuvvetlerinin Suriye’ye gönderilmesi Devlet Başkanı Beşşar Esad’ın talebi doğrultusunda gerçekleşti" denildi.

Esad’ın, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in "terörle mücadele girişimi" kapsamında böyle bir talepte bulunduğu kaydedildi. Söz konusu açıklama, ABD’nin Rus savaş uçaklarının Lazkiye’de bulunduğu yönündeki raporlarının ardından, Şam yönetiminin Rusya’dan "hava desteği istendiğine" dair ilk resmi açıklaması olma özelliği taşıyor. Öte yandan Rusya parlamentosunun üst kanadı Federasyon Konseyi, bugün Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, Rus askerlerinin yurt dışında görevlendirilmesine ilişkin teklifine izin vermişti.

Haberin Devamı

AMERİKA'DAN SON DAKİKA AÇIKLAMASI GELDİ

ABD'li yetkililer, Suriye'de Rus savaş uçaklarının ilk kez hava operasyonu gereçekleştirdiğini ve operasyon öncesinde Rusya'nın Amerika'ya bilgi verdiğini açıkladı. Rusya'nın ilk operasyonunu Humus kentine yaptığı öğrenildi. ABD'li Yetkili, hava operasyonlarıyla ilgili bilgilerin netleşmediğini, bu nedenle operasyonların sayısı ya da kullanılan uçakların tipi gibi ayrıntıları henüz bilmediklerini söyledi.

BM GENEL KURULU'NDA AĞIRLIKLI GÜNDEM SURİYE'YDİ

Amerika'daki Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda ağırlıklı gündem Suriye'ydi. Rusya Devlet Başkanı Putin, terör örgütü IŞİD'e karşı savaşan tek gücün Esad ve Suriye ordusu olduğunu söylemiş, ABD Başkanı Obama ise 'Tiran' dediği Esad'ın geçiş sürecinde rol almasının zor olduğunu ifade etmişti.

SUUDİ ARABİSTAN'DAN 'OPERASYON AÇIKLAMASI' GELMİŞTİ

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el-Cübeyr tercih edilen siyasi süreç Esed'in gitmesini sağlamazsa askeri operasyonun söz konusu olabileceğini söyledi. Basına konuşan Suudi Dışişleri Bakanı askeri seçeneğin daha uzun süreceğini ve daha yıkıcı olabileceğini, ancak 2012'de ilgili ülkeler tarafından çizilen ve Suriye yönetiminin bir geçiş hükümetine devrini öngören yol haritasına uyup uymama konusunda seçimin Esed'e kaldığını belirtti. Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı, birkaç ülkeden destek alan Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ve ılımlı muhalif güçlerin Esed'e karşı savaşmaya devam ettiklerini ve bu gruplara desteğin daha da yoğunlaşacağını kaydetti. El-Cübeyr "Suriye'de anlaşma için iki seçenek var. İlk ve tercih edilen seçenek yönetim yetkisi olacak bir geçiş konseyi oluşturulması. Ancak diğeri Esed'in güç kullanılarak devrilmesiyle sona erecek askeri operasyon seçeneğidir" dedi.

Haberin Devamı