Dünya Taht kavgasında ihanet tezgahı

Taht kavgasında ihanet tezgahı

Paylaş
Taht kavgasında ihanet tezgahı

İspanya Kraliçesi Letizia’nın eşi Kral Felipe’yi aldattığı iddiaları dünya gündemine bomba gibi düşmüştü. Bu iddiaların arkasında oğlu Felipe’den intikam almak isteyen gözden düşmüş eski Kral Juan Carlos’un olduğu öne sürüldü. Juan Carlos, hakkındaki yolsuzluk soruşturmaları nedeniyle ülkesinden kaçmak zorunda kalmıştı.

2 hafta önce dünya basınında bomba etkisi yaratan bir iddiayla İspanya Kraliçesi Letizia’nın eşi Kral Felipe’yi aldattığı öne sürülmüştü. Letizia’nın henüz haber spikeriyken tanıştığı Jaime Del Burgo ile ilişkisinin Felipe ile evlendiği 2004’ten sonra da devam ettiği, Kraliçe’nin ilişkiyi ancak 2011’de bitirdiği iddia edilmişti. Del Burgo daha sonra Letizia’nın kardeşi Telma Ortiz ile evlenmiş, 2 yıl sonra da boşanmıştı. Söz konusu iddiaların kaynağı ise Del Burgo ile yapılan röportajlardan oluşan ‘Letizia ve Ben’ adlı kitaptı.

Haberin Devamı

KIZINA DAVA AÇILMIŞTI

İspanyol gazeteci Federico Jimenez Losantos, kraliyet ailesini karıştıran bu iddiaların arkasında eski Kral Juan Carlos’un olduğunu öne sürdü. İddiaya göre; Del Burgo ile yapılan röportajlara Juan Carlos zemin hazırlamıştı. 2011’de Juan Carlos’un kızı Prenses Cristina ve eşi Inaki Urdangarin’in adı yolsuzluk skandalına karışmıştı. Urdangarin kamu mallarını zimmetine geçirmekle suçlanıyordu. Prenses Cristina’nın adı şirket yöneticileri arasında geçtiği için ona da dava açılmıştı. Ülkede hakim karşısına çıkan ilk kraliyet üyesi olan Prenses Cristina 265 bin Euro para, eşi ise 6 yıl 3 ay hapis cezası almıştı.

TAHTI OĞLUNA BIRAKTI

Bu dava ülkede kraliyet ailesine olan güveni sarsmış, General Franco döneminden sonra 1975’te yönetime gelerek demokrasiye geçişin ilk kralı olan Juan Carlos, tepkiler üzerine 2014’te tahttan çekilerek yerini oğlu Felipe’ye bırakmıştı. Felipe kral olduktan sonra yaptığı ilk işlerden biri kız kardeşi Cristina’nın ‘düşes’ unvanını almak olmuştu. Ancak görevden çekilen Juan Carlos için zor günler daha bitmemişti. Juan Carlos görevdeyken Mekke-Medine hızlı tren projesi ihalesinden komisyon almakla suçlandı.

Haberin Devamı

KRALİYETTEN UZAKLAŞTIRILDI

Aldığı komisyonun 65 milyon Euro’sunu arkadaşı Corinna zu-Sayn-Wittgenstein’a bağışladığı ve bunu Panamalı vakıf aracılığıyla İsviçre bankalarındaki bir hesaba göndererek yaptığı iddia edilen Juan Carlos hakkında İsviçre ve İspanya’da soruşturma başlatılmıştı. Bunun üzerine Juan Carlos 2020’de ülkeyi terk ederek Dominik Cumhuriyeti’ne gitti. Ardından da Birleşik Arap Emirlikleri’nin başkenti Abu Dabi’ye yerleşti. Kral Felipe de Juan Carlos ile tüm bağlantılarını kesip eski kralı kraliyet ailesinden dışladı. Juan Carlos’un bu durumdan intikam almak için Kraliçe Letizia hakkındaki dedikoduları körüklediği iddia edildi.