Dünya Taliban'la 1 yıl! Ülkeden kaçış sürüyor

Taliban'la 1 yıl! Ülkeden kaçış sürüyor

Paylaş
Taliban'la 1 yıl! Ülkeden kaçış sürüyor

Taliban kontrolünde 1 yılı geride bırakan Afganistan’da işsizlik, fakirlik ve açlık her yanı sardı. Örgüt kendi içinde bölünmeye başlarken ülkeden kaçış sürüyor.

Taliban’ın 15 Ağustos 2021’de Afganistan’ın başkenti Kabil’de kontrolü ele geçirmesinin üzerinden tam 1 yıl geçti. Ekonomik krizin ve açlığın pençesine düşen ülkede kadın hakları ve kız çocuklarının eğitimi konusunda büyük gerileme oldu. Kızamıktan çocuk felcine pek çok salgın hastalık ülkeyi kasıp kavuruyor. Taliban’ın uluslararası alanda tanınma çabaları sonuçsuz kalırken, örgüt içinde Hakkani ve Kandahar grupları arasında güç mücadelesi başladı. Aşırı dinci terör örgütü DEAŞ’ın saldırıları da arttı.

Haberin Devamı
Afganistan: ABD’nin çekilme süreci ve Taliban’ın dönüşü ABD'nin ülkedeki 20 yıllık varlığının sona ermesinin ardından Taliban'ın iktidara geldiği Afganistan’da yönetim değişikliğinin yıl dönümüne iki gün kaldı. Siyasi analist Hai Gul Sulaimankhil, “Taliban’ın iktidara gelmesinin iyi yönleri de var eksik tarafları da. Taliban yozlaşmış değil ve güvenlik ülkenin her yerinde tam olarak sağlanmıştır” dedi.

KAÇAMAYANLAR SAKLANIYOR

Taliban Kabil’e girdiğinde on binlerce kişi ülkeden kaçabilmek için havaalanına akın etmişti. İran ve Türkiye’ye karadan göç ise azalmakla beraber devam ediyor. Taliban’ın ABD ve İngiltere ile işbirliği yapmakla suçladığı ülkenin elitleri, eski askerler, gazeteciler ve aktivistlerin çoğunluğu hâlâ öldürülme korkusuyla saklanıyor. Taliban’ın insan avına karşılık yeraltına çekilen ülkeden kaçış faaliyetleri de tüm hızıyla devam ediyor.

KIZ ÇOCUKLARINA EĞİTİM YASAĞI

Taliban iktidara ilk geldiğinde uluslararası kamuoyuna kadın hakları konusunda birçok söz vermişti. Beklendiği gibi bu sözlerin hiçbiri tutulmadı. Kadınların yalnız sokağa çıkmaları, çalışmaları engellendi. Kız çocuklarının eğitimi üniversiteden başlayıp ilkokula kadar adım adım yasaklandı. Taliban’ın kontrolünün zayıf olduğu bölgelerdeki bazı aşiretler kız çocuklarının okula gitmesine izin veriyor. Kabil gibi büyük şehirlerde ise kız çocukları evlerde, bodrum katlarında gizli saklı eğitim veren öğretmenler sayesinde eğitim hayatından kopmamaya çalışıyor.

Haberin Devamı