Dünya Tartışmalara neden olan idam uygulaması ABD’de ilk kez denendi! Resmen devlet eliyle işkence

Tartışmalara neden olan idam uygulaması ABD’de ilk kez denendi! Resmen devlet eliyle işkence

Paylaş
Tartışmalara neden olan idam uygulaması ABD’de ilk kez denendi! Resmen devlet eliyle işkence

ABD Alabama'da dünya tarihinde ilk kez görülen bir yöntemle idama imza atıldı. Cinayetten idam alan ve daha önce zehirli iğneyle yapılan infaz girişimi 90 dakikalık işkenceyle sonuçlanan Kenneth Eugene Smith bu kez nitrojenle öldürüldü. Yöntem o kadar korkunç ki 2000’de veterinerler ‘hayvanlarda işkenceye neden oluyor’ diye uyutma işlemlerinde kullanılmasına karşı çıkmıştı.

ABD Alabama’da 1988’de Elizabeth Sennett (45) 10 kez bıçaklanarak öldürülmüştü. Kadını, sigorta parası için kocası Charles Sennett’in Kenneth Eugene Smith (58) ve John Forrest Parker adlı kiralık katillere öldürttüğü ortaya çıkmıştı. Charles Sennett soruşturma sırasına intihar etmiş, kiralık katillere idam cezası verilmişti. John Forrest Parker’ın cezası 2010’da infaz edilmişti. Kenneth Eugene Smith de Kasım 2022’de zehirli iğneyle idam edilecekti. Ancak görevlilerin damar bulamaması nedeniyle 90 dakika boyunca kolu iğneyle delik deşik edilen mahkumun infazı ertelenmişti.

Haberin Devamı

DÜNYADA BİR İLK

İdam cezasının uygulandığı ülkelerden biri olan ABD’de bir ilk yaşandı. Cinayet suçundan ölüm cezasına çarptırılan Eugene Smith isimli bir mahkum Alabama eyaletinde nitrojen gazıyla zehirlenerek idam edildi. Alabama hapishane sözcüsü Kelly Betts, özel bir maske takılarak nitrojen gazı soluması sağlanan Smith'in yerel saatle 20.25'te öldüğünü açıkladı. “Nitrojen hipoksisi” olarak bilinen yeni infaz uygulaması ABD’nin yanı sıra dünyada da bir ilk olarak kayıtlara geçti.

BM ‘İŞKENCE’ DEDİ

Alabama Eyaleti, infazda ilk defa denenecek bir yöntem olan nitrojen kullanımı için başvurdu. Bu yöntemde idam edilecek kişinin nitrojen soluması sağlanıyor, organlar yavaş yavaş iflas ediyordu. Fakat Amerikan Veteriner Hekimler Birliği 2000’de bu yöntemin hayvanları uyutma uygulamasında kullanılamayacak kadar işkenceye yol açtığını belirtmişti. Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi de yöntemin ‘işkence’ olduğunu belirtti. Mahkumun avukatları uygulamanın durdurulması için mahkemeye başvurdu.

Haberin Devamı

‘EN İNSANCIL YÖNTEM’

Alabama Eyaleti ise yöntemin ‘insanoğlunun bildiği en acısız ve insancıl infaz yöntemi’ olduğunu savundu. Önce federal mahkeme, sonra temyiz mahkemesi, en son olarak da yüksek mahkeme idama onay verdi. Gazetemiz baskıya girerken bugün TSİ 03.00’te gerçekleşecek idamın durdurulduğuna dair bir açıklama yapılmamıştı. ABD’de en yaygın infaz yöntemi olan zehirli iğnede kullanılan ilaçların bulunmasının giderek zorlaşması nedeniyle bazı eyaletler mahkumları infaz etmek için yeni yollar arıyor. Alabama, ABD’de en çok idam cezası verilen eyaletlerden biri. Şu anda 165 kişi ölüm sırasında.

AMERİKAN İDAMLARININ TÜYLER ÜRPERTİCİ TARİHİ

Stephen King’in ‘Yeşil Yol’ romanından uyarlanan 2000 yapımı aynı isimli film, gerçek bir olaya dayanıyor. 1944’te 2 kız çocuğunu öldürdüğü için elektrikli sandalyede idam edilen 14 yaşındaki George Stinney, 20. yüzyılda idam edilen en genç Amerikalıydı. Tamamı beyazlardan oluşan jüri tarafından idama mahkum edilen siyah gencin, cezanın infazından 70 yıl sonra 2014’te adil yargılanmadığına karar verilmiş ve suçlamalar düşürülmüştü.

Haberin Devamı

2014’te Clayton Lockett, 3 ilaçlı enjeksiyon yapıldıktan sonra 40 dakika acı içinde kıvrandı.

Ekim 2021’de John Marion Grant’a 3 ilaçla yapılan idamda mahkum defalarca kasılıp kustuktan sonra ölmüştü.

Ağustos 2022’de Joe Nathan James’in zehirli iğneyle 3 saatlik acı verici idamı, tarihin en uzun infazı oldu.