Dünya Terminatör gerçeğe dönüştü! Yapay zeka katil oldu

Terminatör gerçeğe dönüştü! Yapay zeka katil oldu

Paylaş
Terminatör gerçeğe dönüştü! Yapay zeka katil oldu

Savunma sistemi için geliştirilen yapay zekalı hava aracı, simülasyon sırasında kendi operatörünü öldürdü. Bu gelişme, akıllara insanları öldüren androidin konu edildiği Terminatör filmini getirdi.

ABD Hava Kuvvetleri’nde yapay zeka (AI) tarafından kontrol edilen bir ABD saldırı uçağıyla uçuş simulasyonu yapıldı. Bu insansız hava aracı (drone), görevini geçersiz kılabilecek insanları öldürmesi için programlanmıştı. Ancak yapay zeka sistemi, emri ileten iletişim kulesine ateş ederek, operatörünü öldürdü. İnsan operatörünü, ‘yeni emirler verilmesinden hoşlanmadığı için öldürdüğünü’ açıkladı. Hava Kuvvetleri’nden AI testi ve operasyonları şefi Albay Tucker ‘Cinco’ Hamilton, bu testin, yapay zekanın ‘hedefine ulaşmak için son derece beklenmedik stratejilerle’ nasıl gelişebileceğini gösterdiğini ve bu sistemlere çok fazla güvenilmemesi gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı


 

EĞİTİLİNCE BİLE SALDIRDI

Hamilton, “AI tehdidi tespit etmesine rağmen, insan operatörünün zaman zaman hedefi öldürmemesini söylediğini fark etmeye başladı. Operatörü öldürdü. Çünkü operatör amacına ulaşmasını engelliyordu. Sonra sistemi eğittik ve operatörü öldürmenin kötü bir şey olduğunu söyledik. Bu kez de hedefi öldürmesini engellemek için operatörün drone ile iletişim kurmak için kullandığı iletişim kulesini yok etmeye başladı” dedi. Arnold Schwarzenegger’in başrolünde olduğu Terminatör film serisinde de insanlar tarafından üretilen akıllı makineler, insanlara saldırıyor. Film serisi, makinelerin topyekun bir savaşta yaratıcılarına nasıl sırt çevirdiğini işliyor.