Dünya The Godfather (Baba), hala para basıyor

The Godfather (Baba), hala para basıyor

Paylaş
The Godfather (Baba), hala para basıyor

Sinemanın en özel yapımlarından The Godfather (Baba) filmi ilk kez 15 Mart 1972'de gösterime girdi. 50’nci yılında olan film bugün halen beyazperdeyi etkilemeye devam ediyor. Üç film halinde yayınlanan seri, zamansız bir başyapıt olarak her kuşaktan izleyiciyi yakalıyor. Öyle ki filmin geçtiği yerler tarihi eser gibi korunuyor, dünyanın dört bir yanından turistik turlar düzenleniyor, yani hâlâ para basıyor.

İtalyan asıllı ABD’li yazar Mario Puzo’nun 1969 tarihli kitabından uyarlanan ‘The Godfather’ filmi, yönetmen Francis Ford Coppola tarafından çekildi. İtalyan asıllı ABD mafyası Corleone ailesini konu alan yapım, tahminlerin ötesinde bir başarı yakaladı ve üç ayrı film olarak seriye dönüştürüldü. Toplam 28 Oscar adaylığından 9’unu kazandı. Tüm zamanların en iyi filmleri listesinde halen başı çekiyor. İşte bu kült üçlemenin sahnelerinden büyülenenler için çekildiği yerler turistik merkezlere dönüştü.

Haberin Devamı

ÖZEL ACENTESI VAR

Hatta kentte mafya turizmi kültürü oluştu. New York’ta mafya babalarının uğrak noktası olan kafeler, restoranlar, sette kullanılan evler, kulüpler, oteller ziyaretçi akınına uğruyor. Tek şart COVID-19’a karşı aşıların tam olması. New York City Gangster Mob Tour isimli bir acente, kentte tıpkı ‘Baba’ filmdeki karakterlere ilham veren gerçek mafya babaları gibi gezme imkanı sağlıyor. Geceliği 165 dolarlık otelde kalınan turda, ziyaret edilen her yer için farklı ödeme gerekiyor. Bunların da ücreti 32-225 dolar arasında değişiyor. İşte New York’ta ‘Baba’ gibi gezinme noktaları:

NEW YORK ADLİYE BİNASI

Filmde Michael Corleone’nin acımasızlığıyla seyirci ilk kez bu adliye binasında tanışmıştı. Binayı turist olarak ziyaret etmek için randevu alınabiliyor.

Haberin Devamı

SPARKS ET LOKANTASI

Filme ilham veren New York’un ‘Beş Mafya Ailesi’nden biri olan Gambino Ailesi’nin liderlerinin en sık gittiği lokanta, 1977’den bu yana açık. Menüsünde, ‘baba’ların sipariş ettiği yemekler yer alıyor.

FORMER TRIANGLE CLUB

Genovese mafyasının bir dönem sahip olduğu bu kulüp, artık çay ve baharat mağazası olarak kullanılıyor. Goodfellas ve Donnie Brasco gibi suç filmlerinde de yer almıştı.

UMBERTOS CLAM HOUSE

Mafya ailesi Profaci’nin lideri ‘Çılgın Joe’ Gallo’nun doğum gününü kutladığı günün ertesi sabahı masada vurulduğu bu restoran, birçok mafya üyesinin de favorisiydi.

SANDS POINT PRESERVE

At başı kesilmesi sahnesi filmde her ne kadar Hollywood’da geçiyor gibi görünse de aslında New York’ta bugün artık müze olarak kullanılan malikanede çekilmişti. Long Island’da yer alan bu malikane, kentin karmaşasından uzak, doğal bir kaçış merkezi olarak kullanılıyor.

PARK CENTRAL HOTEL

İtalya asıllı mafya babası Albert Anastasia, 1957’de berbere tıraş için gittiği sırada Park Sheraton otelin içindeyken iki adam tarafından vurularak öldürülmüştü. Bu cinayetten kimse yargılanmadı. Bir zamanlar o berberin olduğu yerde artık ünlü kahve zincirinin bir şubesi var. Turistler mafya gezisi için geldiğinde çoğunlukla bu otelde kalıyor.

Haberin Devamı

ŞÖHRET AĞIR GELDİ

Michael Corleone rolünü henüz 31 yaşındayken üstlenen ve isimsiz bir oyuncuyken tarihe geçen Al Pacino (81), New York Times’a verdiği 50. yıla özel röportajda, “Halen rolün etkisindeyim ve şaşkınım. O zamanlar hayatıma bu kadar etkisi olacağını düşünmemiştim. Bu rol bana başa çıkması zor yeni bir kimlik verdi. Filmi en son birkaç yıl önce izledim. Çünkü bir kez başlayınca durmadan izlemek istiyorum” dedi.