Dünya Thodex'in kurucusu Fatih Özer'in Türkiye'ye iadesine karar verildi!

Thodex'in kurucusu Fatih Özer'in Türkiye'ye iadesine karar verildi!

Paylaş
Thodex'in kurucusu Fatih Özer'in Türkiye'ye iadesine karar verildi!

Arnavutluk Mahkemesi, Kripto para borsası Thodex'in kurucusu Faruk Fatih Özer’in Türkiye’ye iadesine karar verdi.

Kripto para borsası Thodex üzerinden binlerce kişiyi dolandırdığı gerekçesiyle kırmızı bültenle aranan ve Ağustos ayında yakalanan Faruk Fatih Özer'in Türkiye'ye iadesiyle ilgili Arnavutluk'taki Elbasan Asliye Mahkemesi'nde karar duruşması yapıldı.

Haberin Devamı

Hakim Elis Dine, Özer'in mahkemeye gönderdiği mektubu okudu. Buna göre Özer, duruşmaya katılmayacağını, avukatı tarafından temsil edileceğini belirtti. Ancak avukatın da katılmadığı duruşmada Hakim Dine, Özer'in Türkiye'ye iade edilmesine hükmetti.

Dine, Özer'in Türkiye’ye iadesine yönelik okuduğu kararda uluslararası kanunlar ve Arnavutluk Anayasasına dayanarak Elbasan Savcılığının iade talebini onayladıklarını ifade etti. Özer'in yakalandığı anda toplanan delillerin de Türk makamlarına teslim edilmesine de karar veren hakim, Özer’in bir üst mahkemeye 15 gün içinde itiraz hakkı bulunduğunu kaydetti.

Arnavutluk'tan Thodex kurucusu Özer için Türkiye'ye iade kararı Arnavutluk Mahkemesi, Kripto para borsası Thodex'in kurucusu Faruk Fatih Özer’in Türkiye’ye iadesine karar verdi.

"KARARI YÜKSEK MAHKEMENİN ONAYLAMASI GEREKİYOR"

CNN TÜRK muhabiri Mücahit Topçu canlı yayında şu bilgileri aktardı:

Haberin Devamı

"Daha önce dava iki kez ertelenmişti. Bugün dava Arnavutluk'un Elbasan kentinde görüldü. Faruk Fatih Özer bir süredir Arnavutluk'ta cezaevinde bulunuyordu. Bugün görülen davayla birlikte Özer'in Türkiye'ye iadesine karar verildi.

Peki Özer iade edilecek mi? Kritik bir nokta var. Henüz iade süreci net olarak başlamış değil. Çünkü Arnavutluk yasalarına göre Elbesan Asliye Ceza Mahkemesi'nin kararını Arnavutluk'un yüksek karar merciinin onaylaması lazım. Yani bizdeki Yargıtay gibi, yüksek mahkemenin onaylaması lazım. Onaylandıktan sonra Özer'in iadesi kesinleşmiş olacak. Vurgun yapıp binlerce kişiyi dolandıran Thodex kurucusunun temyize gitme hakkı da bulunuyor. Süreç bu şekilde işleyecek.

Arnavutluk Mahkemesi'nin iade kararı vermiş olması Özer'in iadesi anlamını taşımıyor. Arnavutluk Yüksek mahkemesi bu noktada son kararını açıklayacak."

17 AY ÖNCE ÜLKEDEN KAÇTI

Kripto Para borsası Thodex üzerinden binlerce kişinin dolandırıldığı iddiası üzerine başlatılan soruşturmada Thodex kurucusu ve CEO’su Faruk Fatih Özer (29), 20 Nisan 2021 tarihinde İstanbul Havalimanı’ndan Arnavutluk’a kaçtı.

Türkiye’nin talebi üzerine firari Özer ile ilgili İnterpol üzerinden ‘Kırmızı Bülten’ çıkarıldı. Arnavutluk polisi önceki gün Özer’i, ülkenin önemli liman kentlerinden biri olan Vlora’da gözaltına aldı.

Haberin Devamı

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'nca açılan davanın iddianamesinde, Faruk Fatih Özer'in Thodex kripto para uygulaması üzerinden müşterilerini dolandırıp, Arnavutluk'a kaçması üzerine soruşturma başlatıldığı belirtildi. 268 sayfalık iddianamede Faruk Fatih Özer ile ağabeyi Güven Özer ve ablası Serap Özer'in de aralarında bulunduğu 21 sanık, 2027 kişi ise müşteki sıfatıyla yer aldı.

İddianamede, Koineks Teknoloji A.Ş. (Thodex) bünyesinde işlenen suçlardan toplam 356 milyon TL değerinde zarar oluştuğu kaydedildi. 21 sanığın 'Suç işlemek amacıyla örgüt kurma ve yönetme', 'Bilişim sistemleri banka veya kredi kurumlarının araç olarak kullanılması suretiyle dolandırıcılık' ve 'Tacir veya şirket yöneticileri ile kooperatif yöneticilerinin dolandırıcılığı ve suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama' suçlarından toplamda 12 bin 164 yıldan 40 bin 564'er yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılması isteniyor.

30 AĞUSTOS'TA ARNAVUTLUK'TA YAKALANDI

Elbasan Başsavcılığı, tutukluluğu devam eden Özer'in Türkiye'ye iade edilmesini talep ediyor. Kırmızı bültenle aranan Özer, 30 Ağustos'ta Arnavutluk'ta yakalanmıştı.

Haberin Devamı

Elbasan Asliye Mahkemesi, 2 Eylül'de Özer hakkında tutukluluğun devamına karar vermiş, karar, 14 Eylül'de Özer'in avukatlarınca temyize götürülmüştü.

Dıraç Temyiz Mahkemesi ise 20 Eylül'de Özer'in tutukluluk kararını onaylamıştı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Arnavutluk'taki mahkeme sürecinin ardından Özer'in Türkiye'ye iade edileceğini açıklamıştı.