Dünya Türkçe rehber Yunanistan'ı karıştırdı

Türkçe rehber Yunanistan'ı karıştırdı

Paylaş
Türkçe rehber Yunanistan'ı karıştırdı

Yunan adalarına giden Türk turistler için iki Türk tarafından hazırlanan Türkçe Sisam Adası rehberi, Yunanistan'ı karıştırdı. Basın “Türk propagandası yapılıyor” diye ayağa kalkarken, Yunan parlamentosuna rehber hakkında soru önergesi verildi

Türkiye karşıtlığını her fırsatta kullanmayı alışkanlık haline getiren Yunan basını, şimdi de Sisam Adası’nda Türkiye’den gelen turistler için hazırlanan Türkçe rehber yüzünden fırtına kopardı.

DHA muhabiri Ahmet Aktaş ve Fulya Omaç, Türk turistlerin en çok ziyaret ettiği Yunan adalarından biri olan Sisam’ın tarihi yerlerini ve restoranlarını anlatan bir rehber hazırladı.

Sisam Belediyesi'nin onayıyla 10 bin adet basılan rehberin, liman ve diğer hükümet dairelerinde ücretsiz olarak dağıtılmaya başlaması Yunan medyasını rahatsız etti. Sisam Belediye Başkanı Stelyos Thanos’a ateş püsküren internet siteleri, rehberin “Rezil bir Türk propogandası” olduğunu öne sürdü.

Rehberde Sisam Adası ve diğer yer isimlerinin Türkçe yazılmasına tepki gösteren haber siteleri, rehberi hazırlayan Aktaş’ın Kardak’ta Yunan bayrağını indiren gazeteci olduğunu, Türkçe rehberde birçok yanlış bilginin yer aldığını öne sürdü.


.
4 bakanlığa soru önergesi

Ayrıca 300’er euro’dan 27 tane reklam alınan rehberin diğer turistlerin rehberden hiçbir şey anlamadığı belirtildi. Kopartılan yaygara üzerine Yunanistan Parlamentosu’nda bulunan Bağımsız Yunanlar Partisi milletvekili Terrence Nicolas Kouik, 10 maddelik bir soru önergesi verdi. İçişleri, Dışişleri, Gümrük ve Maliye bakanlıklarına gönderilen önergede şu soruların cevaplanması istendi:

- Rehber için Dışişleri Bakanlığına’na bilgilendirme yapıldı mı?

- Türk gazetecilerin rehberi basmasına kim izin verdi?

- Rehberdeki Türkçe bilgileri kim kontrol etti?

- Rehberin kamu binalarında dağıtılmasına kim izin verdi?

- Sisam yetkilileri bu rehbere kaç para verdi?

- Diğer adalar için de rehber hazırlanıyor mu?

- Rehberi hazırlayanın Kardak’a çıkan gazeteci olduğu biliniyor mu?

Aktaş: Dava açacağım


Vatan’ın ulaştığı Ahmet Aktaş, Yunan vekilin verdiği soru önergesine yanıtları da kendisi verdi. Şu anda Midilli’de 8’inci rehber için çalıştığını belirten Aktaş, “Bu rehber tamamen Türkiye’den gelen turistlere yardımcı olmak için hazırlandı” dedi. Rehber için Sisam Belediyesi’nin kasasından tek kuruş çıkmadığını ifade eden Aktaş, “Rehber hazırlandıktan sonra tüm Türkçe metinler kontrolden geçti. Gerekli düzeltmeler yapıldıktan sonra Sisam’da baskısı yapıldı” diye konuştu.

Rehberi gören Yunan bir diplomatın “size Yunan Kültür Bakanlığı plaket vermeli” dediğini aktaran Aktaş, Kardak Adası’nda Yunan bayrağını indirenin kendi değil, Cesur Sert olduğunu ifade ederek, “Benim Yunan makamlarından 3 yıllık Schengen vizem var. Bu iddiaları ortaya atanlara dava açacağım” dedi.

“PERSONA NON GRATA” OLSUN

Yunan vekil Nicolas Kouik, Ahmet Aktaş’ı Yunan hükümetinin “Persona non grata” (istenmeyen adam) ilan edip etmediğini de sordu.

VATAN / İsmail ŞAHİN

Haberin Devamı