Dünya Türkiye için ikinci yardım ekipleri geldi: Yunanistan, Rusya, Kazakistan...

Türkiye için ikinci yardım ekipleri geldi: Yunanistan, Rusya, Kazakistan...

Paylaş
Türkiye için ikinci yardım ekipleri geldi: Yunanistan, Rusya, Kazakistan...

Tüm dünya Kahramanmaraş merkezli depremde yardım için kenetlendi. Ülkeler arama kurtarma ekiplerini depremzedelere yardım için seferber etti. Deprem bölgesine ilk ekiplerini gönderen ülkeler, daha fazla canı kurtarabilmek için ikinci ekiplerini de göndermeye başladı.

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde saat 04.17'de meydana gelen 7.7 büyüklüğündeki deprem, daha önce görülmemiş geniş bir coğrafyada yıkıma neden oldu. Doğu Anadolu Fayı, Malatya'dan Antakya'ya kadar 300 km'lik bir hat boyunca kırıldı. Sarsıntılar, Suriye, Irak. Lübnan, Ürdün ve Mısır'da da hissedildi. İtalyan yetkililer ise tsunami uyarısı yaptı ancak ilerleyen saatlerde uyarıyı geri çekti. 

Haberin Devamı

İlk depremi, en büyüğü 6.6 olmak üzere 145 artçı sarsıntı izledi. Depremin şoku henüz devam ederken öğleden sonra 13.24’te Elbistan merkezli 7.6 büyüklüğünde ikinci bir deprem daha meydana geldi. Ankara ve Samsun'da hissedilen ikinci depremde, ilk depremde hasar almış binalar tamamen yıkıldı. Deprem nedeniyle tüm Türkiye'de 7 gün süreyle milli yas ilan edildi. 

RUSYA'DAN 11 DOKTORLU İKİNCİ EKİP

Rusya Acil Durumlar Bakanlığı, özel bir seferle 50 arama-kurtarma personeli ile 11 doktorun Türkiye’ye gelmek üzere yola çıktığını duyurdu. Bakanlık bugün yaptığı bir başka açıklamasında deprem bölgesi Kahramanmaraş’ta arama-kurtarma çalışması yapan Rus ekibinden bir grup görevlinin Hatay’a geçtiğini belirtti. Bakanlık, Hatay’da bir anne ve iki çocuktan oluşan bir Rus ailesinin enkaz altında olması şüphesiyle inceleme yapmak için gittiğini kaydetti.

Haberin Devamı

KAZAKİSTAN'DAN 60 KİŞİLİK İKİNCİ EKİP

Kazakistan Acil Durumlar Bakanlığından yapılan açıklamada, Türkiye'de meydana gelen yıkıcı depremin etkilerinin en aza indirilmesi için ikinci arama-kurtarma ekibinin yola çıktığı kaydedildi. Açıklamada, "Kazakistan Acil Durumlar Bakanlığı Arama Kurtarma ekibini taşıyan uçak, yıkıcı depremin sonuçlarının giderilmesine yönelik yardım olanaklarını genişletmek için Türkiye'ye yola çıkıyor" denildi. İkinci arama kurtarma ekibinin 60 kişiden oluştuğu aktarılan açıklamada, "İkinci ekibimiz, Gaziantep şehrinde arama kurtarma çalışmalarına katılacak" denildi. Açıklamada, Kazakistan'dan gelip Türkiye'de görev yapan toplam personel sayısının 100 olacağı kaydedildi.

Öte yandan, Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev hükümete, Türkiye'deki depremzedelere yardım için 1 milyon dolar tahsis etme talimatı verdi. Kazakistan'ın ilgili makamlarının Türk tarafıyla depremin sonuçlarının ortadan kaldırılması için ekstra destek konusunun incelendiği de aktarıldı.

YUNANİSTAN'DAN BİR EKİP DAHA

Türkiye’deki deprem bölgesine ilk arama kurtarma ekibi gönderen ülkeler arasında yer alan Yunanistan, ikinci arama kurtarma ekibini de Türkiye’ye gönderdi. Yunanistan Başbakanı Kyriakos Mitsotakis'in emri üzerine İklim Krizi ve Sivil Koruma Bakanı Christos Stylianidis ile doğrudan istişare halinde, 2. EMAK'tan bir kurtarma köpeği ve iki araçla 15 itfaiyeciden oluşan bir ekip Selanik SEDES Askeri Havalimanından C-130 uçağı ile Türkiye’ye hareket etti.

Haberin Devamı

Ekibe ayrıca, itfaiye departmanından çöken binaların kalıntılarındaki sütunları destekleme konusunda uzman bir subay-mühendis ve aile EMS'den üç doktor ve kurtarıcı eşlik ediyor.

Öte yandan Yunanistan adalarında da Türkiye’ye gönderilmek üzere başlatılan yardım kampanyaları devam ediyor. Batı Sisam Belediyesi tarafından başlatılan yardım kampanyasında tıbbi ekipman olarak ağrı kesici, ateş düşürücü, gazlı bez, bandaj, ilk yardım çantası, serum, maskeler, antiseptikler, eldivenler, çocuklar ve yetişkinler için kışlık giysiler, battaniyeler, yorganlar, bebek mamaları, bebek sütleri ve bebek bakım ürünleri, süt ve uzun ömürlü yiyecekler kişisel hijyen ürünleri toplanıyor.

Haberin Devamı