Dünya Türkiye'de kayak merkezi kalmayacak

Türkiye'de kayak merkezi kalmayacak

Paylaş
Türkiye'de kayak merkezi kalmayacak

Fransız bilim insanları, artık ‘küresel kaynama’ olarak adlandırılan iklim krizinin kayak merkezlerine etkilerini inceledi. Buna göre; Avrupa’daki kayak merkezlerinden yüzde 91’i yüzyılın sonunda yok olacak. Türkiye’de ise bu oran yüzde 100.

Fransız meteoroloji servisi Meteo-France ve Fransız araştırma enstitüsü INRAE’den bilim insanları, etkisini her gün hissettiğimiz, artık ‘küresel ısınma’ değil ‘küresel kaynama’ olarak adlandırılan iklim krizinin Avrupa’daki 2 bin 234 kayak merkezine etkisini araştırdı. Buna göre; yüzyılın sonuna kadar ortalama sıcaklık 3 derece artarsa, Avrupa’daki kayak merkezlerinin yüzde 91’inde kar görülmeyecek. Alman Alpleri, İtalyan Alpleri, İtalya’daki Apeninler, İspanya ile Portekiz’deki İber Dağları, Türkiye ve İngiltere’deki kayak merkezlerinin yüzde 100’ü ise kardan mahrum kalacak.

Haberin Devamı

YAPAY KAR MAKİNELERİ

Bu oran İsviçre Alpleri’nde yüzde 87, İskandinav Dağları’nda yüzde 70, Fransız Alpleri’nde yüzde 93, Avusturya Alpleri’nde yüzde 94, Çekya, Slovakya, Polonya, Ukrayna ve Romanya’da yer alan Karpat Dağları’nda yüzde 91, Fransa Pireneler’de yüzde 98 olacak. Uzmanlar, tesislerin yapay kar makineleri kullanmak zorunda kalacağını, ancak bunun da karbon ayak izini artırarak iklim krizine darbe vuracağını belirtiyor. Paris Anlaşması, küresel sıcaklığın yüzyılın sonuna kadar 1.5 derece artmasını hedefliyor. Bu hedef gerçekleşirse, Avrupa’daki kayak merkezlerinin ‘sadece’ yüzde 32’si risk altında olacak.