Dünya Türkiye'nin diplomasi zaferi dünyada manşet! ABD basını verilen tavizleri tek tek yazdı

Türkiye'nin diplomasi zaferi dünyada manşet! ABD basını verilen tavizleri tek tek yazdı

Paylaş
Türkiye'nin diplomasi zaferi dünyada manşet! ABD basını verilen tavizleri tek tek yazdı

Dünyanın gözü günlerdir Vilnius'ta. Tarihi NATO toplantısı devam ederken Türkiye'nin diplomasi zaferinin yankıları sürüyor. İsveç'e onay veren Türkiye'nin nasıl ikna edildiği sorusuna yanıt veren ABD basını Ankara'ya verilen tavizleri açıkladı. Yunan asıllı ABD'li vekil ise bu tavizlerin ardından skandal bir Türkiye açıklamasına imza attı.

Türkiye Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO) için kararını verdi.

Haberin Devamı

Vilnius'taki NATO zirvesinden bir gün önce kente giden Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsveç Başbakanı ve NATO Genel Sekreteri ile görüştü. Görüşmenin ardından İsveç'in üyeliğine yeşil ışık yakıldı.

Ardından ABD Başkanı Biden ve Fransız lider Macron'un da aralarında olduğu dünya liderleri ile görüşen Erdoğan'ın bu kararı dünyanın bir numaralı gündemi olmaya devam ediyor.

Herkesin yanıtını aradığı soru ise; Türkiye'nin nasıl ikna edildiği. Katar merkezli Al Jazeera 'Türkiye, İsveç'in NATO üyeliği konusundaki tutumunu neden değiştirdi?' sorusuna yanıt aradı.

Haberde Türkiye'nin kilit konularda istediğini aldığı vurgulandı ve şu ifadelere yer verildi:

'Ankara, ABD'den F-16 satın almaktan Avrupa'nın Schengen bölgesine vizesiz seyahat etmeye kadar uzanan kilit koşullarda destek aldıktan sonra Stockholm'ün hedefini destekliyor.'

Haberin Devamı

CNN International 'Biden yönetiminin İsveç'i NATO'ya ve F-16'ları Türkiye'ye sokma çabasının içinde' başlıklı haberinde Washington'un İsveç'İn üyeliği ve Ankara'ya savaş jeti satışı için uzun süredir diplomatik mücadele verdiğini vurguladı.

Londra merkezli Middle East Eye (MEE) 'F-16'lar ve Kanada'nın silah ambargosunun kaldırılması Erdoğan'ın onayını aldı' başlığı ile okurlarının karşısına çıktı.

Haberde 'ABD'nin savaş uçakları konusundaki güvenceleri ve Ottawa'nın silah yasağını kaldırması, Türk cumhurbaşkanının fikrini değiştirmesinin başlıca nedenleriydi' denildi.

'TÜRKİYE ABD'DEN BİR DİZİ TAVİZ ALDI'

Business Insider 'Türkiye, İsveç'in NATO'ya katılmasına izin vererek ABD'den F-16 savaş uçakları da dahil olmak üzere bir dizi taviz aldı' dedi.

Haberde terör yasasını yürürlüğe koyan İsveç'in bazı teröristleri iade etmeyi de kabul ettiği bilgisine yer verildi.

İngiliz Financial Times'ın başlığı ise 'ABD, F-16 jetlerinin Türkiye'ye devri ile 'ilerlemeye niyetli' olduğunu söyledi' oldu.

Al Monitor ise F-16 anlaşmasının önündeki tek engel konumundaki Senato Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Senatör Bob Menendez'in hükümet ile görüştüğünü aktardı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO Zirvesi’nde aile fotoğrafı çekimine katıldı

YUNAN BASINI: TÜRKİYE İLE YENİ DÖNEM

Haberin Devamı

Yunan basınının gündemi ise bugün gerçekleşecek Erdoğan-Miçotakis görüşmesi oldu.

Kathimerini 'Yunanistan başbakanının 16 ay sonra Vilnius'taki NATO Zirvesi'nde Türkiye cumhurbaşkanı ile görüşmesi, Yunanistan-Türkiye ilişkilerinde yeni bir faslın açılması için gerçek bir andır' dedi.

Ethnos ise 'Toplantının ivmesi olumlu, ancak Ankara'nın sayfayı çevirmeye gerçekten kararlı olup olmadığı henüz belli değil' yorumunda bulundu.

In.gr 'Miçotakis-Erdoğan görüşmesinden ne bekliyoruz?' sorusuna şu yanıt aradı.

Yunan gazete, Miçotakis ve Erdoğan'ın ikili ilişkilerin normalleştirilmesi/yeniden tanımlanması için bir yol haritası ve pozitif gündeme odaklanacağını yazdı.

Haberde 'Normalleşme sürecinin başarıya ulaşması için her iki tarafın da söylemlerden, fobilerden, sendromlardan, aşırı pozisyonlardan ve elbette iddialardan vazgeçmesi gerekecektir' denildi.

YUNAN ASILLI VEKİLDEN SKANDAL TÜRKİYE AÇIKLAMASI

Yunan asıllı ABD'li vekil Nicole Malliotaki'nin Türkiye'yi hedef alan açıklamaları da komşu basınında geniş yer buldu.

Haberin Devamı

Biden yönetiminin F-16 hamlesini eleştiren Malliotaki yazılı açıklamasında şu skandal ifadeye yer verdi:

'Türkiye başka bir NATO müttefikini (Yunanistan) yasadışı uçuşlar ve işgal söylemleriyle defalarca tehdit etti ve uzun bir insan hakları ihlalleri geçmişine sahip.'

"ERDOĞAN ÇOK İYİ BİR GOL ATTI"

Fransız Le Monde gazetesi, 'Erdoğan kendini diplomatik oyunun merkezine yerleştiriyor' dedi. Gazete haberinin spotunda ise gelişmelerden 'Ankara'nın diplomatik tempoyu belirlediği çılgın günün hikayesi' diyerek bahsetti.

Avusturya merkezli Der Standard gazetesi gelişmeyi, 'Erdoğan, İsveç'in NATO üyeliği için Biden'la nasıl poker oynadı?' başlığı ile okuyucularına sundu. Gazetede yer alan analizde Erdoğan için "Türk cumhurbaşkanı oyalama taktikleriyle güç siyaseti açısından çok iyi bir gol attı" ifadeleri kullanıldı.