Dünya Uçan bomba

Uçan bomba

Paylaş
Uçan bomba

ABD’li iki havayolları şirketi tarafından kullanılan 300 Boeing uçağında, jetlerin havada patlamasına neden olabilecek potansiyel bir arıza olduğu ortaya çıktı.

Skandal arızalar nedeniyle güvenlik sorunu krizi yaşanan uçak şirketi Boeing, yeni bir sorunla daha gündeme geldi. İngiliz Daily Mail gazetesinin haberinde ABD’li United ve American Airlines havayolları şirketlerinin kullandığı 300 Boeing uçağında ölümcül bir arıza olduğu belirtildi. Buna göre bu arıza, jetlerin havada patlmasına neden olacak türden bir potansiyel taşıyor. Söz konusu sorun, şirketin 777 model jetlerinde, uçakların kanatlarındaki yakıt tanklarının alev almasına ve patlamasına neden olabilecek bir elektrik arızasıyla ilgili. Federal Havacılık İdaresi (FAA) sorunu mart ayında bildirmiş ve Boeing ile diğer dış uzmanlardan 9 Mayıs’a kadar yanıt vermelerini talep etmiş.

Haberin Devamı

ŞİRKET: SORUN YOK

Ancak şirketin henüz yanıt vermediği vurgulandı. Bir Boeing sözcüsü, FAA’nın bildiriminin ‘hava yolculuğunun en güvenli ulaşım şekli olmasını sağlamaya yardımcı olan standart bir düzenleme sürecinin’ bir parçası olduğunu söyledi. “Bu acil bir uçuş güvenliği sorunu değildir. 777 filosu yaklaşık 30 yıldır faaliyet göstermektedir ve 3.9 milyardan fazla yolcuyu güvenli bir şekilde uçurmuştur” denildi. Öte yandan son FAA bildirimi, şirkete yöneltilen son büyük güvenlik uyarısı oldu. Boeing yolcu jetleri, birçok modelinin kapı tapası patlamaları, havada motor yangınları ve 346 kişinin ölümüne neden olan iki ölümcül kaza ve iki muhbirin sıradışı ölümü dahil pek çok güvenlik skandalına imza attı.

Haberin Devamı

 

Boeing’in piyasa değeri 113.5 milyar dolar.

 

Boeing muhbiri John Barnett bu yılın başlarında kendi silahından çıkan kurşunla ölmüştü.

NASA’dan Boeing kararı

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Boeing’in 1.5 milyar dolarlık Starliner uzay aracını bir kez daha durdurdu. Yeni bir fırlatma tarihi de açıklamadı. Starliner, 7 Mayıs’ta Uluslararası Uzay İstasyonu’na (UUİ) ilk mürettebatlı görevi için havalanacaktı. Astronotlar 61 yaşındaki Butch Wilmore ve 58 yaşındaki Suni Williams araçtaki ilk astronotlar olacaktı. Starliner, Nasa’nın Ticari Mürettebat Programı ile işbirliği içinde oluşturulmuştu. Ancak gizemli bir sızıntı yaşanınca kalkıştan hemen önce iptal edildi. Operasyon önce 17 Mayıs’a, sonrasında 25 Mayıs’a ertelendi. Bu kez, kalıcı bir helyum sızıntısı keşfedildi. Yetkililer fırlatmayı süresiz olarak askıya aldı.