Dünya Ukrayna: Rusya'nın geri çekilmesi bir aldatmaca

Ukrayna: Rusya'nın geri çekilmesi bir aldatmaca

Paylaş
Ukrayna: Rusya'nın geri çekilmesi bir aldatmaca

İstanbul'da yapılan barış müzakerelerinin ardından Rusya, Ukrayna'nın Kiev ve Çernihiv bölgesindeki operasyonlarını azaltma kararını açıklamıştı. Ancak Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, bunun bir 'konuşlanma aldatmacası' olduğunu öne sürdü.

Ukrayna Genelkurmayı, Rus birliklerinin çekilmesinin büyük ihtimalle bir aldatmaca olduğunu söyledi. Facebook'ta paylaşılan günlük güncellemede, Rus birliklerinin Kiev ve Çernihiv'den uzaklaşmaya devam ettiği belirtildi. Rusya, operasyonların doğudaki Donbas bölgesine odaklanacağını açıklamıştı. Ancak Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, çekilmelerin "büyük ihtimalle birlik rotasyonu" olduğunu ve Ukrayna Ordusu'nu nereye konuşlanacakları konusunda aldatmayı amaçladığını belirtti.

Haberin Devamı

TEHDİT DEVAM EDİYOR

Amerikan Savunma Bakanlığı Pentagon Sözcüsü John Kirby de, Rus birliklerinin kentten uzaklaşmasına karşın, Kiev'e yönelik tehdidin devam ettiğini söylemişti.

Güncellemede ayrıca, Rus birliklerinin Donestk'te ateşe ve saldırılara devam ettiği vurgulandı. Novokarlivka ve Luhivske'de Rus güçlerinin konumlarını güçlendirdikleri ve mayınlama yaptıkları ifade edildi. 

YENİDEN ORGANİZE OLACAKLAR

İngiltere Savunma Bakanlığı, Ukrayna’da ağır kayıplara uğrayan Rus birliklerinin yeniden organize olmak ve ikmal için Belarus ve Rusya'ya dönmek zorunda kaldıklarını söyledi.

Bakanlığın son istihbarat raporunda şu ifadelere yer verildi:

“Bu tür faaliyetler, Rusya'nın zaten gergin olan lojistiği üzerinde daha fazla baskı oluşturuyor ve Rusya'nın Ukrayna içindeki ileri bölgelerdeki birimlerini yeniden organize etmekte yaşadığı zorlukları gösteriyor.”

Haberin Devamı

“Rusya, karadaki manevra kabiliyetindeki azalmayı büyük olasılıkla yoğun topçu ve füze saldırılarıyla telafi etmeye devam edecek.”

"Rusya'nın Donetsk ve Luhansk'ta bir taarruza odaklandığını açıklaması, muhtemelen birden fazla önemli ilerleme eksenini sürdürmek için mücadele ettiğinin üstü kapalı bir itirafı."

RUSYA'NIN ÇEKİLME VAADİNE NE TEPKİ VERDİLER?


Salı günü İstanbul'da Rusya ile Ukrayna arasında yürütülen barış görüşmelerinin ardından Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Rusya'nın Kiev ve Çernihiv çevresindeki askeri operasyonları azaltacağına dair vaadine tepki göstererek "Ukraynalılar saf değil" dedi.

Zelenskiy, görüşmelerden gelen ilk işaretlerin "olumlu" olduğunu ancak Rus mermilerinin patlamaya devam ettiğini söyledi.

Diğer ülkeler de müzakerelerde alınan kararlara temkinli tepki gösterdi.

ABD Başkanı Joe Biden, "Ne yaptıklarını görene kadar hiçbir anlam yüklemem" dedi. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Rusya'nın söylediği ile yaptığının farklı olduğunu söyledi.

İngiltere, Fransa, Almanya ve İtalya'dan liderler de Batı'yı Rusya'ya karşı gardını düşürmemeye çağırdı. (BBC Türkçe)

'GÜVENLİKEN BAHSETMEK İÇİN HENÜZ ÇOK ERKEN'

Haberin Devamı

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Rus ordusunun geri çekilmeye başladığını savunarak, birçok ülke liderleriyle diplomatik görüşmeleri sürdürdüğünü belirtti. Zelenskiy, “İşgalciler İrpin’den uzaklaştırıldı. Kiev’den uzaklaşıyorlar. Fakat bölgemizin bu kısmında güvenlikten bahsetmek için henüz çok erken. Çatışma devam ediyor. Rus birlikleri Kiev’in kuzeyini kontrol ediyor. Kaynaklara ve insan gücüne sahip. Zarar gören birimler yeniden toparlanıyor. Kayıpların yüzde 90 seviyelerine ulaşması bile onları durdurmuyor” ifadelerini kullandı. Mariupol’deki duruma değinen Zelenskiy, “Mariupol’de bugün itibariyle 143 çocuğun öldüğü biliniyor. Mariupol direnmeye devam ediyor” diye konuştu.