Dünya Ukrayna, Rusya'nın savaş taktiklerini nasıl yerle bir etti?

Ukrayna, Rusya'nın savaş taktiklerini nasıl yerle bir etti?

Paylaş
Ukrayna, Rusya'nın savaş taktiklerini nasıl yerle bir etti?

24 Şubat'ta Rusya'nın Ukrayna'ya gerçekleştirdiği işgal hala devam ediyor. Ancak savaş boyunca Ukrayna, Rusya'dan gelen birçok saldırıyı başarılı bir şekilde ortadan kaldırdı ve hassas saldırılarla Rus güçlerine darbe vurdu.

Posta.com.tr | Rusya'nın ölen asker sayısının 100 bine yaklaştığı öne sürülürken, Ukrayna tarafından yapılan hedefli saldırılar Rusya'nın askeri alt yapısını ve sivil hedeflerini ortadan kaldırdı. Kremlin'deki üst düzey yetkililer, Ukrayna'ya işgal başlattıkları ilk günlerde Başkan Zelenskiy'nin kaçacağına ve Ukrayna'nın savunma sisteminin çökeceğine inananarak işgalin birkaç gün içinde biteceğini umuyordu. Ancak işler istedikleri gibi gitmedi. Ukrayna'daki işgal 10'uncu ayına girerken Rus ordusunun ilerlemesi durdu ve ekonomisi büyük darbe aldı.

Haberin Devamı

Pazartesi günü, Rusya'ya ait iki Tu-95 nükleer bombardıman uçağı, Ukrayna sınırından yüzlerce mil uzaktaki yüksek güvenlikli bir Rus hava üssüne düzenlenen saldırıda yok edildi. Bu da savaşta işlerin Rusya için tersine döndüğünün ve ülkenin artık hava saldırılarının hedefi haline geldiğinin son işareti.

Savaşın gelecek yıl da devam edeceği kesin gibi görünse de, Rusya'nın kararlılığının ne kadar süreceği belli değil. Ukrayna, bir şekilde savaşı tersine çevirip Rusya'ya taşıdı.

RUS ASKERLERİNİN MORALİ DÜŞTÜ, İSYANLAR ÇIKTI

Ukrayna'ya göre, Şubat ayından bu yana ölen Rus askerlerinin sayısı 90.000'in üzerinde. Kremlin kaynaklarına dayanan Rus medya kuruluşu iStories, Ekim ayında en az 90.000 askerin öldüğünü, ağır şekilde yaralandığını veya kayıp olduğunu bildirdi.

Haberin Devamı

Kremlin'in ayrıca en az 5.900 zırhlı araç (APV'ler), 2.900 tankı ve 281 uçağı kaybettiği bildirildi. Ayrıca Rusya'nın stoklarında yer alan 1900'den fazla topçu sistemi yok edildi.

Raporlar, Rus askerlerinin moralinin düştüğünü ve isyanların ortaya çıktığını gösteriyor.

Putin'in seferberlik çabaları, ülkelerini savunmak için kendi istekleriyle savaşa katılan Ukraynalıların aksine Rusları zorla cepheye göndermek üzerine kurulu.

UKRAYNA'YA DİĞER ÜLKELERDEN DESTEK

Diğer ülkeler, Ukrayna'ya askeri teçhizat ve eğitim sağlıyor. ABD, Ukraynalı pilotların F-15 ve F-16 savaş uçaklarını kullanma eğitimi almasına onay verdi. Önümüzdeki altı ay içinde Ukrayna hava kuvvetlerinde Batı'ya ait savaş uçakları yer alacak.

Savaşın başından bu yana Ukrayna'nın destekçisi olan İngiltere, uçaksavaş füze sağlıyor ve sık sık gözetleme uçakları kullanarak Kiev'e istihbarat sağlıyor.

Almanya ve ABD, Ukrayna'ya tank gönderip göndermemeyi tartışırken, bazı Doğu Avrupa ülkeleri Ukrayna'ya ekipman sağladı.

Rusya'nın müttefik listesi ise giderek azalıyor. İran tarafından sağlanan Kamikaze dronları dışında, Rusya giderek daha fazla eski ekipman kullanıyor.

BÖLGELERİ TEK TEK GERİ ALIYOR

Savaşın ilk birkaç gününde Ukrayna'nın bölgeleri Rusya'nın eline geçmiş gibi görünüyordu. Şimdi ise Rusya birçok yerden çekildi ve bölgeler tekrar Kiev'in kontrolüne geçti. Başarılı saldırılarla Harkov Ukrayna'nın eline geçti.

Haberin Devamı

Sadece aylar önce Rusya'nın bir parçası ilan edilen Ukrayna toprakları Putin'in güçleri tarafından terk ediliyor.
Geçen ay Rus birlikleri, Ukrayna'nın acımasız saldırısının ardından kilit şehir Herson'u teslim etmek zorunda kaldı.

ALTYAPI HASARI

Ukrayna, ulaşım bağlantılarından askeri üslere kadar Rus altyapısının bir dizi önemli parçasını başarıyla hedef aldı. Ekim ayında Kerç köprüsüne yapılan saldırıyla birlikte, Putin'in Rusya'yı yasa dışı olarak ilhak edilmiş Kırım topraklarına bağlayan projesi mahvoldu.

PUTİN TEHDİT ALTINDA

Putin'in savaş stratejisinin bozulması, Rus lideri zora soktu. Rusların çoğu, savaşın günlük yaşamlarını etkilemesini istemiyor.