Dünya Ukrayna'da rüzgar tersine döndü

Ukrayna'da rüzgar tersine döndü

Paylaş
Ukrayna'da rüzgar tersine döndü

Ukrayna’daki Batı yanlısı Zelenskiy yönetimini devirmeyi hedefleyen Rusya lideri Vladimir Putin’in planları ters tepti. ABD Başkanı Biden’ın ‘iktidarda kalmamalı’ dediği Putin’in koltuğu tartışılır hale geldi.

Rusya’nın Ukrayna’ya 24 Şubat’ta başlattığı işgal operasyonunun ilk günlerinde, Moskova yönetimi amaçlarının Kiev’deki Batı yanlısı yönetimi devirmek olduğunu açıklamıştı. Ukrayna lideri Volodimir Zelenskiy, Rusya’nın ilk hedefiydi. Zelenskiy için suikastçılar gönderilmiş, kılık değiştiren Rus askerler başkente sızma operasyonları düzenlemişti. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de Ukrayna ordusundaki generallere seslenerek savaşın bitmesini istiyorlarsa Zelenskiy’i devirmeleri gerektiğini söylemiş, darbe çağrısı yapmıştı. Ancak ne Ukrayna ordusunda bölünme yaşandı ne de Zelenskiy öldürülmekten korkup kaçtı. Yüzlerce sivilin yaşamına mal olan savaş uzadıkça bu kez Putin hedef tahtasına konuldu.

Haberin Devamı

BIDEN’A ‘DÜZELTME’

Ukrayna ordusunu bölmeye çalışan Putin, kendi ordusunu bir arada tutmakta zorlanıyor. Muhalif seslerin yükseldiği Rus ordusunda ve istihbarat örgütü FSB’de her gün yeni bir üst düzey isim görevden alınıyor, tutuklanıyor. Ekonomik yaptırımlar Rus halkını boğarken, ölen sivillerin görüntüleri de uluslararası öfkeyi körüklüyor. ABD Başkanı Joe Biden önceki gün, ‘kasap’ olarak nitelediği Putin için “Tanrı aşkına, bu adam iktidarda kalmamalı” dedi. Bu sözlere Kremlin, “Rusya’da kimin iktidarda olacağına Biden değil Ruslar karar verir” sözleriyle tepki gösterdi. Beyaz Saray ve ABD Dışişleri dün Biden’ın sözlerini “Rusya’da rejim değişikliği stratejimiz yok” diye düzeltse de artık tartışılan Zelenskiy’nin değil Putin’in iktidarı.

Haberin Devamı

‘RUBLE YAKINDA RUSYA’DA KİLOYLA SATILACAK’

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, işgalcilerin Ukrayna halkından yardım almaya çalıştığını ancak sadece ‘nefret’ ile karşılaştıklarını belirti. Zelenskiy, “İşgalcilere kimse yardım etmeyecek. Televizyonlarda bizim kanallarımızı kapatıp Rus kanallarını bağlamanız, Rus rublesi dağıtmanız da yardımcı olmayacak. Ruble yakında Rusya’da kiloyla satılacak” dedi.

YENİ HEDEF: YAKITSIZ BIRAKMAK

Rus ordusu Ukrayna’ya füze ve bomba yağdırmaya aralıksız devam ediyor. Ülkenin batısındaki Lutsk kenti dün füzeler ile vuruldu. Rusya sınırına yakın Harkov, asker-sivil ayırt edilmeksizin önceki gece boyu roket yağmuruna tutuldu. Bu kentteki bir nükleer tesisin isabet aldığı kaydedildi. Rus ordusunun yeni teknoloji füzelerle de farklı kentlerdeki yakıt depolarını hedef aldığı bildirildi.

‘67 ASKERİ TESİS VURULDU’

Rusya Savunma Bakanlığı’nın açıklamasında, “26 Mart’ta Lviv kenti yakınlarında ve Kiev’in batı yakasında, Ukrayna birliklerine yakıt sağlayan depolar yüksek hassasiyetli füzeler ile vuruldu. Ayrıca, Kiev’in 30 kilometre güneybatısındaki Plesetskoye köyüne denizden atılan uzun menzilli füzeler, S-300 ve Buk uçaksavar füze sistemlerinin deposunu imha etti. Toplamda 67 askeri tesis vuruldu” denildi.

‘YASAKLI SİLAHLAR KULLANILIYOR’

Haberin Devamı

Ukrayna’nın ağır şekilde bombalanan kenti Mariupol’ün Belediye Başkanı Vadim Boyçenko; fosfor bombalarına ilişkin bir soru üzerine, “Rus birliklerinin Mariupol’de yasaklı silahlar kullandığını kesin olarak söyleyebilirim” dedi.