Dünya Ukrayna'dan Z sembolü çağrısı

Ukrayna'dan Z sembolü çağrısı

Paylaş
Ukrayna'dan Z sembolü çağrısı

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin başlangıcından bu yana askeri araçların üzerine çizilen Z harfi dikkat çekmişti. Harfin anlamı büyük bir merak konusu olmuştu. Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, dünyaya Z sembollerinin suç kapsamına alınması çağrısı yaptı.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba bu sabah bir mesaj paylaştı. Kuleba Twitter hesabından yaptığı paylaşımda dünyaya Z sembollerinin suç kapsamına alınması çağrısı yaptı. Kuleba'nın bu açıklaması Almanya'nın Z sembollerine soruşturma açılabileceği yönünde sinyaller vermesi üzerine gelmesi dikkat çekti.

Haberin Devamı

’Z’ HARFİ SUÇ OLDU

Rusya, Ukrayna’ya gönderdiği zırhlı araçlara zaferi simgelediği iddiasıyla ‘z’ harfi çizmişti. Ancak bu işaretlerin daha çok araçların ‘dost ateşine’ kurban gitmemesi için çizildiği öne sürülmüştü. Bunun üzerine ‘z’ harfi, Rusya destekçilerinin sembolü haline gelmişti. Almanya, ‘z’ harfi kullananların yargılanabileceğini açıkladı. İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada “Z harfi yasak değil. Ancak bazı durumlarda kullanımı Rus saldırısının onaylandığını gösterir. Rusya’nın saldırısı bir suç eylemidir ve bu eylemi alenen onaylayan kişi kendisini kovuşturmaya maruz bırakabilir” denildi.

ANLAMI HAFTALAR SONRA BELLİ OLDU

Geçtiğimiz haftalarda Rusya Savunma Bakanlığı, tankların üzerinde yazılı olan ‘Z’ ve ‘V’ harflerinin ne anlama geldiğini açıklamıştı. Söz konusu açıklamaya göre, bu sembollerin anlamını açıkladı. Bakanlığın açıklamasına göre ‘Z’ harfi ‘Zafer, ‘V’ harfi ise ‘Görev tamamlanacak’ anlamını taşıyor.

Haberin Devamı

PUTİN'E DESTEK

Tanklara çizilmiş beyaz 'Z' harfi, aşırı sağcı, Rus yanlısı protestocuların tabelalarında ve tişörtlerinde boy göstermeye başladı. Rusya’da dükkanlarda üzerinde ‘Z’ sembolü bulunan tişörtler satılıyor. Rusya'nın çevresinde 'Z' logosuyla süslenmiş arabalar görüldü ve işletmeler camlarına bu harfi asarak Putin'e olan desteklerini gösterdiler.