Dünya Ukraynalı bir göçmen olarak sempati topladı... Şoke eden gerçek ortaya çıktı!

Ukraynalı bir göçmen olarak sempati topladı... Şoke eden gerçek ortaya çıktı!

Paylaş
Ukraynalı bir göçmen olarak sempati topladı... Şoke eden gerçek ortaya çıktı!

ABD'ye göç etmiş bir Ukraynalı olan Alexey Brayman, Rus karşıtı bir Ukraynalı imajı çizerek karısı dahil etrafındaki herkesi buna inandırmayı başardı. Alexey'i sıkı takibe alan yetkililer ise onun hakkındaki şoke eden gerçeği ortaya çıkardı.

Posta.com.tr | ABD'ye taşınan bir Ukraynalı olan Alexey Brayman, çokça konuşulacak bir davanın baş aktörlerinden birisi oldu. Uzun süredir süren çalışmalar sonucunda Alexey'in kendi ülkesi Ukrayna ile savaşta olan Rusya'ya birçok 'yüksek hassasiyetli' elektronik bileşenler gönderdiği belirlendi.

Haberin Devamı

Alexey ve arkadaşı Vadim Yermolenko'nun bu kargoları ve bileşenleri, yaşadıkları New Jersey'den gönderdikleri kargoların içerisine gizledikleri ortaya çıkarıldı. Ukraylanı adamın karşı komşusu olan Amy Goodridge isimli kadın, "Onlara çok fazla paket geliyordu. Tüm bunların ortaya çıkması her şeyi açıklıyor" ifadelerini kullandı.

YARI İLETKENLERDEN OSİLOSKOPLARA...

Alexey, iddiaya göre 6 kişilik bir ekiple çalışıyordu. Bu ekipteki 5 kişinin Rus uyruklu olduğu belirlenirken, yapılan bu kaçak ihracatın içerisinde yarı iletkenler ve osiloskoplar gibi önemli bileşenler de yer alıyordu. Bu kargolar birçok ülkeyi gezdikten sonra en son Rusya'ya ulaşıyordu.

Dava ile ilgilenen Başsavcı Breon Peace, şöyle konuştu:

Haberin Devamı

İddia edildiği gibi, sanıklar, Rus savaş makinesini kolaylaştırmak için hassas ABD teknolojisini yasa dışı bir şekilde elde eden karmaşık bir satın alma ağı işlediler.

"RUS SAVAŞ MAKİNESİNİN ENSTRÜMANLARI"

Öte yandan Alexey'in eşi, Daria'ya yönelik herhangi bir suçlama yapılmadı. İddiaya göre, kaçakçı grup New York'ta paravan şirketler açarak hassas teknolojik ürünleri ABD'deki firmalardan satın alıyordu. Daha sonra Alexey, tüm kargolama ve gönderme işlemleriyle uğraşıyordu.

Genelde gemilerin tercih edildiği kaçakçılık yönteminde, kargolar Estonya'da indirilip buradan Rusya'ya geçiyordu. ABD'nin iddiasına göre bu işlem ve gönderilen materyaller, 'Rusya'nın savaş makinesi için bir enstrüman' haline geliyordu.

Kaçakçı grubu genel merkez olarak Alexey'in Merrimack'teki evini kullanıyordu. Burada binaya gelen ve giden kargolar diğer yerler kadar dikkat çekmiyordu. Alexey, eşi Daria ile birlikte bir kargolama işi de yürütüyordu. Bu, yaptıkları asıl amaç için güzel bir paravandı.

 

Alexey'in bu kaçakçılık işini ne zamandır sürdürdüğü henüz net olarak belirlenemezken, bulunan kanıtlar bunun 2017 yılından beri devam ettiğini gösterdi.

Temmuz ayında yetkililer, şüphelerinin iyice artması ile birlikte Rus yanlısı grubun satın aldığı bir paketin üzerine izleme cihazı yerleştirerek beklemeye bekledi. Almanya'ya gitmek üzere işaretlenen paket önce Nevada eyaletine sonra ise Alexey'in Merrimack'teki evine gitti. Havalimanında tekrar ele geçirilerek durdurulan paketin ardından yetkililer Alexey'in evini aramaya gitti.

Haberin Devamı

Tutuklanan Alexey hakkında 250 bin dolarlık bir kefalet parası bulunduğu ve serbest kalırsa pasaportuna el konulacağı, uçuş yasaklı listesine eklenmesi ve bunların siciline işlenmesi şartları olduğu açıklanırken Ukraynalı adam, 30 yıllık bir hapis cezası ile karşı karşıya.

KARISINI BİLE KANDIRMAYI BAŞARDI

Sosyal medya platformu Facebook'ta memleketini 'Kiev' olarak yazan Alexey, ABD'de çevresi tarafından bir Ukraynalı olduğu için büyük sempati görüyordu. Sosyal medya paylaşımlarında ise Ukraynalı gençlerin Rusya karşıtı yaptığı söylemlerden kesitler bile bulunuyordu.

Geçtiğimiz mart ayında Alexey'in eşi Daria'nın, Rus askeri işgalinden etkilenen Ukraynalılara hayat kurtaran tıbbi ve insani yardım adı altında bir yardım kuruluşuna yüklü miktarda para bağışladığı ortaya çıktı. Daria, olayların ortaya çıkmasının ardından yaptığı açıklamada kocasının neler yaptığı ile ilgili hiçbir fikrinin olmadığını söyledi.

Haberin Devamı

Alexey ile birlikte çalışan Yermolenko ise New Jersey eyaletinde yakalandı ve 500 bin dolar kefaletle hemen serbest bırakıldı. Ekibin Estonya'da bulunan üyesi olan Vadim Konoshchenok ise bir depoda yakalandı. Yetkililer, bu depoda yaklaşık 170 kilo ABD üretimi mühimmat bulunduğunu duyurdu.

Kaçakçı grubun diğer 4 Rus üyesi ise hala bulunamadı.