Dünya Ukrayna'nın 10 maddelik barış formülü

Ukrayna'nın 10 maddelik barış formülü

Paylaş
Ukrayna'nın 10 maddelik barış formülü

19 aydır Rusya'nın işgali altında olan Ukrayna, savaşı durduracak şartlarını açıkladı. Rusya ise Ukrayna'nın barış formülüne yeşil ışık yakmadı.

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’nin açıkladığı barış formülüne ilişkin 10 şartı tüm detaylarıyla paylaştı. Açıklamada, "Tüm savaşlar sona erer, Rusya’nın Ukrayna ve Ukraynalılara karşı savaşı da sona erecek. 11 Ekim 2022’de Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, G7 ülkelerinin liderlerine Rus tehdidinin üstesinden gelmek için bir ‘barış formülü’ sundu. Bugün, bu 10 maddelik plan Ukrayna için adil ve kalıcı barışı tesis etmenin tek yolu olmaya devam etmektedir" denildi.

Haberin Devamı

SAVAŞ SUÇLARI MAHKEMESİ

Paylaşılan 10 maddede; radyasyon ve nükleer güvenlik, gıda güvenliği, enerji güvenliği, tüm mahkumların serbest bırakılması, Ukrayna’nın toprak bütünlüğünün tesis edilmesi, Rus güçlerinin Ukrayna’dan çekilmesi, adalet, çevrenin korunması, gerginliğin önlenmesi ve savaşın sona erdiğinin teyit edilmesi başlıkları yer aldı. Rusya’nın işlediği savaş suçları için özel mahkeme kurulması istenen açıklamada, savaş sona erince NATO’nun, Ukrayna için güvenlik garantilerinin verileceği bir yapı kurması gerektiği de belirtildi.

'BU TALEPLER GERÇEKLEŞTİRİLEMEZ'

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ukrayna Lideri Zelenskiy’nin barış formülünün gerçekleştirilemeyeceğini belirtti. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres’in, Ukrayna’da ‘kaçırılan çocuklar’ hakkında yaptığı açıklamaları da değerlendiren Sergey Lavrov, “Guterres’e bu açıklamalarını hangi gerçeklere dayandırdığını sordum, çünkü hiçbir referans verilmedi. Henüz cevabını duymadım” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

AB’DEN 1.5 MİLYAR EURO EK YARDIM

Avrupa Komisyonu, Ukrayna’ya 1.5 milyar Euro’luk destek sağladığını duyurdu. Açıklamada, “Bu destek Ukrayna’nın maaşları ve emekli maaşlarını ödemeye devam etmesine ve hastaneler, okullar, yer değiştiren insanlar için konutlar inşa etmesi gibi temel kamu hizmetlerini çalışır durumda tutmasına yardımcı olacaktır” denildi. Ukrayna, 2023 yılı içinde AB’den 13.5 milyar Euro destek aldı.