DünyaUzayda Boeing skandalı

Uzayda Boeing skandalı

Paylaş
Uzayda Boeing skandalı

NASA’nın iki astronotunu uzaya taşıyan Boeing’in aracı arızalandı. Cuma günü dönmesi gerekiyordu ama dönemiyor. Astronotlar uzayda kadar mahsur kaldı.

Son dönemde uçaklarındaki güvenlik krizleriyle sarsılan Boeing şirketinin uzay aracında da aynı sorun yaşandı. Boeing’in geliştirdiği uzay aracı Starliner, birçok teknik sorunun ardından iki astronotu uzaya çıkarmayı başarmıştı. Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi’nin (NASA) iki astronotu Butch Wilmore ve Suni Williams, 6 Haziran’da Starliner ile Uluslararası Uzay İstasyonu’na (UUİ) taşındı. 14 Haziran’da dönmeleri planlanıyordu. Ancak bu dönüş önce 18 Haziran’a, sonra 22 Haziran’a ertelendi. Yani astronotlar o tarihe kadar uzayda mahsur kaldı. Çünkü aracın Dünya’ya dönerken uzayda yol almasını sağlayacak olan itiş sisteminde beş farklı sızıntı keşfedildi. Starliner, yörüngedeki laboratuvardaki yakıtın sınırlı olması nedeniyle UUİ’de yalnızca toplam 45 gün kenetli kalabiliyor.

Haberin Devamı

4.2 MİLYAR DOLAR

Bu sürenin aşılması halinde NASA’nın ne planladığı henüz belli değil. Öte yandan Starliner, uzaya çıktığı gün de yörüngeye girdikten sonra iki beklenmedik helyum sızıntısı yapmıştı. Fırlatılma operasyonu da iki kez arıza yapması nedeniyle ertelendikten sonra gerçekleşebilmişti. NASA, astronotları uzay istasyonuna taksi gibi taşıması amaçlanan Starliner’ı inşa etmesi için Boeing’le 4.2 milyar dolarlık bir sözleşme yapmıştı. Uzay taksiciliğini 2020’den bu yana sadece Elon Musk’ın şirketi SpaceX üstleniyordu. Uzay güvenliği uzmanları, NASA’nın bir kurtarma misyonu başlatmak zorunda kalabileceğini ve bunun da ticari uçaklarıyla ilgili bir dizi sorunla uğraşan Boeing için utanç verici bir darbe olacağını belirtti. Uçaklardaki sorunlar şirkete 3 milyar dolara mal olmuştu.

Haberin Devamı