Dünya Uzayda heyecanlandıran keşif! Milyarlarca ışık yılı uzaklıkta...

Uzayda heyecanlandıran keşif! Milyarlarca ışık yılı uzaklıkta...

Paylaş
Uzayda heyecanlandıran keşif! Milyarlarca ışık yılı uzaklıkta...

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'ndeki (MIT) gökbilimciler ile Kanada ve ABD'deki üniversiteler, çok uzak bir galaksiden tekrar tekrar yanıp sönen bir radyo sinyali tespit ettiklerini açıkladı.

Kanada Hidrojen Yoğunluğu Haritalama Deneyi (CHIME)/FRB İşbirliği üyeleri tarafından yapılan yazılı açıklamada, Dünya'dan birkaç milyar ışık yılı uzaklıkta hızlı bir radyo sinyali (FRB) keşfedildiği belirtildi. İnterderometrik bir radyo teleskobu olan CHIME, evrenin en erken evrelerinde hidrojen tarafından yayılan radyo dalgalarını tespit etmek için tasarlandı ve şimdiye dek yüzlerce sinyal tespit etti. 

Haberin Devamı

Hızlı radyo sinyalleri, milyarlarca ışık yılı uzaklıktan görülebilen milisaniyelik radyo dalgalarının ışıklarıdır. İlk sinyal, 15 yıl önce tespit edildi. Sonrasında benzer sinyaller yeniden tespit edilse de çoğu tek seferlikti. Hızlı radyo sinyallerinin kaynağı ise bir sır. 

MIT araştırmacılarından Daniele Michilli, yaptığı açıklamada, "Bu olağan dışıydı. Sadece çok uzun değildi, yaklaşık üç saniye sürdü, aynı zamanda bir kalp atışı gibi kesin olan periyodik zirveler vardı" dedi.

DAHA ÖNCE DE TESPİT EDİLDİ

Bilim insanları, daha önce de FRB 121102’ isimli hızlı radyo patlaması (FRB) sinyalinin 157 günlük bir döngüye sahip olduğunu keşfetmişti.

3 milyar ışık yılı uzaklıktaki cüce bir gök adadan geldiği belirlenen sinyalin nasıl ortaya çıktığına dair henüz kesin bir sonuca ulaşılmış değil.

Haberin Devamı

Söz konusu patlamaların sıra dışı yapısı nedeniyle çarpan yıldızlardan uzaylı teknolojisine kadar pek çok iddianın ortaya atılmasına neden oldu.