Dünya Uzayda üremek mümkün oluyor

Uzayda üremek mümkün oluyor

Paylaş
Uzayda üremek mümkün oluyor

Araştırmacılar, Uluslararası Uzay İstasyonu’nda fare embriyosu büyütmeyi başardı. Amaç; insanların uzayda üreyebilmesinin yolunu geliştirmek.

Japonya Havacılık ve Uzay Ajansı ve Yamanashi Üniversitesi'nden araştırmacılar Uluslararası Uzay İstasyonu'na (UUİ), dondurulmuş embriyolar gönderdi. Embriyolar uzaya, sıvı nitrojenle dondurularak yollandı. Embriyolar vardıklarında kolayca çözülmeleri için tasarlanmış özel bir cihazın içine yerleştirildi. Rahim dışında yaşayabilecekleri en uzun süre olan dört gün boyunca büyütüldüler. Hücreler kimyasal olarak korunarak Dünya'ya geri gönderildi. Araştırmacılar embriyoların normal bir şekilde geliştiğini, fetüs ile plasentaya dönüşen hücre türlerine dönüştüğünü tespit etti.

Haberin Devamı

RADYASYON ETKİLEMEDİ

Uzmanlar, embriyoların radyasyondan kaynaklanan herhangi bir DNA hasarı belirtisi göstermediğini tespit etti. Bu buluş, insanların, Dünya'nın yerçekimi etkisinin dışında üremesinin mümkün olabileceğini göstermesi açısından bir dönüm noktası kabul ediliyor. Çünkü mikroortamda ilk kez memeli embriyoları oluşturuldu ve büyütüldü. Moleküler biyolog Teruhiko Wakayama, "Mars'a gelecekte yapılacak bir yolculuk sırasında hamilelik olasılığı var. Çünkü oraya seyahat etmek altı aydan fazla sürecek. Zamanı geldiğinde güvenli bir şekilde çocuk sahibi olabileceğimizden emin olmak için araştırmalar yapıyoruz" dedi.

AY’DA İLK DOĞUMA BİRKAÇ YIL VAR

Avrupa Uzay Ajansı’ndan uzay bilimci Profesör Bernard Foing, 2030 yılına kadar araştırmacılar, teknisyenler ve mühendislerden oluşan altı ila 10 kişilik bir öncü Ay yerleşimi kurulabileceğini ve bu sayının 2040 yılına kadar 100’e, 2050’ye kadar da doğumlarla bine ulaşabileceğini söyledi.

Haberin Devamı