Dünya Uzman isim 'Dünya savaşı mesajı' olarak yorumladı! Ukrayna'dan savaşın gidişatını değiştirek hamle

Uzman isim 'Dünya savaşı mesajı' olarak yorumladı! Ukrayna'dan savaşın gidişatını değiştirek hamle

Paylaş
Uzman isim 'Dünya savaşı mesajı' olarak yorumladı! Ukrayna'dan savaşın gidişatını değiştirek hamle

Rusya Ukrayna savaşında cephede dengeleri değiştirecek hamleler birer birer gelmeye devam ediyor. 9 Mayıs'ta dünyaya net mesaj veren Rus Lider Vladimir Putin'in sözlerini yorumlayan Doç.Dr. Emete Gözügüzelli, Ukrayna'nın son hamlelerinin savaşın gidişatını büyük şekilde değiştireceğini söyledi.

Ömer Faruk Ekinci | Rusya ile Ukrayna arasındaki sıcak çatışmalar hız kesmeden sürerken iki taraftan da son dakika gelişmeleri gelmeye devam ediyor. Geçtiğimiz salı günü Rusya’da 9 Mayıs Zafer Günü törenlerle kutlandı. Törende açıklamalarda bulunan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Batı’ya gövde gösterisinde bulunurken törene katılan Rus ordusu birlikleri de oldukça ilgi çekti.

Haberin Devamı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in yanı sıra Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko, Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhamedov ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan da törende yerlerini aldı.

80 YIL SONRA SAHNEYE ÇIKTI

Rusya’nın başkenti Moskova’da bulunan Kızıl Meydan’da düzenlenen askeri geçit törenine yalnızca 1 adet T-34 tankı katıldı. Neredeyse 80 yaşındaki bu tank 2. Dünya Savaşı’nda kullanılan en başarılı tanklardan biriydi.

Wagner ile Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu arasındaki gerilimin azalmasının ardından 9 Mayıs’taki törende Şoygu da Putin’in yakınındaki isimlerden biriydi.

Haberin Devamı

DÜNYAYA ‘DÜNYA SAVAŞI’ MESAJI

Rusya’nın düzenlediği 9 Mayıs Zafer Günü’nde yaşananlar ve yapılan açıklamalarda ilgili Posta.com.tr’ye konuşan Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Milletlerarası Hukuk Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç.Dr. Emete Gözügüzelli, törende kullanılan T-34 tankının kullanılmasının en önemli amacının dünyaya mesaj vermek olduğunu söyledi.

T-34 tankının adeta 2. Dünya Savaşı’nı temsil ettiğine dikkat çeken Doç. Dr. Gözügüzelli, “Rusya, dünyaya 3. Dünya Savaşı’na hazır olun mesajı veriyor. Bu bir tesadüf değil. Bu tank ile birlikte Rusya, Batı’ya çok net bir mesaj vermiştir” ifadelerini kullandı.

Putin’in törende yanında eski Sovyetler Birliği ülkelerinin liderlerinin bulunmasını Batı’ya karşı bir gözdağı olduğunu belirten Doç. Dr. Gözügüzelli, Putin’in “Gerçek bir savaş başladı” sözlerini şöyle yorumladı:

“BATI MEDENİYETİ BİR DÖNÜM NOKTASINDA”

Burada vurgulanan Batı medeniyetinin bir dönüm noktasına geldiği ve Rusya’nın topraklarına bir saldırının gerçekleştirilmesinin söz konusu olduğunu belirtmektedir. Bu da geçtiğimiz günlerde Kremlin’e düzenlenen saldırı girişiminin ardından verilen cevaplardan birisidir. Putin, Rusya topraklarına yapılacak herhangi bir saldırıyı kabullenmeyeceğini açıkça belirtti.

Haberin Devamı

İngiltere’nin Ukrayna’ya temin edeceğini söylediği 300 kilometre menzilli füzelerin savaşın gidişatını ciddi şekilde etkileyeceğini söyleyen Doç. Dr. Gözügüzelli, “Ukrayna’nın bu füzeleri tedarik edecek olması çok ciddi bir konudur. Putin’in endişelerinin en büyük kaynaklarından birisi budur” şeklinde konuştu.

“WAGNER DUYGUSAL DAVRANDI, SORUN ÇÖZÜLDÜ”

Geçtiğimiz haftaya damga vuran Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ile Wagner Grubu lideri Yevgeniy Prigojin arasındaki gerilim ve Wagner’in geri çekilme tehditleriyle ilgili de açıklamalarda bulunan Doç. Dr. Gözügüzelli, “Şoygu ve Wagner arasında bir gerginlik olduğu yıl başından bu yana ön plana çıkmıştı. Wagner bu tutumundan geri adım atarak tarafların anlaştığını söyledi” şeklinde konuştu.

Wagner’in fazlasıyla duygusal davrandığını belirten Doç. Dr. Gözügüzelli, cephedeki bu tüm söylemlerin Rusya’nın Ukrayna topraklarında ne kadar zor durumda kaldığının göstergesi olduğunu söyledi.

SAVAŞIN GİDİŞATINI DEĞİŞTİRECEK GELİŞME

İngiltere’nin Ukrayna’ya vereceğini açıkladığı 300 kilometre menzilli füzelerin savaşın gidişatını değiştireceğini ifade eden Doç. Dr. Gözügüzelli, Rusya topraklarına yapılacak herhangi bir saldırının 3. Dünya Savaşı’nın başlangıcının fitilini ateşleyeceğini belirtti.

Haberin Devamı

Doç. Dr. Gözügüzelli, şu sözlerle açıklamasına devam etti:

Putin kendi evinin içine böyle bir saldırı yapılmasını kabul etmeyecek. Füzelerin teslimatıyla Ukrayna çok fazla güç kazanacak ve cephedeki Ukrayna askerleri için de psikolojik bir direnç noktası oluşturacak. Füzelerin kullanılması durumunda ise Rusya’dan çok sert bir karşılık görebiliriz