Dünya Uzman isim Türkiye'nin rolünü anlatarak uyardı! Karadeniz'i bekleyen büyük tehlike

Uzman isim Türkiye'nin rolünü anlatarak uyardı! Karadeniz'i bekleyen büyük tehlike

Paylaş
Uzman isim Türkiye'nin rolünü anlatarak uyardı! Karadeniz'i bekleyen büyük tehlike

2 yılı aşkın süredir Ukrayna'da iki tarafın da sayısız kayıplar verdiği savaşta gerilim tekrar tırmanmaya başladı. Cephede istediği gelişmeleri göremeyen Rusya, nükleer tehdidini yineleyerek silahların hazır olduğu vurgusu yaptı. Doç. Dr. Emete Gözügüzelli yaşanan yeni gerilimin detaylarını Posta.com.tr'ye anlatırken Türkiye'nin rolüne de dikkat çekti.

ÖMER FARUK EKİNCİ / POSTA.COM.TR | 2022 yılının şubat ayında Rus lider Putin’in emri ile başlayan Ukrayna topraklarındaki savaş, iki tarafın da sayısız kayıplar vermesiyle devam ediyor. İki tarafın da zafere ulaşamadığı savaşta Putin’in son sözleri dünya gündemine bomba gibi düştü.

Haberin Devamı

Rus lider, ABD'nin Amerikan askerlerini Ukrayna'ya konuşlandırması halinde Rusya'nın, bunu bir müdahale olarak değerlendireceğini de ifade ederek, “Nükleer savaşa gerek yok ama olursa buna teknik olarak hazırız” dedi.

Rusya'nın jeopolitik gerilimlerin ortasında sağlam bir savunma duruşunu sürdürme konusundaki kararlılığının altını çizen Putin, Rusya'nın nükleer yeteneklerine dikkat çekerek, nükleer üçlüsünün (kara konuşlu ICBM'ler, denizaltından fırlatılan balistik füzeler ve nükleer silahlarla donanmış stratejik bombardıman uçakları) teknolojik olarak diğerlerinden üstün olduğunu ileri sürdü.

Putin, gerginliklere rağmen Ukrayna'da nükleer silah konuşlandırılmasına hiçbir zaman ihtiyaç duyulmadığını da sözlerine ekledi. Batılı ülkelerle "dürüst bir anlaşma" yapılması ihtimali sorulduğunda Putin, kimseye güvenmediğini belirtti.

Haberin Devamı

"RUSYA BATI'YA KARŞI SAVAŞ BAŞLATTI"

Rusya ile Batı arasında gerilen ilişkileri Posta.com.tr’ye yorumlayan Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Uluslararası Hukuk Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Emete Gözügüzelli, Putin’in Batı’ya karşı bir savaş başlattığını ve bu savaşın genişleme riski taşıdığını belirtti.

Ukrayna’daki savaşın çok uzun sürmesi sebebiyle Rusya’nın nükleer silahı bir çare olarak gördüğünü söyleyen Doç. Dr. Gözügüzelli, “Rusya’nın nükleer silahlarının modernizasyonunu sağlaması, ‘toprak bütünlüğümü tehdit edecek unsurların gelişmesi halinde nükleer silahlarımı kullanırım’ sözünü ortaya koyması, bunun en büyük göstergeleri” şeklinde konuştu.

Rusya’nın hali hazırda Ukrayna’dan daha büyük bir savaşa hazırlık halinde olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Gözügüzelli, Rusya’da bulunan topçu mühimmatı üreten fabrikaların fazladan mesai yaptığına ve Rus ordusunun kendini kuvvetlendirme yönünde hareket ettiğini belirtti.

TRUMP SEÇİLİRSE RUSYA İLE İLİŞKİLER NASIL OLUR?

Putin’in ‘gerekirse nükleer silah kullanmaya hazırız’ sözlerini değerlendiren Doç. Dr. Gözügüzelli, “Şu an için olmasa bile savaşın gidişatına göre ön plana çıkma ihtimali de artabilir. NATO askerlerinin Ukrayna’da konuşlanma yönünde bir karar alınması, Putin’i ciddi anlamda sıkıntıya sokar ve bu durumda da nükleer seçenekler daha cazip gelebilir” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

ABD’deki seçimleri Donald Trump’ın kazanması halinde Rusya savaşında izlenen politikaların geri plana düşeceğine dikkat çeken Doç. Dr. Gözügüzelli, “Trump’ın vaatlerinin içinde bu savaşı bitirmek de bulunuyor. Putin’in karşısında olmak yerine Rusya ile stratejik ortaklık yapma peşinde” dedi.

Rus ordusunun geçtiğimiz hafta Finlandiya sınırlarında kendini göstermesi ile ilgili konuşan Doç. Dr. Gözügüzelli, “Bu Batı’ya bir mesajdır. Bu mesaj, NATO’ya karşı, Batı’ya karşı ‘ben buradayım, bu topraklar benim’ demektir” şeklinde konuştu.

"BALTIK VE KARADENİZ İÇİN BÜYÜK TEHLİKE"

Putin’in özdeki amacının işgal olduğunu söyleyen Doç. Dr. Gözügüzelli, Ukrayna’yı kendi toprağı olarak görüp işgal eden Putin’in bakış açısının Baltık ülkeleri ve Karadeniz için büyük bir tehlike olduğuna dikkat çekti.

Doç. Dr. Gözügüzelli, “Türkiye’nin Rusya ile Batı arasında arabulucu güç olarak bu çatışmayı bitirme yönünde iki tarafı da masaya taşımak ve özellikle Rusya’nın beklediği garantiyi sağlama yönünde zorlu bir görevi bulunuyor” ifadelerini kullanarak yeni bir dünya düzeninin inşa edildiğini ve kurulan düzende Rusya’nın saldırgan bir yapıda bulunduğunu söyledi.

Haberin Devamı

SOĞUK SAVAŞ DÖNEMİ YENİDEN BAŞLADI

Soğuk Savaş dönemine benzer bir kutuplaşmanın başladığını belirten Doç. Dr. Gözügüzelli, “Ukrayna’da uzun süredir devam eden savaşın statüsü bize aslında Putin ve Rusya’nın istediği başarıyı elde edemediğinin göstergesidir. Cephede başarılı olamayan Putin, artık sıkışmış durumda ve bu sıkışmışlık sebebiyle de nükleer savaş tehdidiyle ortaya koysa da henüz gerçek bir tehlike bulunduğunu düşünmüyorum” ifadeleriyle sözlerine son verdi.