Dünya Uzmanlar uyardı: Dünya buna hazır değil! İki kişide tehlikeli mantar görüldü

Uzmanlar uyardı: Dünya buna hazır değil! İki kişide tehlikeli mantar görüldü

Paylaş
Uzmanlar uyardı: Dünya buna hazır değil! İki kişide tehlikeli mantar görüldü

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC), iki hastada döküntülerin ortaya çıkmasının ardından tinea olarak da bilinen ilaca dirençli ilk mantar hastalığı vakalarının bulunduğunu belirtti.

Posta.com.tr | İki kadın hastanın oldukça bulaşıcı bir mantar hastalığı türüne yakalandığını doğrulayan sağlık görevlileri, 'dünyanın bu salgına hazır olmadığı' konusunda uyarıyor. CDC, Amerika'da 28 ve 47 yaşındaki iki kadın hastanın, tinea olarak da bilinen ilaca karşı dirençli mantar hastalığına yakalanan ilk vakalar olduğunu doğruladı. İki kadının da boynunda, kalçasında, uyluk ve karınlarında lezyonlara rastlandı. Kadınların ailesinde de aynı semptomlar görüldü. 

Haberin Devamı

Manchester Üniversitesi profesörü David Denning, okullarda ve evlerde kolaylıkla bulaşabilen enfeksiyonun ülkeler arasında yayıldığını ortaya koydu. Denning, hastalığa dair şunları söyledi:

Deri mantarı enfeksiyonu; okul, ev ve yakın temaslarda kişiden kişiye bulaşabiliyor. Bu yeni ilaca dirençli mantar Trichophyton indotineae adı verilen ve ilk olarak Hindistan'da tanımlanan yeni bir tür. Mantar Kanada ve Almanya'da dahil diğer ülkelere ve şimdi de ABD'ye çoktan yayıldı.

28 yaşındaki hasta, vücudunda ilk kez 2021 yazında kızarıklıklar görüldüğünü bildirmişti. Vücudunda büyük pullu döküntüler oluştuktan sonra aralık ayında doktora başvurdu. Ocak 2022'de bir dermatolog tarafından tinea teşhisi konuldu ve mantar tedavisine başlandı. Ancak bu tedavi etki etmedi. 

YURT DIŞINA HİÇ ÇIKMAMIŞTI

Daha sonra, sonunda döküntüyü temizleyen dört haftalık bir antifungal itrakonazol kürü verildi. Hasta son zamanlarda hiç yurt dışına çıkmadığı için mantarın ABD'de yaygınlaştığına inanılıyor. 

47 yaşındaki diğer hasta ise Bangladeş'te seyahat ederken büyük kızarıklıklar yaşamaya başladı. Ancak ABD'ye döndüğünde kızarıklıkları için kremler sürmesine rağmen hiçbir fark yaratmadı. Kızarıklıkları yayılmaya başladıktan sonra 2022'nin sonlarında üç ayrı tıp merkezine gitti. Dermatologlar sonunda, döküntüyü yüzde 80 oranında iyileştirmeye yardımcı olan dört haftalık iki ilaç kürü verdiler.

Haberin Devamı

Denning, iklim değişikliği, yüksek sıcaklıklar ve dirençli ilaçlar nedeniyle cilt enfeksiyonu salgını haline gelecek olan hastalığa "dünyanın henüz hazır olmadığını" söyledi.