Dünya Uzmanlardan tatilcilere korkutan uyarı: Gördüğünüzde sakın dokunmayın!

Uzmanlardan tatilcilere korkutan uyarı: Gördüğünüzde sakın dokunmayın!

Paylaş
Uzmanlardan tatilcilere korkutan uyarı: Gördüğünüzde sakın dokunmayın!

Uzmanlar, Birleşik Krallık'taki H5N1 türünün neden olduğu salgın yüzünden tatilcileri uyardı. Yeni bir kuş gribinin ortaya çıkabileceğini söyleyen National Trust, ölü kuşlara kesinlikle dokunulmaması gerektiği yönünde çağrılar yaptı.

H5N1 türü virüs nedeniyle tehlike çanlarının çaldığı Birleşik Krallık'ta, salgın bir milyona kadar kuşun ölümüne sebep oldu. Uzmanlar, virüsün insanlar arasında yayılmasından endişe duyduklarını açıkladı.

Haberin Devamı

İngiltere'nin yaklaşık 800 millik kıyı şeridine sahip olan National Trust, sahillere gelen ziyaretçileri, kuş gribine karşı dikkatli olmaya çağırdı. Pembrokeshire'daki hayır kurumunun genel müdürü Rhian Sula, ziyaretçileri salgına karşı bilinçlendirmek için personeller görevlendirdi.

VİRÜS, DIŞKI YOLUYLA DA BULAŞABİLİYOR

Virüs, insanlara kolayca bulaşmıyor ancak enfekte bir kuşa veya dışkısına dokunmak hastalığa neden olabiliyor. Diğer grip türlerinde virüs; gözlere, buruna ve ağza girerse bulaşıyor ancak kuş gribinde virüs genellikle kuş bakıcıları gibi enfekte canlılarla çok fazla zaman geçiren kişilerde görülüyor.

''DAHA ÖNCE GÖRÜLMEMİŞ KADAR ÇOK ÖLÜM VAR''

Pembrokeshire Sahili Ulusal Park Kurumu'nda yöneticilik yapan James Parkin, görevlilerin guillemot, jilet ve sümsük türleri başta olmak üzere yüzlerce kuşun ölüsüne rastladıklarını anlattı. Kraliyet Kuşları Koruma Derneği direktörü Jeff Knott, BBC'ye deniz kuşu ölümlerinin daha önce görülmemiş derecede fazla olduğunu bildirdi.

Haberin Devamı

İngiltere'de henüz insandan insana bulaşma vakası tespit edilmedi ancak en yaygın belirtilerin boğaz ağrısı ve kas ağrıları olduğu konuşuluyor.