Dünya Vladimir Putin'den 'büyük' basın toplantısında Türkiye ile ilgili kritik açıklamalar

Vladimir Putin'den 'büyük' basın toplantısında Türkiye ile ilgili kritik açıklamalar

Paylaş
Vladimir Putin'den 'büyük' basın toplantısında Türkiye ile ilgili kritik açıklamalar

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin geleneksel yıl sonu büyük basın toplantısını düzenledi. Rusya lideri Putin, yaklaşık 3 saat 55 dakika süren toplantıda hem dünya hem de Türkiye ile ilgili çok önemli açıklamalarda bulundu

Tüm dünya gözünü bugün Moskova'da düzenlenen 'büyük' basın toplantısına çevirdi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 22 Aralık olarak belirlediği 'büyük' basın toplantısı Türkiye'de suikasta uğrayan Rus Büyükelçisi Andrey Karlov'un cenazesine katılması sebebiyle bugüne ertelenmişti.

ASTANA'DAKİ ZİRVEYLE İLGİLİ KRİTİK AÇIKLAMA


Putin'in bugün düzenlediği basın toplantısında belki de en dikkat çekici açıklamalarından biri Suriye'deki ateşkesle ilgili olandı. Rusya Devlet Başkanı, Astana'da yapılacak görüşmeler için, "Bundan sonraki adım Suriye'nin tamamında ateşkesi tam anlamıyla sağlayacak bir anlaşmaya varmak. İran, Esad ve Türkiye Suriyeli tarafların Astana'da barış görüşmeleri yapması konusunda mutabık" ifadelerini kullandı.

"RUS UÇAĞI OLAYIYLA İLGİLİ FİKRİMİ DEĞİŞTİRİYORUM"


Putin ayrıca 24 Kasım 2015'te düşürülen Rus uçağı olayıyla ilgili de kritik açıklamalar yaptı. Putin, Büyükelçi Karlov'a suikastın Türkiye-Rusya ilişkilerini bozmayacağını belirtirken, "Rus uçağını düşürme emrinin arkasında Türk liderliğinin olduğu konusunda fikrimi değiştiriyorum" dedi.


İşte Rusya Devlet Başkanı Putin'in 'büyük' basın toplantısında yaptığı açıklamalardan öne çıkanlar;

"ÇİN EN BÜYÜK PARTNERİMİZ"


Çin en büyük partnerimiz. İlişkilerimiz için stratejik partnerlik tanımını kullandık fakat bunun da ötesindeyiz. Uluslararası meseleler hakkındaki görüşlerimiz birbirine çok benziyor. Bu, tüm uluslararası meseleler için istikrar kazandırıcı bir unsur. Çin ile olan ilişkilerimize değer veriyoruz ve onların gelişmeye devam edeceğini umuyoruz. Yuan, rezerv para birimi oldu. Bu nedenle Çin'i tebrik ediyoruz.

"İSLAM'IN TERÖRLE KULLANILMAMASINI TERCİH EDERDİM"


('Basının 'İslam Devleti' ifadesini kullanmasına yasak getirilmesi sizce doğru olmaz mı?' sorusuna cevaben)

"İslam'ın terörle yan yana kullanılmamasını tercih ederdim."

SEÇİMLERE ADAY OLACAK MI?


(Rusya'da 2018'de düzenlenecek devlet başkanlığı seçimlerinde aday olup olmayacağına ilişkin soru karşısında)

"Bunu zaman gösterecek. Kararımı verirken, ülkede ve dünyada neler olduğuna bakacağım; yaptıklarımıza, yapabileceklerimize ve yapmamız gerekenleri göz önünde bulunduracağım."

"KACZYNSKİ'NİN ÖLDÜĞÜ KAZA İLİŞKİLERE ZARAR VERMEK İÇİN KULLANILMAMALI"


(2010 yılında dönemin Polonya Cumhurbaşkanı Lech Kaczysnki ve beraberindeki 95 kişinin ölümüne neden olan uçak kazası hakkında)

"Soruşturma Komitesi'nin Smolensk'te düşen Tu-154 uçağının kalıntılarına ihtiyacı var. Bu trajedinin soruşturulması için elimizden geleni yaptık. Bu kaza, ülkeler arasındaki ilişkilere zarar vermek için kullanılmamalı. Spekülasyonlara son verilmeli. Karakutuların deşifresini okudum, anlaşılan o ki, pilotlar uçağı Polonya yönetiminin talebi üzerine indirdi."

"IRAK'IN İÇİŞLERİNE KARIŞMAYACAĞIZ"


"Rusya'nın Kürt halkıyla her zaman özel ve sıcak ilişkileri oldu. Kürt Peşmerge güçleri terörizmle mücadelede olağanüstü derecede cesur ve etkili davrandı. Egemenliğe gelince, uluslararası hukuk çerçevesinde hareket edilmesi gerekiyor. Kürt halkının hakları korunacak fakat spesifik meseleler Iran ve Kürt halkı tarafından belirlenecek. Irak'ın iç işlerine karışmayacağız."

"PETROL FİYATLARINDA İSTİKRARIN SAĞLANMASINI UMUYORUZ"


Durum, ortalamadan daha kötüydü, ekonomimiz bu duruma uyum sağladı. Hiç kiin faydalı olacak.

"RUSYA ZAYIF BİR AVRUPA MI GÖRMEK İSTİYOR?"


"İngiltere ve Polonya da dahil olmak üzere AB ile problemler yaşıyoruz. Rusya zayıf bir Avrupa mı görmek istiyor? Hayır, biz karşımızda güçlü ve güvenilir bir Avrupa görmeyi arzu ediyoruz. Rusya, AB ile bir bütün olarak anlaşamazsa, belirli AB ülkeleriyle ilişkiler geliştirecek."

"ALTERNATİF ENERJİ KAYNAKLARI..."


Herkes alternatif enerji kaynaklarına geçilmesini konuşuyor. Rusya bunun üzerinde çalışıyor. Bu konuların tümüyle ilgileniyoruz. Kömür tüketimi, petrol ve doğalgaz üretiminden fazla. Daha çevre dostu bir yöntem bulunmalı."

"ABD'NİN SEÇİM SİSTEMİ BİR HAYLİ ESKİMİŞ"


('Batı'nın tüm ölümcül günahları işlemekte suçladığı' RT'nin bir muhabirinin 'ABD demokrasisinin hâlâ hayatta olup olmadığı' sorusu karşısında)

Demokrasi hakkında uzun zamandır konuşuyoruz fakat Amerikan meslektaşlarımız bunu duymazdan geliyor. ABD'nin seçim sistemi bir hayli eskimiş. Ama bunu çözmek Amerikalılara kalmış. Belli ki Demokrat Parti, adının ne anlama geldiğini unuttu. Amerikalıların bu sorunu çözeceğine inanıyorum. ABD güçlü bir ülke

"PARİS ANLAŞMASINDAKİ YÜKÜMLÜLÜKLERİMİZİ YERİNE GETİRMEYE HAZIRIZ"



Batılı ülkelerin çevre koruma konularına daha az dikkat ettiği konusunda sizlere katılmıyorum. Zira Fransa, Paris Anlaşması'nın hayata geçmesi için büyük bir çaba sarf etti. Diğer ülkelerin bu anlaşma kapsamındaki yükümlülüklerini yerine getirip getirmeyeceğini söylemek zor ancak Rusya taahhütlerini yerini getirmeye hazır. Bu arada ormanların korunması da önemli bir konu.

"YENİ SİLAHLANMA YARIŞININ TEMELİNİ ABD ATTI"



Yeni silahlanma yarışının temeli, ABD Anti-Balistik Füze Anlaşması'ndan çekildikten sonra atıldı. Bunu biz yapmadık. Bu karşı koymaya yanıt vermek ve ilerleme sağlamak zorundayız. Bu durum, tüm anlaşmalarımızın ve yükümlülüklerimizin kapsamı içinde yer alıyor. Yeni START anlaşması da dahil hiçbir hususu ihlal etmiyoruz. Ancak nükleer potansiyelimizi artırdık. Muhtemelen ABD'yi nükleer birliklerini güçlendirmeye iten de bu oldu.

UKRAYNA MESELESİ...


Ukrayna krizine çözüm bulunması için Rusya, Ukrayna, Fransa ve Almanya'nın katılımıyla oluşturulan Normandiya Formatı, bugüne dek çok etkili olmadı. Ancak bunun alternatifi yok, dolayısıyla bu çerçevede çalışmaya devam etmek zorundayız. Normandiya Formatı olmazsa, durum daha da kötüye gidecek."

'Kiev hükümeti siyasi irade ortaya koymalı'

(Ukrayna'nın güneydoğusundaki gelişmeler hakkında) "Ukrayna Devlet Başkanı Pyotr Poroşenko, tarafların ellerindeki tüm esirlerin takas edilmesini önerdi. Bu konuda hemfikirdim. Ancak daha sonra Poroşenko'nun sunduğu formülün detaylarında Donbasslı telebilir.

PUTİN'E SIRADIŞI SORU


Putin'e büyük basın toplantısında yöneltilen 'en sıradışı' soru: Volga Nehri nereye akar?

Putin'in bu yılki basın toplantısında ekolojiyle ilgili sorulara yer ayırmak istediği biliniyordu. Zira 2017, Rusya'da ekoloji yılı olarak kutlanacak.


"ABD'Yİ DE TÜRKİYE VE İRAN'IN ÇABALARINA KATILMAYA ÇAĞIRIYORUZ"


"Rusya, Türkiye ve İran'ın dahil olduğu üçlü format Suriye konusunda etkili olduğunu kanıtladı. Bu formatı devam ettirmek gerek. ABD'yi de Rusya, Türkiye ve İran'ın çabalarına katılmaya çağırıyoruz."


"TÜRKİYE İLE İLİŞKİLERİ GELİŞTİRMEK İÇİN PEK ÇOK ŞEY YAPACAĞIZ"


Karlov'un öldürülmesi Rusya'nın Türkiye'yle olan ilişkilerine zarar verecek mi? Hayır. Bu trajedi ilişkilerimizi etkilemeyecek, çünkü bu ilişkilerin ne kadar önemli olduğunu anlıyoruz. Onları geliştirmek için pek çok şey yapacağız. İlişkilerimizdeki gerilimin ardından ortak bir zemin bulabildik. Umarım gelecekte uzlaşılar bulabileceğiz.

"TÜRKİYE, İRAN VE ESAD'IN İYİ NİYETİ OLMASA HALEP'İN TAHLİYESİ OLMAZDI"


Türkiye ve İran liderleri Halep'in kurtarılmasında büyük rol oynadı. Türkiye, Rusya, İran ve (Suriye Devlet Başkanı Beşar) Esad'ın iyi niyeti olmasaydı Halep'in tahliyesi mümkün olmazdı. Bundan sonraki adım Suriye'nin tamamında ateşkesi tam anlamıyla sağlayacak bir anlaşmaya varmak. İran, Esad ve Türkiye Suriyeli tarafların Astana'da barış görüşmeleri yapması konusunda mutabık.

"İRAN, ESAD VE TÜRKİYE ASTANA'DA BARIŞ GÖRÜŞMELERİ KONUSUNDA MUTABIK"


Bundan sonraki adım Suriye'nin tamamında ateşkesi tam anlamıyla sağlayacak bir anlaşmaya varmak. İran, Esad ve Türkiye Suriyeli tarafların Astana'da barış görüşmeleri yapması konusunda mutabık.

"KARLOV'UN ÖLDÜRÜLMESİ RUSYA-TÜRKİYE İLİŞKİLERİNİ BOZMAYA YÖNELİKTİ"


Karlov'un öldürülmesi Rusya-Türkiye ilişkilerini bozmaya yönelik bir eylemdi. Rus uçağının düşürülmesinden sonra bu emri verenlerin amacının Rusya-Türkiye ilişkilerinin bozmak olduğu yönündeki açıklamalara şüpheyle bakıyordum. Fakat artık buna ikna olmaya başladım.

"RUS UÇAĞINI DÜŞÜRME EMRİNİN TÜRK LİDERLERİN VERDİĞİ KONUSUNDA FİKRİMİ DEĞİŞTİRİYORUM"



Rus uçağını düşürme emrinin arkasında Türk liderliğinin olduğu konusunda fikrimi değiştiriyorum. Karlov'un öldürülmesi Rusya-Türkiye ilişkilerine zarar vermeyecek.


Sputnik Türkiye muhabiri Fuad Safarov, Putin'e şu soruları yönetti:

1. Rusya ve Türkiye ilk kez Batı’nın katılımı olmadan Suriye’de çok önemli bir küresel sorunu çözebildi. Halep’ten bahsediyorum. Bu, Rusya ve Türkiye’nin Suriye krizini çözme bir potansiyeline sahip olduğu anlamına geliyor. Ankara ve Moskova ileride de bu potansiyeli kullanabilir mi? Rusya, İran ve Türkiye Ortadoğu’daki sinsi oyunlara karşı birlikte durmayı başarabilecek mi?

2. Türkiye ve Rusya Ekim 2015’te Antalya’da anlaşmalara vardılar, sonrasında Rus uçağı düşürüldü. Haziranda ilişkilerin normalleşme süreci başladı, ardından da Türkiye’de bir darbe girişimi oldu. Rusya ve Türkiye’nin Halep’te işbirliği yaptığı bu dönemdeyse Rusya’nın Ankara Büyükelçisi öldürüldü. Tüm bunlar birer rastlantı mı?"

'ÖZÜR DİLEMEK YERİNE BAŞKALARINI SUÇLAMAYI SEÇTİLER'


(ABD Başkanı Barack Obama'nın eylül ayında Putin'le bir telefon görüşmesi yaptığı ve görüşmede Rus liderden başkanlık seçimi öncesi 'Demokrat Parti'ye yönelik siber saldırıları durdurmasını istediğini' açıklamış olmasına ilişkin bir soru karşısında)

"Obama ile bire bir yaptığım konuşmaların içeriğini asla açıklamadım. Bu benim kuralım. Kaybeden taraf her zaman suçlayacak birilerini arar. Ama önemli olan nelerin ortaya çıktığı. Gerçekler ortaya çıktı. Demokrat Parti kamuoyunu manipüle etti. Demokratik Ulusal Komite'nin başkanı istifa etti. Demek ki ortaya çıkarılan bilgiler doğruydu. Özür dilemek yerine başkalarını suçlamayı seçtiler."


"ABD'NİN SONRAKİ HÜKÜMETİYLE İYİ İLİŞKİLER KURMAK İSTİYORUZ"


ABD'de Demokratlar kaybetti. Kaybetmeyi öğrenmeleri gerekiyor. ABD'nin sonraki yönetimi ile iyi iş ilişkileri kurmak istiyoruz."

PUTİN'DEN ABD'YE: BUNLARI BEN Mİ YAPTIM?


(Trump'ın başkan seçilmesinde Rusya'nın rolü olduğu iddialarına ilişkin bir soru karşısında)

"ABD'de görevi tamamlanmak üzere olan yönetim ve Demokrat Parti'nin tüm başarısızlıkları için dış faktörleri suçluyorlar. Bunları ben mi yaptım?

Bunlar, sistematik sorunlar. Cumhuriyetçi seçmenlerden birçoğunun Rusya Devlet Başkanı'nı destekliyor olması, bazı ABD'lilerin küresel meseleler ve geleneksel değerler konusunda bizim görüşlerimizi paylaştığını gösteriyor. 'Sanıyorum, Raegan mezarında ters dönmez' Rusya ve ABD arasında iyi ilişkiler kurmak için iyi bir temele sahibiz. Sanıyorum, eski ABD Başkanı Ronald Raegan mezarında ters dönmez, partisinin kazandığı için mutlu olur."

"TÜM SALDIRGANLARDAN DAHA GÜÇLÜYÜZ"


Rusya'nın potansiyel tüm saldırganlardan daha güçlü olduğunu söylemiştim. Bu, doğru. Saldırgan dediğimiz ne? Bize saldırı düzenleyebilecek ülkelerden bahsediyorum. Hem kara hem de deniz hem de havadaki nükleer güçlerimizi kuvvetlendirdik. Fakat bunu yaparken tamamen uluslararası taahhütlerimize bağlı kalıyoruz.

ABD yönetimindeki bazı yetkililer neden ABD'nin dünyadaki en güçlü askeri güce sahip olduğunu söylüyor? Biz, bizim tüm saldırganlardan daha güçlü olduğumuzu söylüyoruz?

"TRUMP'IN NÜKLEER KAPASİTE AÇIKLAMALARI SÜRPRİZ DEĞİL"


Donald Trump'ın ülkesinin nükleer kapasitesinin artırılmasına ilişkin açıklamaları sürpriz değil. Bunu seçim kampanyaları sırasında da pek çok kez söylemişti.

"TÜM SUÇLULARIN ORTAYA ÇIKARILMASI İÇİN ÇALIŞACAĞIZ"



(Rusya'da yolsuzlukla suçlanan eski ekonomi bakanı Aleksey Ulyukayev ve Moskova'da öldürülen muhalif politikacı Boris Nemtsov'un davalarını takip edip etmediğine ilişkin bir soru karşısında)

Takip ediyorum. Tüm suçluların ortaya çıkarılması için çalışacağız. Fakat bu Rusya'yla sınırlı değil. Ankara Büyükelçisi Karlov bu hafta Türkiye'de öldürüldü. Rusya herkesin adalete teslim edilmesi için çalışacak.

PUTİN'E ERKEN SEÇİM SORUSU



Erken devlet başkanlığı seçimlerinin düzenlenmesinin mümkün olup olmadığı sorusu karşısında

Putin: Hangi ülkede?

Gazeteci: Rusya'da.

Putin: Bu mümkün, ama gerekli değil.

PUTİN'DEN ANDREY KARLOV AÇIKLAMASI


-Rusya, Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov'un öldürülmesiyle ilgili soruşturmada her şeyin açığa çıkarılmasını yakından izleyecek.

PUTİN'E İLK SORU EKONOMİDEN GELDİ

-Ekonomimiz makine üretimi ve tarım sayesinde gelişiyor. Tarım sektöründe büyüme gözlemliyoruz. Ülkeden sermaye çıkışının oranı da düşüyor.


-Problemlerimiz var mı? Evet var. Ekonomimizin büyümeye devam edeceğinden emin olmamız gerekiyor. Son birkaç aydır reel ücretlerde gerçek bir yükseliş gözlemliyoruz. Bu da iyi.

-Rusya Merkez Bankası'nın ülkenin ekonomisini canlandırmak için yanlış bir yol izlediğini kiyor.

BİN 437 GAZETECİ AKREDİTASYON YAPTIRDI


Putin’in bugünkü basın toplantısını izlemek için bin 437 gazetecinin akreditasyon işlemlerini tamamladığı açıklandı. Basın toplantısını izleyen gazetecilerin sayısı her yıl artıyor.

Basın toplantısının ‘büyük’ olarak nitelenmesinin sebeplerinden biri Putin’in bu kadar kalabalık bir dinleyici kitlesine hitap ediyor olması. Büyük basın toplantısını takip edecekler, salondaki gazeteci ve davetlilerle sınırlı değil. Putin’in merakla beklenen basın toplantısı Rossiya 1, Rossiya 24, Pervıy Kanal ile Mayak, Vesti FM ve Radio Rossii’den de canlı olarak yayınlanıyor.

KARLOV'UN CENAZESİNE KATILMAK İÇİN BUGÜNE ERTELEMİŞTİ


Öte yandan toplantının ‘büyük’ olarak tanımlanmasının nedenlerinden bir diğeri de belirli bir bitiş zamanının olmaması. Zira basın toplantısının ne zaman biteceğine Putin kendisi karar veriyor. Putin’in bu yıl 12. kez düzenlediği basın toplantılarının en uzunu 2008’de gerçekleşmişti. Bu basın toplantısı 4 saat 40 dakika sürmüştü. Putin’in geçen yılki basın toplantısıysa 3 saat 8 dakika sürdü.



(Putin'in dikkatini çekmek isteyen gazeteciler, her yıl olduğu gibi salona hazırladıkları pankartları getirdi.)







Haberin Devamı