Dünya Wagner isyanından beri görünmeyen Şoygu'dan ilk görüntü geldi

Wagner isyanından beri görünmeyen Şoygu'dan ilk görüntü geldi

Paylaş
Wagner isyanından beri görünmeyen Şoygu'dan ilk görüntü geldi

Rusya ve Wagner arasındaki kriz henüz 24 saati doldurmamışken çözüldü. Moskova'ya doğru yürüyüşe geçen Wagner birlikleri başkente 200 kilometre kala durdu. Bu süreçte nerede olduğu kamuoyu tarafından bilinmeyen Rusya Savunma Bakanı, Wagner krizinden bu yana ilk kez televizyona çıktı.

Wagner güçlerinin Rostov'da kontrolü sağlaması ve Moskova'ya doğru yürüyüşe geçmesi ise başkentte kırımızı alarm verilmesine neden oldu. Sosyal medyaya yansıyan görüntülerde başkentin girişine savunma siperleri kazıldığını görüldü.

Haberin Devamı
Rusya Savunma Bakanı Şoygu, isyan sonrası ilk kez görüldü

Wagner birlikleri başkente 200 kilometre kala durdu. Wagner lideri Yevgeni Prigojin, Rusya'nın başkenti Moskova'ya ilerleyen savaşçılarının Belarus'un girişimiyle varılan anlaşma sonrası 'kan dökülmemesi için' üslerine döndüğünü söyledi.

Wagner'in kısa süreli isyanı Rusya'da panik yaratırken Rusya Savunma Bakanı Sergei Şoygu'nun kayıplara karışması dünyanın en çok konuştuğu konulardan birisi haline gelmişti.

Zira Prigojin'in sert sözler ile hedef aldığı Şoygu'nun bu süreçte nerede olduğu kamuoyu tarafından bilinmiyordu.
Hakkında 'kayıplara karıştı' yorumları yapılan Şoygu, Wagner krizinden bu yana ilk kez televizyona çıktı.
Pazartesi günü Rus devlet televizyonu, Savunma Bakanı Şoygu'nun Wagner güçlerinin başarısız isyanından bu yana ilk kez kamuoyu önünde Rus birliklerini teftiş ederken çekilmiş görüntülerini yayınladı.

Haberin Devamı

Paralı asker grubunun şefi Yevgeny Prigozhin'in sert eleştirilerinin hedefi olan Şoygu, yayıncı kuruluş tarafından gösterilen görüntülere göre, Ukrayna'daki Rus kuvvetlerine ait bir komuta merkezine gitti ve orada birliklerden birinin lideriyle bir toplantı yaptı.

ŞOYGU GİDECEK Mİ?

Kremlin Sözcüsü Peskov’un verdiği bilgiye göre, Prigojin Belarus’a “sürgüne” gidecek. Emrindeki paralı askerler ise Rus ordusu ile sözleşme imzalayarak Savunma Bakanlığı bünyesine alınacak. Bu kişilerin Ukrayna’da savaşmaya devam edeceği belirtildi.

Prigojin, aylardır Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve diğer üst düzey komutanların “beceriksiz” oldukları gerekçesiyle görevden alınmasını istiyordu. Dün, Putin’in bunu kabul ettiği iddia edilirken, şu ana kadar Şoygu’nun geleceğine dair açıklama yapılmadı. Prigojin’in istediğini almış olabileceği, ancak Şoygu kovulmadan önce olayın soğumasının beklenebileceği yorumları yapıldı.

HEDEFTEKİ İSİM: ŞOYGU

Savunma Bakanı Sergey Şoygu, uzun yıllardır bu görevi sürdürmenin yanı sıra, Putin’in yakın arkadaşlarından biri olarak biliniyor. İkili geçmişte birlikte Balık tutarken, güneşlenirken, buz hokeyi oynarken sık sık beraber görüldü. Şimdi bu “arkadaşlıkları” en önemli sınama ile karşı karşıya.

Haberin Devamı

Moskova’ya isyan bayrağı açarken hedefine Şoygu’yu koyan Prigojin’in, Belarus’a “gönüllü” sürgünü kabul ederken istediğini alıp almadığı henüz belirsiz. Prigojin’in “korkaklıkla” suçladığı Şoygu, isyan girişiminin başından beri hiç kamuoyu önünde gözükmedi, nerede olduğu bilinmiyor.

2012’de savunma bakanı olarak atanmadan önce kısa süre Moskova valisi olarak görev yapan Şoygu, önemli bir askeri deneyimi olmadan general unvanı ve 65’inci doğum gününde Putin’den liyakat nişanı almıştı.