Dünya Wagner lideri Prigojin'in uçağı düştü

Wagner lideri Prigojin'in uçağı düştü

Paylaş

Rus paralı asker grubu Wagner’in lideri Evgeny Prigojin’e ait Embraer ERJ-135BJ tipi özel jet Rusya’nın başkenti Moskova’dan St. Petersburg kentine uçtuğu sırada Tver Bölgesi’nde düştü. Kazada, 3’ü pilot toplam 10 kişi hayatını kaybetti. Uçağın yolcu listesinde Prigojin’in de bulunduğu aktarılırken, Prigojin’in uçakta olup olmadığı henüz bilinmiyor.

Haberin Devamı

Rusya Federal Hava Taşımacılığı Ajansı (Rosaviatsiya) tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Tver Bölgesi’ne düşen uçak kazasıyla ilgili soruşturma başlatıldı. Yolcu listesinde Evgeny Prigojin’in adı ve soyadı var” denildi.
Rusya Acil Durumlar Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada ise, “Uçak, Şeremetyevo Havaalanı’ndan (Moskova), St. Petersburg’a uçuştaydı. Uçağın içinde 3’ü uçak personeli olmak üzere toplam 10 kişi bulunuyordu” ifadeleri kullanılarak, uçağın kalkıştan yarım saat sonra düştüğü aktarıldı.

WAGNER LİDERİ ÖLDÜ

Rus Sivil Havacılık dairesi Prigojin'in cansız bedeninin bulunduğunu açıkladı.

ABD'DEN İLK AÇIKLAMA

Rus paralı asker grubu Wagner’in lideri Evgeny Prigojin’in de yolcu listesinde olduğu özel jetin Rusya’nın başkenti Moskova yakınlarında düşmesinin ardından açıklama yapan Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Adrienne Watson, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile olan geçmişi göz önüne alınınca Prigojin’in ölümünün sürpriz olmayacağını ifade etti. Kazayla ilgili haberleri gördüklerini aktaran Watson, Prigojin’in ölümünün doğrulanması halinde "Kimse şaşırmamalı" dedi.

Haberin Devamı

24 SAATLİK İSYAN

Rusya'nın Ukrayna Savaşı’nda cephede aktif rol alan Wagner lideri Prigojin, 23 Haziran’da Rus ordusunu Wagner kamplarına saldırı düzenlemekle suçlayarak isyan başlatmıştı. Wagner savaşçıları, Prigojin’in emriyle Rusya’nın güneyindeki Rostov’dan başkent Moskova’ya silahlı yürüyüş başlatmıştı. Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve Rusya Genelkurmay Başkanı Valery Gerasimov’un istifasını isteyen Prigojin, Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko’nun arabuluculuğunda isyanı 24 saat sonra geri çekilmişti. Kremlin Sarayı, isyanın ardından Wagner’in Rusya’daki faaliyetlerine son verileceğini ve Wagner savaşçılarının Belarus’taki bir üsse yerleştirileceğini duyurmuştu.

KONUŞMA KAYDI YAYINLANMIŞTI

Paralı asker grubu Wagner’in lideri Yevgeni Prigojjin, yaşanan olaylardan bu yana ilk kez önceki gün görüntülü konuşma kaydı yayınlamıştı. Görüntüler, nerede olduğu bilinmeyen Prigojjin’in Afrika'da olabileceğine işaret ediyordu. BBC videonun nerede çekildiğini belirleyemedi. 

Haberin Devamı

Wagner grubuna bağlı Telegram kanallarında yayınlanan videoda Prigojjin, kamuflaj kıyafetlerle görüdü ve Prigojjin grubun Afrika'yı 'daha özgür' hale getirdiği ifadelerine yer verdi. Wagner'in kazançlı ticari çıkarlara sahip olduğu kıtada binlerce savaşçısının olduğuna inanılıyor. Prigojjin'in askerleri, insan hakları gruplarının ve Birleşmiş Milletler’in onları savaş suçu işlemekle suçladığı Mali ve Orta Afrika Cumhuriyeti (CAR) gibi ülkelerde bulunuyor.

BAŞBUĞ: BU KAZA BATI DESTEKLİ BİR OYUN OLABİLİR

Terör ve Güvenlik Uzmanı Coşkun Başbuğ, CNN Türk'te Prigojin'in uçağının düşmesinin ardından önemli açıklamalarda bulundu. 
Başbuğ, "Son günlerde çok konuşulan bir kişiydi. Putin ile arasındaki sorunun nereden kaynaklandığı her açıdan tartışıldı. Afrika'da bulundu. Orada yayınlar yapıldı. Wagner'i kastederek, Rusya'nın Afrika'daki varlığını güçlendirecek söylemlerde bulundu. Bir darbe girişiminde bulundu. Bir takım odaklar tarafından kullanıldı. Bunu yapmasının sebebi güç zehirlenmesi mi yaşadı, yoksa bir takım odaklar tarafından kullanıldı mı? Ben hep söyledim. Batılı odaklar tarafından kullanıldığını söyledim. Belarus'a gönderildi. Lukoşenko misafir etmişti. Daha sonra hiçbir şey olmamış gibi sahada görev aldı. Acaba danışıklı dövüş mü yaşandı diye konuşuldu. Ben bunu hep sorguladım. Afrika'da Wagner'in ciddi bir gücü var. Ukrayna savaşı Wagner'i baya meşrulaştırdı. Bu durum, yapının doğasına aykırı olduğu için yani yeniden illegal durumu çekmek için Putin'in böyle bir planladığını düşünmüştüm. Afrika'daki açıklamasının üzerinden bu kaza yaşandı. Bu kazada batı destekli bir oyun olabileceğini düşünüyorum. Wagner'i zor konuma düşürmek için böyle bir şey yapılmış olabilir. Afrika'da Wagner'i zor duruma düşürmek için yapılmış olabilir. Wagner, Rus istihabarat tarafından teşkilatlandırılmış ve başına Prigojin getirilmiştir. Prigojin gidebilir. Prigojin giderse de Wagner bitmez. Böyle derin bir yapı Prigojin'in varlığı ile asla eşleştirilemez. Olay çok sıcak ve taze ama ne olursa olsun Wagner bundan asla etkilenmeyecektir.

Haberin Devamı