Dünya 'Yapay' felaket

'Yapay' felaket

Paylaş
'Yapay' felaket

Gelişimini birçok kişinin endişeyle izlediği yapay zeka ilk ‘darbe’sini ekonomi sektörüne vurdu. Yapay zekanın ürettiği ve Twitter’da yayılan bir foto, ABD borsasında 500 milyar dolarlık zarara neden oldu.

Hızla gelişen yapay zeka sektörü hakkında Elon Musk'tan Bill Gates'e kadar birçok kişi uyarıda bulunmuştu. Gerçeği manipüle edip sahte bilgiler yayabileceğinden 'Terminatör' filmindeki gibi insanlığın sonunu getirebileceğine kadar birçok iddia ortaya atılmıştı. Yapay zekanın yarattığı ilk 'felaket' ekonomi sektörüne darbe vurdu.

Haberin Devamı

30 PUANLIK DÜŞÜŞ

Önceki gün Twitter’a Amerikan Savunma Bakanlığı Pentagon’da yaşanan bir patlamanın fotoğrafı düştü. Fotoğraf kısa sürede yayılırken pek çok haber sitesi de olayı ‘son dakika’ olarak duyurdu. Yaşanan panik nedeniyle ABD’nin en büyük 500 şirketini kapsayan S&P 500 borsası birkaç dakikada 30 puan düştü. Yaşanan kayıp 500 milyar doları buldu. Ancak bir süre sonra fotoğrafın yapay zeka tarafından üretildiği ortaya çıktı.

Deepfake dolandırıcılığı

Çin'de yaşanan bir olay, yapay zekanın dolandırıcılık alanında da kullanılmaya başlandığını ortaya koydu. İç Moğolistan Özerk Bölgesi'ne bağlı Baotou'da bir dolandırıcı, soyadı Guo olarak açıklanan kurbanının deepfake ile görüntüsünü ve sesini oluşturdu. Dolandırıcı daha sonra Guo'yla görüntülü görüştü ve bir ihale için depozito yatırması gerektirdiğine inandırdı. Guo, dolandırıcıya 4.3 milyon yuan (12 milyon TL) gönderdi. Guo daha sonra gerçek arkadaşıyla konuşunca dolandırıldığını anladı.

Haberin Devamı


 

Yapay zekaya inandı diplomalar 'Yandı'

Yapay zeka firması OpenAI'ın geliştirdiği popüler sohbet robotu ChatGPT'yi öğrencilerin ödevlerini yazmak için kullandığı iddia ediliyordu. ABD Teksas'taki A&M Üniversitesi'nden tarım ve hayvancılık akademisyeni Dr. Jared Mumm, öğrencilerin hepsinin hazırladığı ödevleri ChatGPT'ye yükleyip "Bunları sen mi yazdın?" diye sordu. "Evet" yanıtını alınca da öğrencileri kopya çekmekle suçladı. İddia üzerine, bu ay mezun olması beklenen öğrencilerin diplomaları 'askıya alındı'. Öğrencilerden birinin nişanlısı, Dr. Mumm'ın henüz ChatGPT çıkmadan önce yazdığı bir makaleyi sohbet robotuna yükleyip "Sen mi yazdın?" diye sordu. Chat GPT'den aldığı "Evet" yanıtını da Reddit'te paylaştı. Okul yönetimi, olay hakkında inceleme başlattı.