Dünya Yapay zeka başlarını yaktı!

Yapay zeka başlarını yaktı!

Paylaş
Yapay zeka başlarını yaktı!

Çin'de ve ABD'de yaşanan iki farklı olay, yapay zekanın zararlarını ortaya koyuyor. Çin'de deepfake dolandırıcılığının sonucu 12 milyon liraya mâl olurken ABD'nin Teksas eyaletindeki üniversitede yapay zekaya ödev yaptıran öğrencilerin hepsi sınıfta kaldı.

Çin'de yaşanan bir olay, yapay zekanın dolandırıcılık alanında da kullanılmaya başlandığını ortaya koydu. İç Moğolistan Özerk Bölgesi'ne bağlı Baotou'da bir dolandırıcı, soyadı Guo olarak açıklanan kurbanının deepfake ile görüntüsünü ve sesini oluşturdu. Dolandırıcı daha sonra Guo'yla görüntülü görüştü ve bir ihale için depozito yatırması gerektirdiğine inandırdı. Guo, dolandırıcıya 4.3 milyon yuan (12 milyon TL) gönderdi. Guo daha sonra gerçek arkadaşıyla konuşunca dolandırıldığını anladı. 

Haberin Devamı

YAPAY ZEKAYA İNANDI, DİPLOMALAR 'YANDI'

Yapay zeka firması OpenAI'ın geliştirdiği popüler sohbet robotu ChatGPT'yi öğrencilerin ödevlerini yazmak için kullandığı iddia ediliyordu. ABD Teksas'taki A&M Üniversitesi'nden tarım ve hayvancılık akademisyeni Dr. Jared Mumm, öğrencilerin hepsinin hazırladığı ödevleri ChatGPT'ye yükleyip "Bunları sen mi yazdın?" diye sordu. "Evet" yanıtını alınca da öğrencileri kopya çekmekle suçladı. İddia üzerine, bu ay mezun olması beklenen öğrencilerin diplomaları 'askıya alındı'.

Öğrencilerden birinin nişanlısı, Dr. Mumm'ın henüz ChatGPT çıkmadan önce yazdığı bir makaleyi sohbet robotuna yükleyip "Sen mi yazdın?" diye sordu. Chat GPT'den aldığı "Evet" yanıtını da Reddit'te paylaştı. Okul yönetimi, olay hakkında inceleme başlattı.

Haberin Devamı