Dünya Yaşlılara özel Robot Ryan

Yaşlılara özel Robot Ryan

Paylaş
Yaşlılara özel Robot Ryan

Uzayan ömür ve yaşlı bakım hizmetlerindeki istihdam azlığı nedeniyle robotlar devreye giriyor. Nineler ve dedelerin emanet edileceği gelişmiş robot teknolojisi tanıtıldı.

ABD’nin Denver Üniversitesi’nin robotik laboratuvarlarında bir robot üretildi. ‘Her Zaman İhtiyacınız Olan Robot’ anlamına gelen ‘The Robot You Always Need’in kısaltması ‘RYAN’ olarak anılan robot, büyükanne ve büyükbabaların bakımından sorumlu olacak şekilde tasarlandı. RYAN, sosyal izolasyondan muzdarip yaşlılara yardımcı olacak. Ryan, kafasındaki dahili görüntülü projeksiyonu sayesinde özelleştirilebiliyor. Karikatürize bir yüze sahip. Kullanıcılarla oyun oynayabiliyor, sohbet edebiliyor, hatta onlarla yoga ve müzik etkileşimine girebiliyor.

Haberin Devamı

PROJE 2014’TE BAŞLADI

Üniversitenin laboratuvar direktörü Profesör Mohammed Mahoor, bu projeye 2014’te başladığını söyledi. O zamandan bu yana da RYAN’ı yerel bakım tesislerinde test etti. RYAN, bir yaşlı bakım merkezinde de hizmete alındı. Tıptaki ilerlemeler nedeniyle insan ömrünün uzaması, yaşlı bakımı sektöründe de büyümeye yol açıyor. ABD’de 2040 yılına kadar baby boomer kuşağı (1946-1964 doğumlular) 75 yaş ve üzerinde olacak. Ancak yaşlı ve engelliler artsa da bakıcı arzı daha azalıyor. Ülkede yaşlılardan sorumlu evde sağlık çalışanları yüzde 12 azaldı.