Dünya Yok edilmeyen robot geliyor

Yok edilmeyen robot geliyor

Paylaş
Yok edilmeyen robot geliyor

ABD’li bilim insanları, kendi kendini onarabilen metal keşfetti. Bu gelişme, ‘Terminatör’ tarzı yok edilemez katil robot teknolojisinin ilk adımı kabul ediliyor.

ABD'nin Teksas Üniversitesi ve Sandia Ulusal Laboratuvarları'nın ortak çalışmasında metalin kendi kendine iyileşmesi mümkün oldu. İnsan müdahalesi olmadan metalin kendini onarması, teknoloji dünyasında büyük heyecan yarattı.

Haberin Devamı

Aşınma ve yıpranmadan kaynaklanan çatlakların belirli koşullar altında kendi kendini tamir edebildiğini ortaya çıkaran araştırma, metaller hakkında bilinen her şeyi alt üst etti. Daha önce metallerdeki çatlakların küçülmesi veya yok olması beklenemezdi, çatlakların her zaman büyüme eğiliminde olduğu kabul edilirdi.

MÜHENDİSLİK DEVRİMİ

Şu anda köprüler ve uçaklar gibi hayati altyapıyı oluşturmak için kullanılan metaller, zamanla mikroskobik çatlakların oluşmasına neden olan çok sayıda tekrarlanan strese ve harekete maruz kalıyor. Bu yorgunluk hasarı genellikle makinelerin kırılmasına neden oluyor.

Ekip, nano boyutta bir kırılmanın 18 nanometre küçüldüğüne tanık oldu. Bu gelişme, mühendislikte devrim yaratma potansiyeline sahip. Zira motorların, uçakların, köprülerin, yolların ve hatta robotların kendi kendini onarma teknolojisine kapı aralandı. Bilim kurgu filmi Terminatör'deki gibi ölmeyen katil robot teorisinin gerçeğe dönüşme ihtimali güçlendi.

Haberin Devamı