Dünya YouTube'a emsal ceza!

YouTube'a emsal ceza!

Paylaş
YouTube'a emsal ceza!

Google'a komedyen John Barilaro hakkındaki ırkçı ve istismarcı videoların YouTube'da yayınlanması nedeniyle 715 bin dolar tazminat cezası verildi. Friendlyjordies isimli kanaldaki yayınların komedyende travmaya yol açtığı ve orantısız siber zorbalık içerdiği gerekçesiyle platformun kusurlu olduğu belirlendi. Avustralya'da görülen sıradışı davada Google'ın bu tür nefret söylemlerini engellemek için hiçbir politikasının olmaması da hak ihlali sayıldı. Bahsi geçen videonun adı 'Gizli Diktatörlük'tü. 2020'de yayınlanmıştı. Eski milletvekili olan Barilaro, geçen yıl şikayetleriyle kaldırılmayan videoyu mahkemeye taşımıştı. Ayrıca videonun izlenmesinden Google'ın da (YouTube) binlerce dolar kazanmış olması tazminat için gerekçeler arasındaydı.

Avustralya’da eski politikacı John Barilaro (50) kendisine hakaret eden, ırkçı ve küfürlü ifadeler içeren kanal nedeniyle YouTube’a dava açtı. Şikayetlerine rağmen kaldırılmayan video için YouTube’un sahibi olan Google şirketi ile mahkemelik oldu. ‘Friendlyjordies’ isimli kanalın sahibi komedyen Jordan Shanks (32), mahkeme sürecinde özür diledi. Ancak bu bir işe yaramadı. Çünkü ‘Gizli Diktatörlük’ isimli video çok yüz binlerce kez izlenmiş ve platforma da komedyene de para kazandırmıştı.

Haberin Devamı

Mahkeme, yayının Barilaro’da travmaya yol açtığını, orantısız bir siber zorbalığa dönüştüğünü ve platformun nefret söyleminin yayılmasını önlemek için bir politikası olmamasını belirledi. Google’a 715 bin Avustralya doları tazminat cezası verdi.