Dünya Yunanistan 21 puan farka rağmen ikinci tura gidiyor

Yunanistan 21 puan farka rağmen ikinci tura gidiyor

Paylaş
Yunanistan 21 puan farka rağmen ikinci tura gidiyor

Başbakan Miçotakis liderliğindeki YDP Yunanistan'da 2007'den bu yana en büyük oy oranına ulaştı, ana muhalefet lideri Çipras kendi köyünde bile kaybetti. Anketlerin çöpe gittiği görülürken, Yunan medyası ikinci turun kodlarını veriyor.

Yaklaşık 10 milyon seçmenin bulunduğu Yunanistan hafta sonu sandığa gitti, merakla beklenen sonuçlar tüm anketlerin alt üst olmasına yol açtı. Başbakan Kiryakos Miçotakis'in liderliğindeki Yeni Demokrasi Hareketi (YDP), en yakın rakibine 21 puan fark atarak ipi göğüsledi. Yunanistan İçişleri Bakanlığı'nın yayımladığı haritaya göre, Başbakan Miçotakis'in partisi YDP bir yer hariç tüm seçim bölgelerinde yarışı ilk sırada bitirdi.

Haberin Devamı

Pazartesi sabah itibariyla oyların yüzde 99,6'sı sayıldı. Buna göre, muhafazakar YDP'nin yüzde 40,7'ye ulaştığı seçimde, ana muhalefet SYRIZA ancak yüzde 20 alabildi.

Sosyalist PASOK oylarını artırarak yüzde 11,5 oranı ile üçüncü büyük parti konumundaki yerini korudu. Komünist Parti KKE yüzde 7,2 ile dördüncü ve milliyetçi LISY partisi 4,4 ile beşinci parti olarak parlamentoya girme hakkı kazandı.

Yunanistan'da seçim öncesi yapılan anketlerde Miçotakis'in YDP'sinin yüzde 32 oranında oy alacağı tahmin ediliyordu. 21 Mayıs akşamı ortaya çıkan tablo, anketlerin neredeyse 10 puan yanıldığını gösterdi.

Pazar akşamı sonuçların belli olmasıyla seçmenlerinin karşısına çıkan Başbakan Miçotakis, ortaya çıkan tabloyu 'siyasi deprem' olarak niteledi. Seçmenin partisine dört yıllık bir hükümet için yetki verdiğini gösterdiğini belirten Miçotakis, zafer konuşmasında "Halk, Yunanistan'ın çoğunluk hükümeti ve başkalarının yardımı olmaksızın Yeni Demokrasi Partisi tarafından yönetilmesini istedi" dedi.

Haberin Devamı

Aleksis Çipras liderliğindeki Radikal Sol Koalisyon'da (SYRIZA) ise sonuçlar büyük bir hayal kırıklığına neden oldu.

İSTANBUL'DA 57 OY KULLANILDI

Yunan Skai televizyonu ise, hafta sonu gerçekleşen parlamento seçimlerinde Yunanistan dışındaki seçmenlerin de oy kullandığını, söz konusu ülkeler arasında yer alan Türkiye'de ise ilk kez sandık kurulduğunu bildiriyor. Başbakan Miçotakis'in ezici zaferiyle sona eren ilk tur için 22 bin 825 Yunanistan vatandaşı ülke dışında sandığa gitti.

Skai'nin Türkiye muhabiri Manolis Kostidis, İstanbul'da ilk kez Yunan seçmenler için sandık kurulduğunu, 85 seçmenden 57'sinin konsolosluk binasına gelerek oy verdiğini aktardı. İstanbul'daki sandıkta Kazakistan, Ermenistan ve Gürcistan'da yaşayan Yunanlar da oy kullandı.

KÖYÜNDE BİLE KAYBETTİ

Yunan gazetelerinin internet siteleri interaktif haritalarla seçim sonuçlarını okurlarına ulaştırdı, televizyon ekranlarında ise canlı yayınlar vardı. Kathimerini gazetesi, 'Miçotakis'in zaferi, Çipras'ın düşüşü ve sonraki gün' manşetini atarken, bir diğer haberinde 'Çipras'tan acil değişiklik işareti' başlığını tercih etti.

Haberin Devamı

'Merkezlerin devri' manşetiyle okurlarının karşısına çıkan To Vima gazetesindeki çarpıcı haberin başlığı ise, 'Çipras kendi köyü Arta'da bile kaybetti' oldu. Gazeteye göre, yalnızca aşırılık yanlılarına yarayan devrin siyasi modeli, hem hükumet hem de muhalet kanadı için reddedildi.

BEŞ SANDALYE İLE KAÇTI

Parlamentodaki 300 sandalyeden 146'sını kazanan YDP, çoğunluk sayısı 151'e ulaşamadı. Yunanistan'da seçimler nisbi seçim sistemine göre yapılıyor ve Miçotakis'in tek başına hükümet kurabilmesi için yüzde 46'ya ulaşması gerekiyordu.

Açıklanan oy oranları itibarıyla YDP'nin, PASOK ile bir hükümet kurabileceği sonucu çıkartılabilir. Ancak PASOK lideri Nikos Androulakis, muhtemel bir koalisyon hükümetinin başına Kiryakos Miçotakis'in gelmesini reddedeceğini daha önce duyurdu.

Yunanistan Cumhurbaşkanı Katerina Sakellaropoulou, Miçotakis'e hükümet kurma görevi verecek ve YDP liderinin görevi iade etmesiyle sıra diğer parti başkanlarına gelecek. Parti liderlerinin üçer gün süresi var ve hükümet kurulamaması halinde Yunanistan 60 gün sonra ikinci tur seçimine gidecek.

Haberin Devamı

Başbakan Miçotakis zafer konuşmasında ikinci tur sinyali verdi ve koalisyon hükümeti kurmayacağını dile getirdi.

İKİNCİ TUR İÇİN SENARYOLAR

Koalisyon arayışları bugün Yunanistan'ın en çok merak ettiği soru. İçişleri Bakanlığı'nın kesin sonuçları duyurmasıyla, koalisyon görüşmeleri de başladı. Yunan medyası, Kiryakos Miçotakis'in bugün Cumhurbaşkanı Sakellaropoulou ile buluştuğunu bildiriyor. To Vima'nın ilk sayfasındaki haber, 'Miçotakis nasıl hareket edecek, yeni sandıklar ne zaman kurulacak?' başlığıyla yayımlandı.

Kathimerini 'YDP özgüven yolunda-İkinci turda zafer için senaryolar' derken, uluslararası haber ajansı AFP 'Başbakan mutlak çoğunluk ararken Yunanistan yeni bir seçimi gözlüyor' başlığıyla bir haber servis etti. 'Büyük zafer boşa gidiyor' değerlendirmesinde bulunan ajans ayrıca, 2007'den bu yana en büyük galibiyetini alan YDP'nin ayrıca ana muhalefet partisine attığı 21 puanlık farkın 1974'ten beri en büyük oran olduğunu yazdı.

Haberin Devamı

AFP, Yunanistan'da ikinci turun 25 Haziran ya da 2 Temmuz'da gerçekleşebileceğini de ekledi.

Yunanistan'da seçimlerin tekrar yapılmasına kadar geçici hükümet görev yapıyor. Hükümeti yüksek yargıçlar ve teknokratlar oluşturuyor.

Milliyet/ BBC Türkçe