Dünya Yunanistan'da casusluk skandalı! İstihbarat Teşkilatı başkanı istifa etti

Yunanistan'da casusluk skandalı! İstihbarat Teşkilatı başkanı istifa etti

Paylaş
Yunanistan'da casusluk skandalı! İstihbarat Teşkilatı başkanı istifa etti

Yunanistan İstihbarat Teşkilatı (EYP) başkanı Panagiotis Kontoleon, muhalefet lideri Nikos Androulakis'ın cep telefonunda casus yazılım bulunmasıyla başlayan skandal sonrası bugün istifa etti. Hükümet devlet müdahalesi olduğunu reddetse de Yunanistan Başbakanı Miçotakis'in yeğeninin konu ile bağlantısı olduğu ileri sürülüyor.

Yunanistan İstihbarat Teşkilatı (EYP) başkanı Panagiotis Kontoleon, ülkesinde yaşanan casusluk skandalı sonrası bugün istifa etti. Başbakanlık Ofisi'nden yapılan açıklamada, istihbarat şefi Kontoleon'un istifa dilekçesinin kabul edildiği duyuruldu. Kontoleon'un yerine Dışişleri Bakanlığı Genel Sekreteri Themistoklis Demiris'in getirileceği öğrenildi.

Haberin Devamı

'TELEFONUM İZLENİYOR'

Peki komşuyu sarsan casusluk skandalının arkasında ne var? Olay muhalefet partilerinden Panhelenik Sosyalist Hareket’in (PASOK) lideri Nikos Androulakis’in cep telefonunda casus bir yazılım olduğunu keşfedip şikayette bulunmasıyla başladı.

Yunanistan’daki üçüncü büyük siyasi partinin lideri ve aynı zamanda Avrupa Parlamentosu (AP) üyesi olan Nikos Androulakis, 26 Temmuz'da Atina'daki adliyeden ayrılırken basına verdiği demeçte, "Birkaç gün önce Avrupa Parlamentosu tarafından cep telefonumun Predator casus yazılımıyla izlendiği konusunda bilgilendirildim. Bu tür hastalıklı uygulamaların arkasına gizlenenleri ortaya çıkarmak benim kişisel bir meselem değil, demokratik görevim." ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

'İSTİHBARAT İTİRAF ETTİ' İDDİASI

Söz konusu olay Yunan parlamentosuna taşındı. İddialara göre basına kapalı yapılan oturumda istihbarat servisi 'Thanasis Koukaki' isimli bir gazetecinin telefonunun takip edildiğini itiraf etti. Ancak bu iddialar doğrulanamadı.

Hükümet yetkilileri söz konusu durumun devlet müdahalesi olduğunu kesin bir dille reddetti ancak ülkede tartışmalar başladı.

YEĞENİ SUÇLANIYOR

Araştırma web siteleri Reporters United ve Inside Story Yunanistan Başbakanı Miçotakis'in yeğeni Dimitriadis'i casusluk skandalı ile bağlantılı olmakla suçladı.

AVRUPA PARLAMENTOSU'NUN ÖZEL HİZMETİ SAYESİNDE KEŞFETTİ

Avrupa Parlamentosu, Pegasus skandalı sonrası yasa dışı gözetim yazılımı olup olmadığını kontrol etmeleri için milletvekillerine özel bir hizmet kurmuştu.

PASOK Partisi'nin yaptığı açıklamada, Androulakis'in hizmeti ihtiyati kontrol için kullandığı ve ilk kontrolden itibaren telefonunda casus bağlantı tespit edildiği belirtildi.