Dünya Yüz tanıma teknolojisi hayatını kararttı

Yüz tanıma teknolojisi hayatını kararttı

Paylaş
Yüz tanıma teknolojisi hayatını kararttı

Sunglass Hut'ta gerçekleşen soyunda 18 yıl önceki görüntüsü üzerinden yüz tanımlama sistemi uygulan Harvey Eugene Murphy (61)'nin hayatı karardı. Soygunla ilişkisi olmadığı belirlenen Murphy serbest bırakıldığında her şey için artık çok geçti.

ABD Teksas’ta 2022’de ünlü gözlük mağazası Sunglass Hut’ta bir soygun gerçekleşti. Polis, zanlıların kaçtığı aracın videosunu buldu. Aracın soygundan 10 gün önce çalındığı belirlendi. Düşük kaliteli güvenlik kameralarından çekilen videoya yüz tanımlama sistemi uygulandı. Sistem, zanlının Harvey Eugene Murphy (61) olduğunu belirledi. Hiçbir şeyden haberi olmayan Murphy, ehliyetini yenilemek için Motorlu Taşıtlar Dairesi’ne gittiğinde tutuklandı. Gençliğinde defalarca hapse giren ancak yıllardır hiçbir suça karışmayan adam, gönderildiği cezaevinde 3 kişinin toplu tecavüzüne uğradı. Birkaç saat sonra Murphy’nin olay sırasında Teksas’ta değil California’da olduğu belirlendi.

Haberin Devamı

40 YILLIK FOTOĞRAF

Fakat Murphy serbest bırakıldığında iş işten geçmişti. Görüntülerin, Murphy’nin 1980’lerden kalma sabıka fotoğrafıyla karşılaştırıldığı belirlendi. Murphy’nin avukatları Sunglass Hut’ın ana şirketi EssilorLuxottica’ya açtıkları 10 milyon dolarlık tazminat davasında ‘bir kişinin yüzünün 18 yıldan daha uzun süre önce çekilmiş fotoğraflarla eşleştirmeye çalıştığında yüzde 90’lık hata oranı olduğunu’ öne sürdü. Avukat Daniel Dutko “Bay Murphy’nin hikayesi her vatandaş için endişe vericidir. Herhangi bir kişi, tıpkı onun gibi hataya açık yüz tanıma yazılımına dayanarak uygunsuz bir şekilde suçlanabilir” dedi.