Dünya 'Zayıf' misilleme

'Zayıf' misilleme

Paylaş
'Zayıf' misilleme

İsrail’in Şam’daki İran Büyükelçiliği’ni vurmasına İran bu ülkeye 301 İHA ve roket göndererek karşılık vermişti. İsrail dün İran İsfahan ve Tebriz’e İHA saldırıları düzenledi. İran hava savunma sistemlerinin püskürttüğü saldırıyı İsrailli Bakan Ben-Gvir bile “Zayıf” olarak nitelendirdi.

7 Ekim’de Hamas’ın İsrail’e düzenlediği saldırıya aynı gün şiddetli karşılık veren İsrail, o tarihten beri sürdürdüğü saldırılar kapsamında Lübnan ve Suriye’yi de defalarca vurmuştu. İsrail’in 1 Nisan’da Suriye’nin başkenti Şam’a düzenlediği saldırıda İran Başkonsolosluğu vurulmuştu. Saldırıda 2’si general rütbesinde 7 kişi ölmüştü. İran da 13 Nisan’da 301 İHA ve füze ile İsrail’e misilleme yapmış, böylece tarihinde ilk kez İsrail’e direkt saldırı düzenlemişti. Hava savunma sistemleri saldırının yüzde 99’unu engellemişti.

Haberin Devamı

OPERASYONU ABD DUYURDU

İran’ın askeri üs ve nükleer tesislerine ev sahipliği yapan İsfahan dün saat 04:00’te patlama sesleriyle uyandı. İran Hava Kuvvetleri’ne bağlı 8. Ana Jet Üssü yakınlarında yaşanan patlamaların ardından İran, hava savunma sistemlerinin İHA’larla düzenlenen bir saldırıyı engellediğini açıkladı. Bir süre sonra Tebriz’de de İHA’ların düşürüldüğü duyuruldu. ABD, saldırıları İsrail’in düzenlediğini ancak bu saldırıyı onaylamadıklarını duyurdu. ABD’nin açıklamasında İsrail’in nükleer tesisleri hedef almayacağını ifade ettiği belirtildi. İtalya Dışişleri Bakanı Antonio Tajani ise ABD’ye ‘son dakikada’ haber verildiğini öne sürdü.

İSRAİL RESMEN ÜSTLENMEDİ

İran'ın saldırısının ardından ABD Başkanı Joe Biden, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'ya askeri karşılık vermemesi çağrısında bulunmuştu. Bu saldırı, Netanyahu'nun ABD'ye karşı meydan okuma eylemi olarak da değerlendirildi. İsrail saldırıyı resmen üstlenmedi. Buna karşılık İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı aşırı sağcı Itamar Ben-Gvir, saldırıların ardından X'ten tek kelimelik "Zayıf" paylaşımı yaptı. Ben-Gvir'in kendi hükümetinin operasyonunu 'zayıf' bulması ülkede tepki çekti. Saldırıdan 1 gün önce CNN'e konuşan İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emirabdullahiyan "İsrail misilleme yaparsa vakit kaybetmeden güçlü şekilde karşılık vereceğiz" demişti.

Haberin Devamı

DOĞUM GÜNÜ ‘MESAJI’

İran’dan dün yapılan açıklamada ise ‘acil misilleme’ planlarının olmadığı, önce saldırının kaynağının tespit edilmesi gerektiği, saldırının ‘ülke topraklarına sızan kişiler tarafından’ yapılmış olabileceği belirtildi. Bazı ABD’li yetkililer ile İsrail basını ise saldırının uçaklardan atılan füzelerle yapıldığını öne sürdü. Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı, nükleer tesislerde bir hasar oluşmadığını duyurdu. Saldırının İran’ın dini lideri Ali Hamaney’in doğum gününde düzenlenmesinin ‘sembolik önem taşıdığı’ belirtildi. Bu arada İsrail’in N12 haber kanalı, İsrail’in Irak ve Suriye’deki hedefleri de vurduğunu duyurdu.