Dünya Zelenskiy'den flaş tahıl anlaşması açıklaması

Zelenskiy'den flaş tahıl anlaşması açıklaması

Paylaş
Zelenskiy'den flaş tahıl anlaşması açıklaması

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Rusya'nın Tahıl Koridoru Anlaşması'ndan çekilmesine rağmen Ukrayna'nın ihracatı sürdüreceğini bildirdi.

Tahıl Koridoru Anlaşması, Rusya'nın 24 Şubat 2022 tarihinde başlattığı Ukrayna saldırılarının ardından savaşın gıda fiyatları üzerindeki etkisini azaltmak amacıyla Türkiye’nin arabuluculuğu ve Birleşmiş Milletler kontrolünde Nisan ayında başlayan görüşmeler sonucu 22 Temmuz 2022 tarihinde imzalandı.

Haberin Devamı

İlk olarak 120 gün süreyle geçerli olacak şekilde başlayan Tahıl Koridoru Anlaşması, birçok kez askıya alınmış daha sonra yeniden uzatıldı. Son olarak Mayıs 2023’te varılan ve 60 gün daha uzatılan anlaşma bu gece sona erecekti.

RUSYA: DURDURULDU

Rusya ise anlaşma henüz bitmeden yeniden masaya oturmayacaklarını açıkladı. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya topraklarını Kırım’a bağlayan köprüde meydana gelen patlamadan kısa bir süre sonra yaptığı açıklamada, "Karadeniz Tahıl Anlaşması şimdilik durduruldu" dedi.

ZELENSKIY'DEN İLK SÖZLER

Dünya basınının son dakika koduyla geçtiği gelişmede Zelenskiy, Rusya'nın anlaşmadan çekilmesine rağmen kendilerinin uyacağını ve tahıl ihracatının sürdürüleceğini kaydetti.

Haberin Devamı