Dünya Zuckerberg kurnazlığı: Siz satın, ben kazanayım

Zuckerberg kurnazlığı: Siz satın, ben kazanayım

Paylaş
Zuckerberg kurnazlığı: Siz satın, ben kazanayım

Mark Zuckerberg, sanal gerçeklik dünyası metaverse için yeni ticaret modeli geliştiriyor. Kullanıcıların yaptığı satışın yüzde 50’si onun olacak!

Facebook’un çatı şirketi Meta altında yeni bir sanal dünya inşa eden Mark Zuckerberg (37) yeni bir ticari sistem de kuruyor. Sanal gerçekliğin uzantısı olan metaverse ortamı için geliştirilen ‘Horizon Worlds’ platformunda para alışverişi başlıyor. Kullanıcılar bu platformda dijital eşyaları, efektleri gerçek parayla satabilecek. Yani oyun içinde satın alma modeline geçiliyor. Ancak Meta, kullanıcıların elde edeceği kazancın neredeyse yarısına el koyacak! Meta yüzde 47.5’lik kazancın sahibi olacak, içerik üreticiler de kalanı alacak.

Haberin Devamı

HEDEF 8 TRİLYON DOLAR

Horizon Worlds’te sanal gerçeklik gözlükleri kullanılarak yer alınabiliyor. İsteyen kullanıcılar oyun oynayabiliyor, isteyenler çevrimiçi görüşmeler düzenleyebiliyor veya etrafta gezinebiliyor. Platformdaki ticaret şimdilik sadece ABD ve Kanada’da kullanıma açılacak ve yaş sınırı 18 olacak. Analistler, Zuckerberg’ün ‘sanal dünyanın sahibi’ olmaya hazırlandığını söylüyor. Hesaplamalara göre 2030’a kadar 5 milyar insan metaverse’in bir parçası olacak. Bu durumda metaverse’in 8 trilyon dolarlık bir ekonomi yaratması bekleniyor.