Gündem Dünyanın ucuna kadar uzanan nefret: Yeni Zelanda saldırısı

Dünyanın ucuna kadar uzanan nefret: Yeni Zelanda saldırısı

Paylaş
Dünyanın ucuna kadar uzanan nefret: Yeni Zelanda saldırısı

Tüm dünya dün güne kanlı bir terör saldırısıyla uyandı. Avustralyalı Brenton Tarrant, Yeni Zelanda'da cuma namazı sırasında 2 farklı camiye saldırı düzenledi. 49 kişinin öldüğü saldırıyı internetten bir bilgisayar oyunu gibi canlı yayınladı. Saldırıdan birkaç saat önce göçmen ve Müslüman karşıtı ifadeler içeren 74 sayfalık manifesto yayınlayan 28 yaşındaki terörist kullandığı silahlara tarihte Müslümanlara saldıranların isimlerini yazdı. Teröristin saldırı yapmayı seçtiği yer bile sembolikti. 'Dünyanın ucu' olarak anılan Yeni Zelanda'yı bu bölgede bile göçmenler olduğunu göstermek için seçmiş!

Brenton Tarrant (28), Avustralya’da İngiliz asıllı işçi sınıfından bir ailede doğmuştu. Vücut geliştirme sporuna tutkundu. Kripto para birimi Bitcoin’e yaptığı yatırımla kazandığı parayla dünya turuna çıkmış, Kuzey Kore, Pakistan ve Avrupa’ya gitmişti. 7 Nisan 2017’de İsveç’in başkenti Stokholm’de DEAŞ’lı Özbek terörist Rakhmat Akilov’un kamyonla düzenlediği saldırıda ölen 5 kişiden biri; 12 yaşındaki Ebba Akerlund adlı kız çocuğuydu. Bu olaydan sonra ırkçı paylaşımlarda bulunmaya başladı.

Haberin Devamı

MANİFESTO YAYINLADI

Dünkü kanlı terör saldırısını planlaması 3 ay sürdü. Saldırının her ayrıntısını en ince noktasına kadar hesapladı. 74 sayfalık bir manifesto hazırladı. Göçmen ve Müslüman karşıtı ifadelerle dolu manifestoda Türkler için “Boğaz’ın doğu yakasındaki topraklarınızda huzur içinde yaşayabilirsiniz. Boğaz’ın batı yakasına geçerseniz sizi öldüreceğiz. Konstantinopolis’e gelir tüm camileri yıkarız. Ayasofya minarelerden kurtulacak ve Konstantinopol tekrar Hıristiyan şehri olacak” ifadeleri vardı. Manfestodaki suikast listesinde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve İngiltere Londra Belediye Başkanı Sadık Han yer aldı.

CAMİYİ ÖZELLİKLE SEÇTİ

Ardından saldıracağı yeri belirledi. Dünya haritasının en güneydoğusunda kaldığı için ‘dünyanın ucu’ olarak anılan Yeni Zelanda’yı hedef seçti. Manifestoda amacını “Burada bile göçmenler olduğunu göstermek istiyorum” sözleriyle açıkladı. Christchurch kentindeki El Nur Camisi, kiliseden Müslüman ibadethanesine dönüştürüldüğü için burayı tercih etti.

Haberin Devamı

'BOSNA KASABI'NA ÖVGÜ

Sonra saldırıda kullanacağı silahları hazırladı. Silahlara, şarjörlerine, üzerindeki çelik yeleğe tarihte Müslümanlara karşı saldırılarda bulunanların isimlerini yazdı. Dün önce manifestoyu internette yayınladı. Sonra silahların fotoğraflarını sosyal medyaya koydu. Ardından başına taktığı ‘GoPro’ tipi kamerayla Facebook’tan canlı yayın yapmaya başladı. Otomobiline atlayıp yola çıktı. 13:40’ta El Nur camisine saldırdı, 41 kişiyi öldürdü. 13:50’de Linwood Camisi’ne gidip 8 kişiyi katletti. Üçüncü camiye giderken 14:20’de yakalandı. Aracında patlayıcıyla yapılmış 2 farklı bubi tuzağı çıktı. Brenton Tarrant ‘cinayet’ten tutuklanırken olayla ilgili 2 kişi daha gözaltına alındı.

'İLHAM KAYNAĞI' NORVEÇ CANİSİ

Brenton Tarrant manifestosunda, ‘çok kültürlülükten hoşlanmadığı’ gerekçesiyle 22 Temmuz 2011’de Norveç’te düzenlediği ırkçı saldırıda 77 kişiyi katleden Anders Breivik’ten ilham aldığını açıkladı. Brenton Tarrant, Brievik ile mektuplaştığını iddia etti. Brievik de saldırıdan önce 1500 sayfalık manifesto yayınlamıştı.

Haberin Devamı

ŞARKILAR BİLE SEMBOLİK

El Nur Camisi’ne giderken otomobilinde Bosna Savaşı’nda Sırplara önderlik eden ve 2016’da 40 yıl hapse mahkum edilen savaş suçlusu Radovan Karadzic’i öven, “Türkler korksun, Karadzic sen Sırplara liderlik et” gibi sözleri olan bir şarkı çalıyordu. El Nur Camisi’ne düzenlediği saldırıdan sonra tekrar otomobiline atlayıp yola çıktı. Bu sırada da otomobilde İngiliz The Crazy World Of Arthur Brown grubunun ‘Fire’ şarkısı çalıyordu. Bu şarkıda da “Ben cehennem ateşinin Tanrısıyım” sözleri vardı.

GÖZ GÖRE GÖRE...

Terörist Brenton Taggart, saldırıyı gerçekleştirmeden 17 saat önce yıllardır paylaşım yaptığı ‘8chan’ adlı forum sitesine hem katliam yapacağını hem de canlı olarak yayınlayacağını yazdı. Ancak istihbarat birimleri bunu görmezden geldi. Teröristin katliamı duyurmasına rağmen polisin müdahalede bulunmaması tepki çekti.

2 POLİS YAKALADI

Brenton Tarrant, üçüncü camiye doğru ilerlerken peşine bir polis otosu takıldı. Polis otomobili çarparak teröristin aracını durdurdu. Ardından otomobildeki 2 polis, teröristi sağ olarak ele geçirdi. Polisler kahraman ilan edildi.

Haberin Devamı

POLİSLER BİLE SİLAHSIZDI

Yeni Zelanda’da şiddet olayı o kadar ender görülüyor ki; polisler çoğu zaman silah bile taşımıyor. Silahlı saldırı sonucu ölüm sayısı yılda 3 ila 12 arasında değişiyor. Ülkede bundan önceki en kanlı katliam 1990’da yaşandı. Komşusuyla tartışan bir kişi, 13 kişiyi öldürdü. Saldırganı polis öldürdü. Bu saldırının ardından ülkedeki silah yasası değişti. Buna rağmen 5 milyon nüfuslu ülkede 1.2 milyon yarı ya da tam otomatik silah var. Ülke, tarihinde ilk kez terör riski seviyesini ‘yüksek’ konumuna getirdi. Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern “Saldırıya uğrayanlar bizden biri. Saldırganın ise bu ülkede işi yok” dedi.

SİLAHTAKİ NEFRET SEMBOLLERİ

1) Gürcistan kralı IV. David: Didgori Muharebesi’nde Türkleri topraklarından atan lider.

2) Dmitry Senyavin: 93 Harbi (1787-92) ve 1806-1812 arasındaki Rus-Türk Savaşı’nda Rus gemilerini idare eden amiral. 3) Serban Cantacuzino: Osmanlıları İstanbul’dan atmayı planlayan Romanya prensi.

Haberin Devamı

4) Stefan Lazarevic: Sırbistan’ı Osmanlıların hükmünden çıkaran prens.

5) Edward Codrington: Yunanistan’ın Osmanlılar’dan bağımsızlığını kazanmasını sağlayan İngiliz general.

6) Marco Antonio Bragadin: Kıbrıs’ı Osmanlı’ya karşı savunan Venedikli komutan. Savaşta Türk esirleri katletmişti. 7) Ernst Rüdiger Starhemberg: 1683’te Kehlenberg Muharebesi ile Osmanlı'yı yenerek Viyana Kuşatması'nın sonlanmasını sağlayan general.

8) Nafplion Savaşı: 1770’de Yunanistan Nafplion’da az sayıdaki Rus askerlerinin kendisinden sayıca üstün Osmanlı ordusunu yendiği savaş.

9) Bajo Pivljanin: Venedik-Osmanlı Savaşı’nda (1645- 1669), Osmanlı askeriyken taraf değiştiren bir piyade.

10) Sebastiano Venier: 1570-1573’teki Osmanlı-Venedik savaşında Türklere karşı zafer elde eden lider.

11) Şipka Muharebesi: 1877’de 5 bin Bulgar ve 2 bin 500 Rus’tan oluşan ordunun 40 bin kişilik Osmanlı ordusunu yendiği savaş.

12) Novak Vujosevic: 1876’da Karadağ’da Osmanlılar’a karşı yapılan savaşta 28 kişiyi öldürdüğü için madalya almıştı. 13) Horogszegi Szilagyi Mihaly: 1456’da Osmanlı’yı yenen Macar general.

14) Antiochlu I. Bohemond: Birinci Haçlı Seferi’nin başındaki komutan. Kudüs’ü Osmanlı’dan geri almıştı.

15) Bearnlı IV. Gaston: Birinci Haçlı Seferi’nde Kudüs’e giren ilk kişi.

16) Miloş Obiliç: Kosova Savaşı’nda Sultan I. Murad’ı şehit eden Sırp asker.

17) Viyana 1683: Osmanlı’nın kaybettiği ikinci Viyana Kuşatması’nın tarihi. Bu kuşatmanın ardından Osmanlı sürekli toprak kaybetmeye başlamıştı.

18) Akka 1189: Osmanlı’nın Kudüs’ü ele geçirmek için başlattığı, 2 yıl süren ve başarısızlıkla sonuçlanan Akka kuşatması.

19) Siyah güneş: Nazilerin beyaz ırkı temsil etmek için kullandığı sembol.

20) Turkofagos: Yunanca ‘Türk yiyen’ anlamına geliyor. 1784-1849 arasında Osmanlı’ya karşı savaşan Yunan komutanı Nikitas Stamatelopoulos’un lakabı.