Gündem Edirne'de kırmızı alarm

Edirne'de kırmızı alarm

Paylaş
Edirne'de kırmızı alarm

Bulgaristan'ın Harmanlı bölgesindeki İvonova Barajı'nın çökmesi sonucu dün sabah saatlerinde debileri artan Meriç Nehri'nin suları Edirne'ye ulaştı. Karaağaç Mahallesi'nde okullar bugün tatil...

Edirne Valisi Gökhan Sözer, Meriç ve Tunca nehirlerinde incelemelerde bulunmasının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, Bulgaristan’da sabah saatlerinde taşan Meriç Nehri’nin sularının Edirne’ye ulaştığını nehirdeki su seviyesinin bu saatten sonra sürekli yükseleceğini söyledi.

Haberin Devamı

2010 yılındaki taşkından sonra setlerin güçlendirildiğini ifade eden Vali Sözer, "O nedenle kışlık seddelerin taşkını önleyeceğini düşünüyoruz. İki köprü arasında sedde olmadığı için buralar su taşkınlarından etkilenecek. Gerekli önlemleri aldık. Gece saat 03.00 gibi su en yüksek seviyesine ulaşacak. Sabah 10.00 gibi su seviyesinin düşmesini bekliyoruz"dedi.

Bulgaristan’da Harmanlı bölgesinde duvarları çöken Ivanova Barajı’ndan su boşalmaya başlayınca Meriç Nehri, Bulgaristan tarafında taştı. Taşkın alarmı, Meriç ve Tunca nehrinin geçtiği Edirne için de verildi. Bunun üzerine Edirne Valisi Gökhan Sözer, nehir kenarındaki iş yerlerinin boşaltılması talimatı verdi.

Polis ve jandarma ekipleri, nehir kenarındaki iş yerlerine giderek, saat 20.00’a kadar iş yerlerini boşaltmalarını ve değerli eşyalarını almalarını istedi. Ayrıca ekipler, araçlarının megafonlarından da vatandaşları taşkın riskine karşı uyardı.

Haberin Devamı

10 bin kişinin yaşadığı Karaağaç Mahallesi’nde taşkın korkusu yaşandığını belirten Karaağaç Mahallesi Muhtarı Agah Korkan, "Korku içinde bekliyoruz. İnşallah yapılan sedde patlamaz. Patlarsa mahalle sular altında kalır" dedi.

Edirne İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ve Edirne Arama Kurtarma Derneği (EDAK) ekipleri de kurtarma botları ile nehir kenarında hazır beklemeye başladı.

YÜKSELİŞ SÜRÜYOR

Taşkın alarmı verilen Edirne’de nehirlerin debileri yükselişini sürdürüyor. Meriç Nehri’nin debisi saat 20.00’de yapılan ölçümde 1037 metreküp saniye iken, saat 24.00’te yapılan ölçümde 1162 metreküpe ulaştı. Tunca Nehri’nin 211 metreküp olan debisi, gece yarısı yapılan ölçümde 213 metreküpe ulaştı.

KARAAĞAÇ MAHALLESİ’NDE OKULLAR TATİL

Taşkın alarmı nedeniyle Meriç Nehri’nin diğer tarafındaki Karaağaç Mahallesi’nde bulunan 772 öğrencinin öğrenim gördüğü Karaağaç Yatılı İlköğretim Bölge Okulu, Mustafa Necati İlköğretim Okulu ve Süleyman Demirel Fen Lisesi bugün tatil edildi. Taşkın riskine göre tatilin uzayabileceği belirtildi.
Yatılı okullarda kalan ve barınma sorunu olan 25 öğrenci ise Tunca İşitme Engelliler Okulu yatakhanesi ile Edirne Öğretmenevi’ne yerleştirildi.

Haberin Devamı

Vali Sözer, taşkın riski nedeniyle Karağaağaç Mahallesi’nde okullardan sonra kamu kurumlarının da tatil edildiğini belirtti.

BULGARİSTAN, GÜMRÜK KAPISINI KAPATTI

Taşkının büyümesiyle Bulgar yetkililerin Kaptan Androeova Sınır Kapısı’nı otomobil, otobüs ve TIR geçişlerine kapattığı öğrenildi.

Kapıkule Gümrük Kapısı’nın karşısındaki Kaptan Andreova Gümrük Kapısı’nın hemen çıkışında uluslararası yol da su altında kaldı. Ana yol üzerinden yaklaşık yarım metreden fazla akan su nedeniyle gümrük kapısı araç trafiğine kapatıldı. Bu nedenle öğle saatlerinden bu yana gümrük kapısı, büyük ve küçük araç trafiğine kapalı.

BULGARİSTAN’DA 3 KÖY SULAR ALTINDA KALDI

Bulgaristan’da, aşırı yağışların ardından Meriç Nehri üzerine kurulu Ivanova Barajı’nın duvarının çökmesi sonucu Harmanlı kentine bağlı 3 köy sular altında kaldı. Köylerde en az 3 kişinin yaşamını yitirdiği belirtilirken, Meriç Nehri’nin taşan suları, akşam saatlerine doğru, Türk sınırındaki Svilengrad kasabasının kenar mahallesine kadar ulaştı.

Haberin Devamı

Bulgaristan’ın Harmanlı ile Lübimes arasındaki 3 köy, taşkın nedeniyle sular altında kaldı. Sular, köydeki bazı evlerin çatılarına kadar ulaştı.
Su baskını nedeniyle 3 kişinin yaşamını yitirdiği köylerde, taşkının sabah 08.30 sıralarında olması ise büyük bir faciayı önledi. Ölü sayısının artabileceği belirtildi. Bölgeye Savunma Bakanlığı’na bağlı çok sayıda askeri birlik kurtarma çalışmaları için sevk edildi. Helikopter desteği ile yapılan kurtarma çalışmalarında mahsur kalanlar kurtarıldı.

Taşkın, Meriç Nehri’nin geçtiği Harmanlı kenti ile Svilengrad kasabasını da tehdit ediyor. Taşkın suları Svilengrad’ın kenar mahallerine kadar ulaştı. Kurtarma ekipleri taşkının önlenmesi için sedde kenarlarına kum torbaları ile önlem alıyorlar. Türkiye’ye 15 kilometre uzaklıkta bulunan ve 10 bin kişinin yaşadığı Svilengrad halkı, nehir yatağının kenarlarına akın ederek çalışmalara destek verdi.

DHA-A.A

startFlvPlayer_Posta("divFlvPlayer6742","6742","201202","6742-8.jpg");

Haberin Devamı