Eğitim - Kariyer 10 maddede ek yerleştirme kuralları

10 maddede ek yerleştirme kuralları

Paylaş
10 maddede ek yerleştirme kuralları

YKS ek yerleştirme tercih işlemleri, 18 Eylül'e kadar sürecek. Ek yerleştirme sürecinde aralarında tıp, hukuk, mühendislik ve mimarlık gibi gözde bölümlerin yer aldığı yaklaşık 163 bin kontenjan için tercih yapılabilecek. Peki, ek yerleştirmenin kuralları neler? Tercih yaparken nelere dikkat edilmeli? Eğitim uzmanı Salim Ünsal, yanıtladı.

TERCİHLER PUANA GÖRE YAPILACAK

1- Ek tercih yapabilmek için 2023-YKS genel yerleştirmede bir programa yerleşmemiş olmak gerekiyor. Bir programa puanla yerleşenler ek yerleştirme için tercih yapamayacak.
2- Ek yerleştirme genel yerleştirmenin aksine başarı sıralamasına göre değil, doğrudan puanlarla yapılacak. 
3- Genel yerleştirmede kontenjanını dolduramadığı için puanı oluşmamış ve sıralama barajı olmayan programları, puanı hesaplanan tüm adaylar seçebilecek. Ancak programda sıralama barajı varsa, puanı oluşmasa bile sadece o barajı geçen adaylar bu programları listelerine alabilecek.
4- Genel yerleştirmede kontenjanları dolduğu için taban puanı oluşan programları ise oluşan puandan daha iyi puana sahip adaylar tercih edebilecek. Daha alt puandaki adaylar, o programları listelerine alamayacak.
5- Tıp, diş, eczacılık, hukuk, mimarlık, mühendislik ve öğretmenlik programları için kullanılan sıralama barajları ek yerleştirmede de aynen geçerli. O barajların altında kalan adaylar, bu programları seçemeyecek. OKUL BİRİNCİLİĞİ UYGULAMASI YOK
6- Ek yerleştirme ile yerleşecek adayların, kayıt yaptırsa da yaptırmasa da önümüzdeki yıl Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) düşecek.
7- Okul birinciliği uygulaması ek yerleştirmede olmayacak. Okul birincilerine ayrı bir değerlendirme yapılmayacak. Özel yetenek sınavı ile bir programa yerleşen adaylar, isterlerse ek tercih yapabilecek.
8- Şehit-gazi yakını, 34 yaş üstü kadın ve depremzede adaylar için ayrılan kontenjanlardaki boşluklara yine bu özel durumdaki adaylar ek tercihte bulunacak. Bu kontenjanlar, diğer adayların tercihine açılmayacak. 
9- Ek yerleştirmede her adayın 24 tercih hakkı bulunuyor. Dileyen tek tercih yapabilir, dileyen tüm tercih hakkını kullanabilir.
10- Ek tercih bildirimleri de internet ortamında 'Aday İşlemleri Sistemi' üzerinden ÖSYM'ye bildirilecek. Posta veya e-posta ile tercih bildirimi yapılmayacak.

Haberin Devamı

DOĞRU TERCİH İÇİN BUNLARA DİKKAT!

* Şansınızı artırmak için puan farkı fazla olan programlardan bir liste oluşturun.
* Tercih listenizi, kontenjanı 1-2 gibi kısıtlı olan programlarla doldurmak şansınızı azaltır. 
* Azami sayıda tercihi yapmak şansınızı artırır.
* 'Şansım artsın' diye ilgi duymadığınız bir programı tercih listesize almayın.
* Tercihlerinizi oluştururken seçeceğiniz üniversite ve illerin okuyabileceğiniz ve yaşayabileceğiniz yerler olmasına dikkat etmelisiniz.
* Yurt, barınma, eğitim giderleri ve kişisel giderlerinizi hesaba katarak doğru bir bütçe oluşturup, buna uygun tercihler yapmalısınız.

'ORTAK SINAVLAR OKULLARIN DERSHANELEŞMESİNE YOL AÇABİLİR'

'EĞİTİM SİSTEMİNİN EMARI ÇEKİLECEK'

Milli Eğitim Bakanlığı ilkokul 4'üncü sınıfta yazılı sınavları kaldırırken, ortaöğretimde de ortak sınavların yapılmasını kararlaştırmıştı. Ortak sınav uygulamasını olumlu bulduğunu belirten Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İrfan Erdoğan, "Eğitim sistemini bu şekilde daha iyi tanımış olacağız. Sistemin adeta emarı çekilmiş olacak. Ortak sınav uygulaması hem öğrencileri hem öğretmenleri sürekli tetikte tutacak" dedi.

Haberin Devamı




'OKULLARIN DOĞALLIĞI ZEDELENEBİLİR'

Ortak sınavlarla ilgili endişesini de dile getiren Prof. Dr. Erdoğan, "Okulların doğallığı ve yerelliği zedelenir. Öğretmen ve öğrenci de teknikleşebilir, nesneleşebilir. Böyle bir sonuç ise okullarımızın dershaneleşmesine yol açabilir. Eğitim, kurs mantığıyla iyice öğretim cenderesine hapsolabilir. Bunun için tedbirler almalıyız. Birkaç yıllığına ortak sınav sonuçları saklı tutularak sadece politika geliştirmek için kullanılabilir" diye konuştu.