Eğitim - Kariyer 10 soruda yurt dışında üniversite eğitimi

10 soruda yurt dışında üniversite eğitimi

Paylaş
10 soruda yurt dışında üniversite eğitimi

Yurt dışında üniversite okumak, çoğu öğrencinin hayali. Gençler kendilerini geliştirmek, vizyonlarını genişletmek, daha kalifiye olmak, iş başvurularında öne çıkmak ve hayal ettikleri kariyere sahip olmak için yurtdışında eğitim almayı istiyor. Yurtdışında üniversite eğitimi hakkında sıkça sorulan 10 soruyu Elit Akademi kurucularından Elvan Bükülmez yanıtladı. // Sevim Büyüktaş Demir- Posta

1- Lise 12’nci sınıf öğrencileri, yurtdışındaki bir üniversiteye nasıl başvuru yapabilir? Bunun için neler gerekli?

Haberin Devamı

Amerika, İngiltere ve Hollanda gibi ülkelerde başvurular merkezi bir portal üzerinden yapılırken, İtalya’da başvurular doğrudan üniversitelere yapılıyor. İsveç gibi her iki yöntemi kullanan ülkeler de mevcut. Yurtdışı başvuruları için olmazsa olmaz iki şart, iyi bir lise diploma ortalaması ve yabancı dil yeterliliğidir. Bunun dışında üniversiteden üniversiteye farklılık göstermekle birlikte IB (International Baccalaureate Uluslararası Bakalorya Programı), AP (Advanced Placement-İleri Düzey Yerleştirme Programı), portfolyo hazırlığı gibi gereklilikler mevcut. Bunun dışında niyet mektupları, referans mektupları, müfredat dışı faaliyetler, öğrencilerin okullardaki kulüp aktivitelerine ve sosyal sorumluluk projelerine katılım gibi faktörleri de okullar dikkate alıyor.

Haberin Devamı

2- Sınav şartı var mı?

Bazı okullar sınav yapmazken, bazıları kendi sınavlarını uyguluyor. Bazı okullar ise SAT gibi sınavları kendi yaptıkları sınavların yerine kabul ediyor. Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nda (YKS) bir üniversite kazanma şartı arayan okullar da mevcut.

3- Başvuru sürecinde özellikle neye dikkat edilmeli?

Yurtdışı üniversite kabullerinde genel esaslar olmakla birlikte, üniversitelerin önem verdiği konular üniversiteden üniversiteye farklılık gösteriyor. Bu nedenle her öğrenci için üniversite bazında çalışma yapılmalı ve başvuru süreci her üniversitenin hangi konuyu daha fazla önemsediği dikkate alınarak, öğrenciye özel şekilde yürütülmeli.

4- Yurtdışındaki üniversitelere ne zaman başvuru yapılıyor?

Yurtdışındaki üniversitelere başvurular çoğunlukla 12’nci sınıfın başında yapılıyor. Örneğin Amerika’da üniversitelerin erken başvuruları 1 Kasım’da, normal başvuruları 15 Ocak’ta, İngiltere’deki üniversitelerin başvuruları 15 Ocak’ta, Hollanda’daki üniversitelerin başvuruları program tiplerine göre 15 Ocak veya 1 Nisan’da bitiyor. İtalya’da bulunan Bocconi Üniversitesi gibi yıl boyunca farklı tarihlerde (Bocconi için haziran, ocak ve nisan ayları) başvuru kabul eden üniversiteler de mevcut

5- Hangi ülkede üniversite okumak avantajlı?

Haberin Devamı

Amerika’da üniversitelerde eğitim maliyeti yüksek. Ancak burs imkanı diğer ülkelere göre daha fazla. İngiltere’deki okullarda eğitim maliyetleri, Amerika’dan düşük ama diğer ülkelerden yüksek. Çok fazla burs imkanı da bulunmuyor. Hollanda’daki üniversitelerde eğitim maliyeti ise Amerika ve İngiltere’ye göre daha düşük, burs imkanı kısıtlı. Bunun dışında maliyetler başvurulan üniversitenin özel veya devlet üniversitesi olmasına göre de değişkenlik gösteriyor. Üniversitelerin dünya sıralamasındaki yeri de önemli bir faktör. Örneğin, moda ve sanata ilgi duyan öğrencilerin İtalya’da eğitim görmesi, kendilerine avantaj sağlayacak.

6- Türkiye’deki öğrencilerin en çok talep ettiği ülke ve üniversiteler hangileri?

Eğitim maliyetleri, uluslararası öğrenci oranı, Türkiye’ye yakınlık gibi faktörler dikkate alındığında ülkemizdeki öğrencilerin en çok talep ettiği üniversiteler Hollanda’daki dünya sıralamasında ilk 400’de bulunan üniversiteler.

7- Öğrenciler ülke ve üniversite tercihlerini neye göre yapmalı?

Haberin Devamı

Ülke ve üniversite tercihleri, istenilen üniversitedeki ilgili bölümünün dünya sıralamasındaki yeri, üniversitedeki mezun olma oranları, öğrencinin özellikleri ve tabii ki maddi şartlar dikkate alınarak yapılmalı. Doğru öğrenciyi doğru üniversiteyle eşleştirmek, öğrencinin başarısız olup mezun olamadan Türkiye’ye dönmesini önlemek adına, bu süreçte çok önemli.

8- Dövizdeki artış, yurtdışı üniversite başvurularını etkiledi mi?

Dövizdeki artış özellikle yurtdışında burslu eğitim görmek isteyen öğrencileri etkiledi. Çünkü yüzde 100 eğitim bursu alınmış olsa dahi öğrencinin yaşam maliyetlerini karşılamak çok zorlaştı.

9- Yurtdışındaki üniversitelerden burslu kabul alma şartları neler?

Ülkeden ülkeye ve okuldan okula farklılık göstermekle birlikte, lise diploma ortalaması, yabancı dil yeterlilik sınavlarından alınan notlar, SAT ve ACT gibi sınavlardaki skorlar, sosyal sorumluluk projelerine katılım durumu, öğrencilerin başvuru sürecinde yazdığı yazılar, öğrencilerle ilgili referans mektupları, öğrencilerin ders dışındaki faaliyetlere katılımı ve öğrencilerin maddi durumu gibi konular burslu kabul almayı doğrudan etkiliyor. Öğrenciler 9’uncu sınıftan itibaren kendilerine bir yol haritası çıkarmalı.

Haberin Devamı

10- Burslu kabul almayan bir öğrenci için yurtdışında üniversite okumanın maliyeti nedir?

Burslu kabul alınamadığı durumda, ortalama yıllık eğitim maliyeti Amerika için 30 bin-60 bin Amerikan Doları, İngiltere için 15 bin-30 bin Euro, Hollanda için 8 bin-15 bin Euro civarında. Bunlara ortalama olarak ülkelere göre 10 bin dolar/Sterlin/Euro yaşam maliyeti de eklenmeli.