Eğitim - Kariyer 4. Sınıf Türkçe konuları nelerdir? 1. ve 2. dönem 4. sınıf Türkçe konuları

4. Sınıf Türkçe konuları nelerdir? 1. ve 2. dönem 4. sınıf Türkçe konuları

Paylaş
4. Sınıf Türkçe konuları nelerdir? 1. ve 2. dönem 4. sınıf Türkçe konuları

Türkçe, 1. sınıftan itibaren en önemli derstir ve öğrenciler okuma yazma öğrenmekle Türkçe öğrenmeye başlarlar. Türkçe dersi zorunlu olarak öğrencilere verilen bir derstir ve eğitim hayatları boyunca Dil bilgisi ve Edebiyat olarak almaya devam ederler. 4. sınıf Türkçe konuları da bu nedenle 4. sınıfa geçen öğrenciler tarafından araştırılır. 4. sınıf Türkçe konuları nelerdir? Sizler için tüm detayları ile derledik.

4. sınıf ilk döneminde öğretilen konular anlam bilgisi, dil bilgisi ve durum ekleri olmaktadır. İkinci dönemde ise metin türleri, yazım kuralları, söz sanatları, noktalama işaretleri ve neden sonuç cümleleri müfredatta bulunur.

Haberin Devamı

4. SINIF TÜRKÇE KONULARI NELERDİR?

Eğitim ve öğretim hayatına başlayan her öğrenci birinci sınıftan itibaren zorunlu olarak Türkçe dersi alır. Türkçe, ülkemizin ana dili olduğu için her bireyin iyi öğrenmesi ve bilmesi gereken bir derstir. Lise döneminde bu ders Edebiyat ve Dil bilgisi olarak ayrılsa da liseye kadar Türkçe adı altında ders alınır. Zorunlu bir ders olmasından dolayı başarılı olunması da mecburi olan bir derstir.

Türkçe dersinden zayıf alan ve geçerli not alamayan öğrenciler sınıf tekrarı yapmak durumunda kalabilirler. Bundan dolayı mutlaka Türkçeyi iyi öğrenmek ve dersin sınavlarında da başarılı olarak geçer not almak gerekir. 4. sınıfa geçen öğrencilere ilk ve ikinci dönemde Milli eğitim bakanlığı tarafından hazırlanmış olan Türkçe konuları öğretilir.

İlk dönemde bu konular arasında anlam bilgisi, dil bilgisi ile ekler vardır. Anlam bilgisi içinde zıt anlamlı kelimeler, eş anlamlı kelimeler, bileşik sözcükler ve terim anlam öğretilir.

İkinci dönem çok daha kapsamlıdır ve bu dönemde öznel ve nesnel yargılar, karşılaştırma ifadeleri, yazım kuralları ile noktalama işaretleri öğretilir. Bunların yanında görsel okuma, söz sanatları ve açıklayıcı ifadeler konuları da ikinci dönem konuları arasındadır.

1. VE 2. DÖNEM 4. SINIF TÜRKÇE KONULARI

Haberin Devamı

4. sınıf Türkçe konuları üniteler şeklinde Milli eğitim bakanlığı tarafından belirlenir ve 4. sınıfa geçen tüm öğrencilere aynı şekilde verilir. Konuların Milli eğitim bakanlığı tarafından belirlenmesi öğrencilerin öğrendiklerinde ya da seviyelerinde farklılık olmaması bakımından önemlidir. Ülkemizin her yerinde bu sayede 4. sınıfa giden bütün öğrencilere aynı dersler verilir ve aynı konular öğretilir. 4. sınıfa geçen öğrencilere Türkçe dersi içinde ilk dönem şu konular öğretilir:

Anlam bilgisi: Gerçek anlam, mecaz anlam, Terim anlam, Zıt anlamlı kelimeler, Eş anlamlı kelimeler, Basit sözcükler, Türemiş sözcükler, Bileşik sözcükler, Metin türleri ve söz sanatları, Deyimler, Eşsesli kelimeler

Ekler: Durum ekleri

Dil bilgisi: İsimler, Sıfatlar, Zamirler, Fiiller, Eylem ve eylemsiler, Cümlenin ögeleri

4. sınıfın ikinci döneminde öğrencilere öğretilecek olan Türkçe konuları şöyledir:

Söz sanatları

Görsel okuma

Metin türleri

Noktalama işaretleri

Yazım kuralları

Genel ve özel ifadeler

Açıklayıcı ifadeler

Karşılaştırma ifadeleri

Neden sonuç cümleleri

Öznel ve nesnel yargılar

4. sınıfa geçen öğrencilere sene boyunca öğretilecek metin türleri şu şekildedir:

Bilgilendirici metinler: Dilekçe, anı, e-posta, Mektup, Fıkra, Makale, Deneme, Söyleşi, Özlü sözler, Sosyal medya mesajları

Hikaye edici metinler: Tiyatro, Roman, Fıkra, Masal, Destan, Efsane, Karikatür, Fabl, Çizgi roman, Hikaye

Şiir: Şiir, Türkü, Şarkı.

Haberin Devamı