Eğitim - Kariyer 5. sınıf sosyal bilgiler konuları nelerdir? 1. ve 2. dönem 5. sınıf sosyal bilgiler konuları

5. sınıf sosyal bilgiler konuları nelerdir? 1. ve 2. dönem 5. sınıf sosyal bilgiler konuları

Paylaş
5. sınıf sosyal bilgiler konuları nelerdir? 1. ve 2. dönem 5. sınıf sosyal bilgiler konuları

Sosyal bilgiler öğrencilerin özgüvenini artırmak ve çevrelerine olan farkındalıklarını artırmak için verilen bir derstir. 5. sınıfa geçen öğrenciler sosyal bilgiler dersinde görecekleri konuları bu nedenle merak ederler. Sosyal bilgiler dersi öğrencilerin hem fiziksel hem de duygusal açıdan güçlü yetişmelerine yardımcı olur. 5. sınıf sosyal bilgiler dersinde 1. ve 2. dönem konularını sizler için derledik.

5. sınıf 1. dönemde öğrencilere daha çok bilim, teknoloji, birey, toplum ve çevre ile ilgili bilgiler verilir. 2. dönemde ise tüketim, küresel etkenler, ekonomik ilişkiler ile temel haklarımız konularında bilgiler verilir.

Haberin Devamı

5. SINIF SOSYAL BİLGİLER KONULARI NELERDİR?

Sosyal bilgiler konuları her sene öğrencilerin merak ettiği konular arasında yer alır. İçerikte verilen konular ile öğrencilere kişilik kazandırmak ve iyi bir vatandaş olmak aşılanır. Öğrenciler sosyal bilgiler dersi ile topluma faydalı vatandaşlar olurlar ve mantıklı karar verme yeteneği kazanırlar.

5. sınıf sosyal bilgiler dersinde öğrenciler sorumluluk ve haklarımız, uygarlıklar, yeryüzü şekilleri, doğal afetler gibi konular öğretilir. 5. sınıfın 2. döneminde ise etkili vatandaşlık, ülkenin ekonomisi, ortak miraslarımız ve temel haklarımız ile ilgili bilgiler verilir. 5. sınıfta öğrenciler tüm bu ünitelerden sorumlu olurlar ve her dönem bu konulardan sınava girerler.

1. DÖNEM VE 2. DÖNEM 5. SINIF SOSYAL BİLGİLER KONULARI

5. sınıfta 1. dönem Sosyal bilgiler dersinde verilecek olan konular ünite halinde şu şekildedir:

Haberin Devamı

1. Ünite: Birey ve toplum: Sorumluluk ve haklarımız

2. Ünite: Kültür ve miras: Uygarlıklar, Çevremizde olan güzellikler: Kültürümüzü tanıyalım

3. Ünite: İnsanlar, yer ve çevreler: Yeryüzü şekilleri, Nüfus ve yerleşme, Afetler ile çevre sıkıntıları

4. Ünite: Bilim, teknoloji ve toplum: Teknoloji ile toplum, Doğru ve güvenilir bilgiye ulaşma

5. sınıfın 2. döneminde öğrencilere öğretilecek sosyal bilgiler konularını şu şekilde sıralayabiliriz:

4. Ünite: Bilim, teknoloji ve toplum: Sanal ortamlarda güvenlik, Bilim insanları

5. Ünite: Üretim, dağıtım ve tüketim: Çevremizde gelişen ekonomik etkinlikler, Ekonomi ve sosyal hayat, Üretim, dağıtım ve tüketim ağı

6. Ünite: Etkili vatandaşlık: Hizmet gerçekleştiren kurumlar, Temel haklarımız nelerdir

7. Ünite: Küresel Bağlamlar: Ülkenin ekonomisi, Ekonomik ilişkilerde teknolojinin etkisi, Turizm ile uluslararası ilişkiler, Ortak miraslarımız

SOSYAL BİLGİLER NEDİR?

Sosyal bilgiler, sosyal bilimlerin birçok disiplinin birlikte ele alındığı alandır. Bu nedenle basit bir tanımını yapmak zor olabilir. Milli eğitim bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre sosyal bilgiler kişilerin toplumsal varlıklarını geliştirmesi için yardımcı olan bir alandır. Tarih, ekonomi, coğrafya, felsefe, psikoloji, siyaset bilimi ve vatandaşlık ile ilgili bilgileri kapsar.

Haberin Devamı

İnsanların fiziki ve sosyal çevresi ile olan etkileşimini de sosyal bilgiler anlatım alanına sokar. Sosyal bilgiler dersi öğrencilere verilen bir derstir ve geçmişlerini öğrenerek geleceklerini şekillendirmeleri açısından önemlidir. Sosyal bilgiler sayesinde öğrenciler geçmişlerini bilirler ve geleceklerine daha emin adımlar ile ilerlerler.

Öğrencilere duygusal ve fiziksel bakımdan mutlu olmaları gerektiğini aşılar ve topluma faydalı bireyler yetişmesini amaçlar. Öğrenciler sosyal bilgiler dersi ile kendi örf ve adetlerini öğrenerek toplumsal kimliklerini güçlendirirler. Aynı zamanda kendi haklarını ve sorumluluklarını öğrendikleri için kendilerine güvenen insanlar olmalarını sağlar.